Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

ΤΕΣΤ-ΠΑΠ-ΗΛΙΚΙΑ-1.jpg

Κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει το τεστ Παπανικολάου αλλά και γυναικολογική εξέταση μία φορά το χρόνο.

Η πρώτη φορά διενέργειας του τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνει ένα χρόνο μετά την έναρξη σεξουαλικών επαφών.

Για τις νεαρότερες ηλικίες, η επανάληψη του τεστ μπορεί να γίνεται κάθε 2 ή 3 χρόνια ή σύμφωνα με τη σύσταση του γυναικολόγου, κατά περίπτωση.

Συχνότερη διενέργεια της εξέτασης μπορεί να κριθεί απαραίτητη μετά από διαπίστωση παθολογικών ευρημάτων στη μορφολογία του τραχήλου ή στο τεστ Παπανικολάου.

Ειδικότερα, στις γυναίκες μεγαλύτερες των 65 ετών, οι οποίες έχουν 3 πρόσφατα, φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου και κανένα παθολογικό τεστ κατά την τελευταία δεκαετία, επιτρέπεται να σταματήσουν να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου.

Ωστόσο, οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν την ετήσια γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα, για την πρόληψη άλλων τύπων γυναικολογικών καρκίνων, όπως του καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του αιδοίου και του μαστού.

Τι πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου αναπτύσσεται στο τμήμα της μήτρας το οποίο προβάλλει στον κόλπο. Προκαλείται, στο μεγαλύτερο ποσοστό, από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), οποίος μπορεί να προξενήσει αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου, που είναι πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο. Αυτή η διαδικασία, συνήθως, απαιτεί πολλά χρόνια μέχρι να εξελιχτεί και δεν εκδηλώνει συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού είναι ο μόνος τρόπος να ανιχνευθούν αλλοιωμένα τραχηλικά κύτταρα σε πολύ πρώιμα στάδια, όταν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, έτσι ώστε να μη εξελιχθούν σε καρκίνο.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.