Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-2.jpg

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σίγουρα, προκαλούν άγχος στις περισσότερες γυναίκες, αλλά μπορεί το ίδιο το άγχος να προκαλέσει πρώιμη εμμηνόπαυση;

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, ωστόσο μία στις 100 γυναίκες θα βιώσει πριν από τα 40 της την κατάσταση της εμμηνόπαυσης, και μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία δείχνει ότι το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε άνοδο.

Η σχέση μεταξύ στρες και πρώιμη εμμηνόπαυση

Η πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία ορίζεται ως απώλεια περιόδου για 12 συνεχόμενους μήνες πριν από την ηλικία των 40 ετών, είναι ακόμη πιο συχνή σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές βιώνουν την εμμηνόπαυση περίπου οκτώ χρόνια νωρίτερα από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη. Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι τι προκαλεί την πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά μια μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου, δείχνει ότι το κάπνισμα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπορεί να είναι, σε μεγάλο βαθμό παράγοντες που ενοχοποιούνται.

Μια άλλη μελέτη, από το Boston University School of Public Health, υποστηρίζει τα ευρήματα αυτά. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 600 γυναικών μεταξύ των ηλικιών 36 και 45 ετών και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζουν κάτω από οικονομικές δυσκολίες έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν την πρόωρη εμμηνόπαυση. Αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων – ένας από τους οποίους είναι το άγχος.

Διαβάστε επίσης:
Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

 

Τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματα του στρες

Η έντονη σωματική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Κοινά παραδείγματα είναι οι αθλήτριες που είναι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και οι γυναίκες με ανορεξία. Το ψυχολογικό στρες, επίσης, μπορεί επίσης να διαταράξει την κανονικότητα του έμμηνου κύκλου. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του στρες είναι πολύ παρόμοια:

  • Πόνος
  • Ευερεθιστότητα
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα ύπνου
  • Ασθενής μνήμη
  • Αλλαγές διάθεσης
  • Ανησυχία

Τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι παρόμοια με αυτά της κανονικής εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να αρχίσουν πολύ πριν σταματήσει πραγματικά την περίοδό σας. Αυτό το προεμμηνοπαυσιακό στάδιο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση

Μερικές από τις γνωστές αιτίες της πρόωρης εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι μία χειρουργική επέμβαση, η θεραπεία του καρκίνου, τα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και ο κληρονομικός παράγοντας. Ο πιο κοινός, όμως -αποδεδειγμένα- παράγοντας κινδύνου για πρόωρη εμμηνόπαυση είναι το κάπνισμα: Οι περισσότερες καπνίστριες έχουν εμμηνόπαυση ένα έως δύο χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η αιτία της πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι άγνωστη.

Ενώ πολλοί παράγοντες μαζί: άγχος, κακή διατροφή, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόωρη εμμηνόπαυση, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι το στρες από μόνο του προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση. Το στρες μπορεί, όμως, να σας κάνει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πιο σοβαρά.

Στην περίπτωση που έχετε ενδείξεις πρόωρης εμμηνόπαυσης, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι η επίσκεψη στο γυναικολόγο, ο οποίος θα εξετάσει τόσο εσάς όσο και τις συνθήκες που μπορεί να το προκαλούν, προτείνοντάς σας την καλύτερη αντιμετώπιση.

 

Σχετικά άρθρα:
Διαταραχές περιόδου: Τα προβλήματα του γυναικείου κύκλου
Πώς να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας κατά την εμμηνόπαυση
Ο υποθυρεοειδισμός στην εμμηνόπαυση

 

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.