Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεται σαν παράγοντας όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί για αρκετό καιρό να συλλάβει αλλά δεν τα καταφέρνει. Περίπου σε ένα στα πέντε υπογόνιμα ζευγάρια το αίτιο της υπογονιμότητας αφορά τον άνδρα.

Όταν λέμε ανδρική υπογονιμότητα κυρίως εννοούμε παθολογικές παραμέτρους στο σπέρμα (συγκέντρωση, μοσρφολογία, κινητικότητα). Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανδρική υπογονιμότητα δεν έχει κάποιο σύμπτωμα. Στο γυμνό μάτι το σπέρμα φαίνεται να μην έχει κάποιο πρόβλημα και ο άνδρας μπορεί να φτάσει σε οργασμό χωρίς πρόβλημα. Σπανιότερα η υπογονιμότητα οφείλεται σε ανικανότητα.

Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα αποτελείται από τους όρχεις και ένα σύστημα αγωγών και αδένων. Οι όρχεις βρίσκονται στην εξωτερική περιοχή του πέους. Οι όρχεις πρέπει να λειτουργούν σωστά προκεμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην αναπαραγωγή. Παράγουν σπέρμα και τεστοστερόνη.

Η ανδρική υπογονιμοτητα μπορεί να συμβεί για τους παρακάτω λόγους:

Ανώμαλη παραγωγή σπέρματος: είναι ο πιο κοινός λόγος για την ανδρική υπογονιμότητα. Το σπέρμα μπορεί να είναι χαμηλό σε συγκέντρωση (αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml) και να μην είναι κατάλληλο για σύλληψη.

Κιρσοκήλη: Ένα αρκετά συχνό αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας που οφείλεται σε οίδημα των φλεβών που καταλήγουν στους όρχεις. Στους ασθενείς με κιρσοκήλη, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας στους όρχεις, παρατηρείται μικρότερη του φυσιολογικού συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και μικρότερη κινητικότητα.

Μπλοκάρισμα στην μεταφορά του σπέρματος: μπορεί οι αγωγοί να είναι μπλοκαρισμένοι και να μην επιτρέπουν τη μεταφορά του σπέρματος από τους όρχεις στην έξοδο του πέους.

Βακτηριακές Λοιμώξεις: Κάποιες λοιμώξεις είναι δυνατό να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή παραγωγή σπερματοζωαρίων, ή εάν δεν θεραπευτούν εγκαίρως να δημιουργήσουν έλκη που εμποδίζουν τη διέλευση του σπέρματος στους αγωγούς. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια και μικρόβια που προκαλούν προστατίτιδα (φλεγμονή στον προστάτη) ή παρόμοιες φλεγμονές.

Αντισώματα σπέρματος: Τα αντισώματα έναντι του σπέρματος μπορεί να δημιουργηθούν και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματος στη λειτουργία του σπέρματος. Μόλις προσκολληθούν σε συγκεκριμένες περιοχές στο σπέρμα, μπορούν να εμποδίσουν τη φυσιολογική δραστηριότητα του σπέρματος με πολλούς τρόπους. Μπορεί να αναγκάσουν τα σπερματοζωάρια να συγκεντρωθούν όλα μαζί, να τα ακινητοποιήσουν, και να περιορίσουν τη δίοδο τους μέσα από την τραχηλική βλέννα, και γενικότερα να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη γονιμοποίηση. Τα αντισώματα έναντι σπέρματοςσυνήθως δημιουργούνται σε άνδρες μετά από βαζεκτομή, τραυματισμό στους όρχεις ή κάποια μόλυνση.

Σεξουαλικά προβλήματα: προβλήματα με την ικανότητα του άνδρα για σεξουαλική επαφή (στύση και εκσπερμάτωση) μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

Ορμονικά προβλήματα: προβλήματα στην φυσιολογική παραγωγή των ανδρικών ορμονών της αναπαραγωγής (πχ FSH, LH, Τεστοστερόνη) μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές διαταραχές της ανδρικής γονιμότητας.

Γενετικές διαταραχές: Υπάρχουν διάφορα γενετικά καθορισμένα νοσήματα, όπως είναι το σύνδρομο Kleinefelter, (ΧΧΥ αντί ΧΥ) ή η Κυστική Ίνωση, στα οποία διαταράσσεται η ομαλή ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Άλλες γενετικές διαταραχές που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα είναι τα σύνδρομα του Kallmann, του Young και του Kartagener.

Στο πρώτο ραντεβού με τον γιατρό σας πρέπει να αξιολογηθεί το ιατρικό ιστορικό σας, η διατροφή σας και ο τρόπος ζωής σας. Μετά ο γιατρός θα αποφασίσει σε τι εξετάσεις θα πρέπει να σας υποβάλλει προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά το αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.