Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αφιέρωμα στις δίδυμες κύησεις: αίτια και μέθοδος τοκετού.

9125722111-1.jpg

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις δίδυμες κυήσεις. Αναμφισβήτητα, σε αυτό έχει συντελέσει και το γεγονός ότι πολλά παιδιά γεννιούνται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι παράγοντες αυτοί:

  • Κληρονομικότητα: παίζει ρόλο στη σύλληψη διδύμων αλλά μόνο από την πλευρά της μαμάς.
  • Εθνικότητα: Οι Αφρικάνες είναι πιο πιθανό να κάνουν δίδυμα σε σχέση με τις Καυκάσιες. Και οι Ασιάτισες και οι Ισπανόφωνες έχουν ακόμα πιο μικρές πιθανότητες σε σχέση με τις Καυκάσιες.
  • Προχωρημένη Αναπαραγωγική Ηλικία: Όσο μεγαλύτερη είναι η μητέρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για δίδυμη κύηση, λόγω των υψηλότερων τιμών της ορμόνης FSH. Υψηλότερη FSH, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την “λανθασμένη” απελευθέρωση περισσότερων του ενός ωαρίων, με αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχει σύλληψη, η κύηση να είναι δίδυμη.
  • Δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη ή η έγκυος είχε δίδυμη κύηση ξανά.
  • Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Όπως προανέφερα, πολύ σημαντικός παράγοντας, λόγω των φαρμάκων διέγερσης των ωοθηκών που προκαλούν πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία. Στην περίπτωση που μεταφέρονται πάνω από 2-3 έμβρυα, οι πιθανότητες για δίδυμη ή και πολύδυμη κύηση αγγίζουν το αρκετά υψηλό ποσοστό του 25%. Σε περίπτωση που υποβάλλεστε σε μια τέτοια διαδικασία, συζητήστε τη παράμετρο αυτή με το γιατρό σας και ενημερωθείτε σωστά. Κάθε πολύδυμη κύηση είναι υψηλού ρίσκου και για το λόγο αυτό χρειάζεται πολύ πιο εξειδικευμένη προσέγγιση.
  • Είσαστε ψηλές ή υπέρβαρες: υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα για δίδυμη κύηση.

Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε μια δίδυμη κύηση, επειδή αυτόματα μια κύηση τέτοιου τύπου θεωρείται υψηλού κινδύνου, η παρακολούθηση σε ένα βαθμό διαφέρει από εκείνη σε μία μονήρη κύηση. Τη διαφορετική αυτή προσέγγιση θα τη δούμε πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο του αφιερώματος μας.

Θεωρώ όμως πως στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθώ στον τρόπο τοκετού, παραπέμποντας σας σε ένα πολύ σημαντικό άρθρο αναθεώρησης της σχετικής βιβλιογραφίας:

An Evidence-Based Approach to Determining Route of Delivery for Twin Gestations

Ποια είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος τοκετού σε κυήσεις που το πρώτο από τα δίδυμα έχει κεφαλική προβολή αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης στη σύγχρονη μαιευτική.

Όμως, και συμφωνώ απόλυτα με την προσέγγιση αυτή, σε κυήσεις φυσιολογικές, χωρίς επιπλοκές, τελειόμηνες, ή που μετά τις 32 εβδομάδες το κάθε μωρό ζυγίζει πάνω από 1500 γρ, η γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει για φυσιολογικό, κολπικό τοκετό. Σε περίπτωση προωρότητας ή βάρους κάθε μωρού μικρότερου από 1500γρ, παραμένει ασαφές, σύμφωνα με όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, το ποια είναι η πιο ασφαλής και ενδεικνυόμενη μέθοδος τοκετού.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζεται προγραμματισμένη καισαρική τομή με μοναδικό κριτήριο το βάρος των μωρών.

Επίσης, ολοένα και περισσότερα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι κίνδυνοι  για τις γυναίκες με δίδυμα που δοκιμάζουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή (TOLAC) δε διαφέρουν από τους κινδύνους στις γυναίκες με μονήρεις κυήσεις, ιδιαίτερα για εκείνες που επιτυχώς, υποβάλλονται τελικά σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή.

Για κάθε μία όμως από τις παραπάνω επιλογές, δύο είναι οι πλέον σημαντικές προυποθέσεις:

  1. Οι μαιευτήρες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και απόλυτα εξειδικευμένοι στη διεκπεραίωση  κολπικού τοκετού με ισχυακή προβολή και
  2. Απαιτείται εξατομικευμένη συμβουλευτική στις έγκυες με δίδυμη κύηση, σχετικά με το ποια είναι η μέθοδος τοκετού που κρίνεται πιο κατάλληλη για τα δικά τους ιατρικά/μαιευτικά δεδομένα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τους δίνεται η δυνατότητα να προσπαθήσουν να γεννήσουν κολπικά (TOLAC).

Εξαιρετικά αναλυτικό και το video που ακολουθεί:

Φυσιολογικός Τοκετός vs Καισαρικής Τομής Σε Δίδυμη Κύηση

Στη διάθεση σας για περαιτέρω απορίες ή διευκρινήσεις.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.