Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το κάπνισμα στην υπογονιμότητα;

ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ-1.jpg

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει  να διακόψετε το κάπνισμα, ειδικά αν βρίσκεστε σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ποια είναι όμως η επίδραση που έχει το κάπνισμα στη γονιμότητα σας;

Αρχικά, έχει αποδειχθεί ότι η έκθεση σας στις βλαβερές ουσίες που εμπεριέχονται στο τσιγάρο προκαλούν προβλήματα στην ορμονική σας ισορροπία και κατ’επέκταση στη διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας. Οι γυναίκες που καπνίζουν τακτικά διαπιστώνεται ότι δεν έχουν σταθερή ωορρηξία, παρουσιάζουν διαταραχές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και μερικές φορές παρουσιάζουν ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους.

Επιπλέον, γυναίκες που καπνίζουν ή ο σύντροφος τους καπνίζει, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών και παλίνδρομων κυήσεων. Ακόμα κι αν μία γυναίκα διακόψει το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με μία παλινδρόμηση, σε σχέση με γυναίκες που δεν ήταν ποτέ καπνίστριες.

Οι άνδρες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας. Η επίδραση του καπνίσματος στην ανδρική γονιμότητα σχετίζεται τόσο με την ποσότητα, όσο και με την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ ταυτόχρονα επιδρά αρνητικά και στη δομή του DNA του σπέρματος, προκαλώντας κατακερματισμό.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το παθητικό κάπνισμα αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα για τη γονιμότητα σας.

Αν και οι παράγοντες που μπορεί να επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα ενός ζευγαριού είναι πολλοί και δεν επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι το σώμα σας έχει απίστευτους διορθωτικούς μηχανισμούς και πιθανότητες ανάκαμψης. Ο βαθμός της βλαπτικής επίδρασης του καπνίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος και η συχνότητα έκθεσης σε αυτό. Ωστόσο η διακοπή του καπνίσματος από ένα ζευγάρι που επιθυμεί να τεκνοποιήσει εκτός του ότι συμβάλλει στη διαφύλαξη της γενικότερης υγείας, αυξάνει αυτόματα τις πιθανότητες επίτευξης μίας υγιούς εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Ορμονική Ισορροπία. Πώς θα επαναφέρετε την ισορροπία των γυναικείων ορμονών με φυσικό τρόπο;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.