Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τα πολλά πρόσωπα του καρκίνου του μαστού

SERENITY-1.jpg

Το άσχημο πρόσωπο του καρκίνου του μαστού το έχουν αντιμετωπίσει πολλές γυναίκες αλλά το ευτύχημα είναι ότι πλέον οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ιάσιμες, ιδίως όταν γίνεται η διάγνωση σε αρχικό στάδιο.

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού κατηγοριοποιούνται με βάση τον ιστό από τον οποίο ξεκινάει ο καρκίνος, ο οποίος καθορίζει και τη συμπεριφορά της ασθένειας και συνήθως και τη θεραπεία που θα ακολουθήσει η ασθενής. Ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού έχουν ως σύμπτωμα εμφανείς όγκους, ενώ άλλοι προκαλούν αλλαγές στο δέρμα ή δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Οι πιο συνήθεις τύποι καρκίνου του μαστού είναι οι παρακάτω:

Τοπικό πορογενές καρκίνωμα (DCIS)

Ξεκινάει στα κύτταρα των γαλακτοφόρων αγωγών, αλλά μπορεί να γυρίσει σε πιο επιθετική μορφή καρκίνου. Περίπου, ένα στα πέντε κρούσματα καρκίνου του μαστού είναι DCIS και θεραπεύεται αν εντοπιστεί εγκαίρως και δεν προλάβει να κάνει μεταστάσεις.

Πορογενές διηθητικό καρκίνωμα (IDC)

Ο πιο συνήθης τύπος καρκίνου του μαστού, που ευθύνεται για το 70-80% των κρουσμάτων. Επίσης, είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στους άντρες. Όπως το DCIS, έτσι και το IDC ξεκινά στους γαλακτοφόρους αγωγούς του στήθους , όμως, εξαπλώνεται και στο λιπώδη ιστό του μαστού.

Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα (ILC)

Ξεκινάει στους γαλακτοφόρους αδένες και συνήθως κάνει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το IDC. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 10 διηθητικούς καρκίνους του μαστού είναι ILC. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί από τη μαστογραφία σε σχέση με το IDC.

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC)

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού αφορά μόνο το 1-3% περίπου των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, είναι πολύ επιθετική μορφή καρκίνου και έχει περισσότερες πιθανότητες για μεταστάσεις και άσχημη εξέλιξη σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου του μαστού. Κάποιες φορές, γίνεται λάθος διάγνωση του IBC ως μαστίτιδα και χορηγούνται αντιβιοτικά, κάτι που είναι εντελώς ανούσιο σε αυτή την περίπτωση. Σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, στον IBC δεν προκαλούνται όγκοι και εξογκώματα, κάτι που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό του από τη μαστογραφία. Αντιθέτως, επειδή μπλοκάρει τα λεμφαγγεία στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω:

  • Ερεθισμό και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος στο στήθος (φλεγμονή)
  • Παχιά, ανώμαλη, βαθουλωτή επιφάνεια του στήθους, σαν φλοιός πορτοκαλιού
  • Μεγαλύτερο, σκληρότερο ή πιο ευαίσθητο στήθος, συχνά, με αίσθηση φαγούρας

Νόσος Paget της θηλής του μαστού

Ξεκινάει στους γαλακτοφόρους αδένες και εξαπλώνεται στο δέρμα της θηλής στη θηλαία άλω (σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή). Συνήθως, γίνεται λάθος διάγνωση γιατί συγχέεται με άλλες συχνές δερματικές παθήσεις των θηλών. Η νόσος Paget έχει συνήθως τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Εφελκιδώδη, φολιδωτή ή ερεθισμένη επιδερμίδα των θηλών και της σκουρόχρωμης περιοχής γύρω από τις θηλές
  • Αιμορραγία ή εκροές στη θηλή
  • Αίσθημα καψίματος και φαγούρας στην περιοχή

Η νόσος Paget αφορά μόνο το 1% των περιστατικών καρκίνου του μαστού, αλλά σχεδόν πάντα συνδέεται με το DCIS ή το IDC. Όταν παρουσιαστεί η νόσος Paget στη θηλή, πιθανότατα υπάρχουν ένας ή περισσότεροι όγκοι στο εσωτερικό του ίδιου μαστού. Συνήθως, απαιτείται μαστεκτομή.

Αν δεν υπάρχει όγκος και η βιοψία δείξει DCIS αλλά μη διηθητικό καρκίνο, οι προοπτικές είναι θετικές. Αν, όμως, εντοπιστεί διηθητικός καρκίνος, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και ο καρκίνος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο επιθετικές θεραπείες.

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού

Η διάγνωση αυτής της μορφής καρκίνου σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού της ασθενή έχουν αποδειχθεί αρνητικά στου τρεις συνηθέστερους υποδοχείς που προκαλούν ανάπτυξη καρκίνου του μαστού (ορμονικοί υποδοχείς των οιστρογόνων και της προγεστερόνης και υποδοχέας του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (ΗΕR-2)).

Οι συνήθεις θεραπείες του καρκίνου του μαστού – όπως ορμονοθεραπείες ή φάρμακα που στοχεύουν τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και τους υποδοχείς ΗΕR-2 – είναι αναποτελεσματικά στην περίπτωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου. Ωστόσο, η χημειοθεραπεία αποτελεί μια αποτελεσματική λύση και ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στη χημειοθεραπεία σε πρώιμο στάδιο, σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου.

Άλλοι τύποι καρκίνου του μαστού

Μυελοειδής καρκίνος

Αφορά το 3-5% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου του μαστού. Συνήθως, δεν γίνεται αισθητός ο όγκος, αλλά παρατηρείται σπογγώδης όψη στον ιστό του μαστού. Εντοπίζεται με μαστογραφία.

Σωληνοειδές καρκίνωμα

Είναι ένα σύνολο κυττάρων που μοιάζουν με «σπογγώδη» περιοχή του ιστού του μαστού παρά με όγκο. Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 50 και αποτελεί περίπου το 2% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού. Εντοπίζεται με μαστογραφία και η ορμονοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική σε αυτή την περίπτωση.

Βλεννώδες ή Κολλοειδές καρκίνωμα

Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή βλέννας και κυτταρική μονομορφία. Αφορά περίπου το 1-2% των συνολικών περιστατικών καρκίνου του μαστού και συνήθως έχει προοπτικές θετικής έκβασης.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να ελέγχεται τακτικά ανάλογα με την ηλικία της και το ιατρικό της ιστορικό.

Ο υπέρηχος και η ψηφιακή μαστογραφία ή τομοσύνθεση, αποτελούν τα βασικά όπλα μας όσον αφορά την πρόληψη ενώ τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών ελέγχεται προσυμπτωματικά για πιθανές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA 1&2 που αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

 

 

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.