Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Προσπάθεια για σύλληψη: οι βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ-ΤΟΚΕΤΟΣ-1.jpg

Στην κοινή μας προσπάθεια για σύλληψη και ένα υγιές μωρό, δύο είναι οι στόχοι που θέτουμε: Ο πρώτος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια η εγκυμοσύνη και ο δεύτερος είναι να βιώσετε την εγκυμοσύνη αυτή χωρίς επιπλοκές και να αποκτήσετε  ένα υγιές μωρό.

Οι παρακάτω προσεγγίσεις στον τρόπο ζωής σας, θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων αυτών .

  • Στρες
Το στρες μπορεί να συμβάλει αρνητικά σε κάθε προσπάθεια για σύλληψη. Για παράδειγμα, η έντονη αγωνία και μόνο για σύλληψη, μπορεί προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε ανοθυλακιορρηξία – μια κατάσταση όπου η γυναίκα δεν παράγει τα απαραίτητα για τη σύλληψη ωάρια. Ο αγώνας με την υπογονιμότητα είναι μια σημαντική πηγή στρες. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η πίεση της υπογονιμότητας είναι συγκρίσιμη με εκείνη για τον καρκίνο, το AIDS και άλλες ασθένειες. Συνιστάται σε όλους τους ασθενείς με πρόβλημα υπογονιμότητας που έχουν ξεκινήσει προσπάθεια για σύλληψη, να κάνουν συχνή σωματική άσκηση και μία υγιεινή διατροφή, που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους . Σύμφωνα με έγκυρες ιατρικές μελέτες η μείωση του στρες μπορεί να αυξήσει την επιτυχία της θεραπείας.
  • Κάπνισμα
Εάν καπνίζετε, σας συνιστούμε να διακόψετε το κάπνισμα πριν την προσπάθεια για σύλληψη, για την προστασία της γενικής και την αναπαραγωγικής σας υγείας. Εκτός από τις επιζήμιες επιδράσεις επί της γενικής υγείας, το κάπνισμα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην γονιμότητα. Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν  τον κίνδυνο  πρόωρου τοκετού, μειωμένης ανάπτυξης του εμβρύου και άλλων επιπλοκών.
  • Αλκοόλ
Σας συνιστούμε εάν προσπαθείτε να επιτύχετε μια εγκυμοσύνη, να διακόψετε ή να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ. Στην προσπάθεια για σύλληψη, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, ενώ κατά τη διάρκεια της αυξάνει την πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών.
  • Η πρόσληψη καφεΐνης
Σας συνιστούμε να περιορίσετε  την πρόσληψη καφεΐνης στην ποσότητα του ενός με δύο καφεϊνούχων ροφημάτων την ημέρα. Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη μειώνει την πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, ενώ αυξάνει την πιθανότητα αποβολής. Η καφεΐνη είναι παρούσα στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα.
  • Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών
Η χρήση των ναρκωτικών απαγορεύεται και στην περίπτωση  των γυναικών που προσπαθούν  να συλλάβουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρήση ναρκωτικών από μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις στέρησης στο νεογνό  μετά τη γέννηση. Ορισμένα ναρκωτικά , όπως η μαριχουάνα, έχει αποδειχθεί  ότι μειώνουν την παραγωγή σπέρματος. Η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών  αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μίας HIV λοίμωξης ή ηπατίτιδας.
  • Χρήση φαρμάκων

Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό για ολα τα φάρμακα που παίρνετε. Θα πρέπει να αποφευχθεί  η λήψη μη-στεροειδών αντιφλεγμονώδων φάρμακων γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας, διότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να παρεμβαίνουν στην ωορρηξία και στην εμφύτευση. Η παρακεταμόλη είναι μια ασφαλής εναλλακτική στην προσπάθεια για σύλληψη, καθώς δεν επηρεάζει αρνητικά την ωορρηξία. Η λήψη βοτάνων θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τον γιατρό, δεδομένου ότι η επίδρασή τους στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη είναι άγνωστη.

  • Σωματικό Βάρος 

Υπέρβαρες γυναίκες ή γυναίκες με απότομη αύξηση  του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν υψηλότερη πιθανότητα επιπλοκών, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, και ο σχηματισμός θρόμβων στο αίμα. Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερα μωρά, πιο δύσκολο  τοκετό και  είναι πιο πιθανό να χρειαστούν καισαρική τομή. Τα προβλήματα στις καισαρικές τομές που  πραγματοποιούνται  σε υπέρβαρες γυναίκες σχετίζεται με αντίδραση στην υψηλότερη δοσολογία αναισθητικού και με χειρουργικές επιπλοκές, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του νεογνού .

  • Λιποβαρείς γυναίκες 
Πιστεύεται ότι απαιτείται ένα επίπεδο τουλάχιστον 22% σωματικού λίπους, για την κανονική λειτουργία της εμμήνου ρήσεως. Διατροφικές διαταραχές, αλλά και η υπερβολική άσκηση συχνά οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, και μπορεί να συμβάλει στις  διαταραχές του μεταβολισμού και της εμμήνου ρύσεως. Μια τέτοια κατάσταση εμποδίζει την γονιμότητα και δυσκολεύει την προσπάθεια για σύλληψη. Έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι οι περισσότερες από τις μισές γυναίκες που είναι λιποβαρείς και στη συνέχεια αποκτήσουν κατά μέσο όρο 6-8 κιλά, συλλαμβάνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα .
  • Συμπληρώματα βιταμινών 
Φυλλικό οξύ: Προτείνουμε σε όλες τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να λαμβάνουν τουλάχιστον 0,4 mg (400 mcg) φυλλικού οξέος ημερησίως. Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος που λαμβάνονται πριν την εγκυμοσύνη βοηθούν στην μείωση  της εμφάνισης των βλαβών του νευρικού σωλήνα στα βρέφη κατά σχεδόν 50%. (Ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα είναι αναπτυξιακές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης και του κρανίου, όπως η δισχιδής ράχη). Πολυβιταμίνες και προγεννητικές βιταμίνες που περιέχουν φυλλικό οξύ θα πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση.
Βιταμίνη Α: Προγεννητικές βιταμίνες οι οποίες περιέχουν μια ασφαλής δόση (5000 IU) βιταμίνης A μπορούν να λαμβάνονται. Ωστόσο, τα δημοσιευμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης Α αυξάνει την πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών. Για ασφάλεια λοιπόν η καθημερινή πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά 5.000 IU.
  • Άσκηση
Μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για σύλληψη, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική. Αν είστε ήδη σε ένα πρόγραμμα άσκησης, σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε. Ωστόσο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.  Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε να αποφεύγετε δραστηριότητες με μεγάλη κόπωση  (π.χ. τρέξιμο, αερόμπικ ). Επίσης, η ακραία επίμονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μια πλήρη διακοπή του έμμηνου κύκλου. Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, η  ποδηλασία, η πεζοπορία, και η χρήση του διαδρόμου ενδείκνυνται .
  • Διατροφή

Η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την επίτευξη και τη διατήρηση μιας εγκυμοσύνης . Εκτός από την επίτευξη μιας ισορροπημένης διατροφής που έχει στόχο την πρόσληψη των απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών και βιταμινών θα πρέπει να προσπαθείτε και για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους  σώματος. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και έλαια πρέπει να καταναλώνονται στο ελάχιστο . Στην κλινική μας εφαρμόζουμε ένα ειδικό τρίμηνο πρόγραμμα ενίσχυσης της γονιμότητας σας μέσω της διατροφής, το οποίο προετοιμάζει το σώμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πριν την εγκυμοσύνη.

  • Τακτική Γυναικολογική Φροντίδα

Πριν από κάθε θεραπεία υπογονιμότητας, είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε τον συνήθη γυναικολογικό σας έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν βασικό αιματολογικό/ ορμονικό έλεγχο, γυναικολογική εξέταση ( υπερηχογράφημα μήτρας κα ωοθηκών, υπέρηχο και ψηλάφιση μαστού) και τεστ Παπανικολάου. Μετά από την ηλικία των 40 ετών , μια γυναίκα πρέπει να κάνει μια μαστογραφία κάθε 1 έως 2 έτη .

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.