Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Όταν η καισαρική γίνεται φιλική προς τη γυναίκα και η μητέρα συμμετέχει ενεργά στον τοκετό.

23913655_m-1.jpg

Κάθε έγκυος επιθυμεί να συμμετέχει όσο πιο ενεργά γίνεται στον ερχομό του μωρού της στον κόσμο. Στο φυσιολογικό τοκετό, αυτό είναι απαραίτητο. Η καισαρική από την άλλη ήταν μέχρι πρόσφατα μία διαδικασία επέμβασης για την επίτοκο. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να αλλάζει και να γίνεται πιο φιλική προς τη μαμά, δίνοντάς της τη δυνατότητα για παρακολουθεί πιο ενεργά τη μοναδική στιγμή που φέρνει στον κόσμο το μωράκι της.

Η διαδικασία του τοκετού έχει εξελιχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό ισχύει και για τον κολπικό τοκετό και για τον τοκετό με καισαρική τομή. Η επιθυμία πολλών επίτοκων είναι να έχουν και οι ίδιες πιο ενεργό ρόλο στην καισαρική. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, πολλές μητέρες έχουν πιο ενεργή συμμετοχή στην καισαρική τους. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας της Δυτικής Αυστραλίας παρέχει και οδηγίες στις μητέρες που έχουν επιλέξει να συμμετέχουν στην καισαρική τους.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι μέλλουσες μητέρες, σε συνεργασία με το γιατρό και τη μαία τους, επιδιώκουν μια πιο προσωπική κι εξατομικευμένη διαδικασία τοκετού. Σε κάποιες περιπτώσεις, η καισαρική επιβάλλεται λόγω έκτακτης ανάγκης, σε άλλες, όμως, είναι προγραμματισμένη από καιρό, λόγω ήδη διαγνωσμένων αιτίων που δεν επιτρέπουν το φυσιολογικό τοκετό. Κάποια από τα αίτια αφορούν σε πολλαπλούς τοκετούς, σε μεγαλόσωμα μωρά, στη θέση του μωρού ή στην κατάσταση της υγείας της μητέρας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό καισαρικών είναι λίγο μεγαλύτερο από το 32% του συνόλου των γεννήσεων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 25%, με κάποιες χώρες να παρουσιάζουν ποσοστά γύρω στο 35% ή 36%, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ άλλες κυμαίνονται από 15,2% έως 16,5%, όπως η Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία.

Η καισαρική είναι μια συνήθης χειρουργική διαδικασία, αλλά αυτό δεν την κάνει ήσσονος σημασίας. Μια προγραμματισμένη καισαρική τομή γίνεται, συνήθως πλέον, με επισκληρίδιο αναισθησία, ώστε η μητέρα να μπορεί να μείνει ξύπνια, αλλά να μην αισθάνεται τον πόνο της χειρουργικής επέμβασης. Ένα μικρό κουρτινάκι εμποδίζει τη μητέρα να δει την τομή που γίνεται στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας και την όλη χειρουργική διαδικασία. Την εμποδίζει, επίσης, να δει το νεογέννητο να έρχεται στον κόσμο και αυτό μερικές μητέρες και γιατροί θέλουν να το αλλάξουν.

Η φιλική καισαρική αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση στην εγχειρητική διαδικασία προς χάριν της μητέρας και της σύνδεσής της με το μωράκι που έρχεται στον κόσμο. Όλο το ιατρικό επιτελείο (μαιευτήρας, αναισθησιολόγοι, νοσοκόμοι) επιδιώκουν να προσομοιάσουν τη διαδικασία της καισαρικής με αυτή του φυσιολογικού τοκετού. Στη φιλική καισαρική, δεν υπάρχει το σεντόνι που εμποδίζει τη μητέρα να παρακολουθεί τη διαδικασία, όταν η ίδια το επιθυμεί. Αν και η μητέρα δεν κάνει εξωθήσεις, μπορεί να δει το μωρό της να έρχεται στον κόσμο.

Πρώιμο δεσμό μητέρας παιδιού

Σε αντίθεση με την κλασική καισαρική, όπου το μωρό δέχεται τις πρώτες φροντίδες από το νοσηλευτικό προσωπικό και στη συνέχεια παραδίδεται στην αγκαλιά της μαμάς, στη φιλική καισαρική γίνεται άμεση παράδοση του βρέφους στην αγκαλιά της μητέρας και η δερματική επαφή βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού και στην καλύτερη προσαρμογή στο θηλασμό, που ως διαδικασία ξεκινά από τις πρώτες ώρες ώστε η εμπέδωση της διαδικασίας να είναι πιο ομαλή. Η άμεση αυτή επαφή αυτή βοηθά και στη σταθεροποίηση του κτύπου της καρδιάς του μωρού και στη μείωση του βιώματος της γέννησης ως τραυματικής εμπειρίας. Η άμεση αυτή σύνδεση μαμάς και νεογνού συμβάλλει στην ανάπτυξη του ιδιαίτερου συναισθηματικού δεσίματος των δύο.

Άλλο ένα στοιχείο που κάνει τη νέα προσέγγιση της καισαρικής πιο φιλική είναι η ενθάρρυνση του πατέρα να συμμετέχει όλο και περισσότερο στη διαδικασία, να βρεθεί στο πλευρό της συζύγου όσο το δυνατόν συντομότερα και να παραμείνει μεγαλύτερο διάστημα με τη μητέρα και το μωρό.

Το ευχάριστο γεγονός του ερχομού του μωρού σας γίνεται ακόμα πιο ευχάριστο, όταν και οι διαδικασίες είναι απόλυτα εξατομικευμένες στις ανάγκες της εγκύου, φιλικές και σύμφωνες με τις επιθυμίες της, κάτω πάντα από τον πλήρη έλεγχο και τη φροντίδα του θεράποντα γιατρού.

 

EL
EN

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.