Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Άσκηση: Το καλύτερο αντιγηραντικό φάρμακο

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ-ΗΛΙΚΙΑΣ-e1452506560920.jpg

Μπορεί να είναι αναπόφευκτο να μεγαλώνουμε όσο περνά ο καιρός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μεγαλώνοντας είναι αναγκαίο να γερνάμε. Μπορούμε να ωριμάζουμε με το πέρασμα του χρόνου και να κρατάμε σε απόσταση την αρνητική συνέπεια που ονομάζουμε γήρανση του οργανισμού. Ανάμεσα στις ενέργειες που μας κρατούν νέες και νέους είναι η συστηματική σωματική δραστηριότητα, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων συγκρίνεται με την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμάκων.

Όλες μας γνωρίζουμε πόσο βοηθά η άσκηση στη διαχείριση του βάρους, στη βελτίωση της μυϊκής και οστικής δύναμης, ακόμα και στη βελτίωση της διάθεσής μας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 15 λεπτά καθημερινής δραστηριότητας μέτριας έντασης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2013 που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στην πρόληψη κοινών παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης, καθώς λειτουργεί σαν μηχανισμός ενδυνάμωσης για το σύνολο του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σωματικά δραστήριοι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα. Επίσης, παρουσίαζαν σημαντική καθυστέρηση ενδείξεων γνωστικής εξασθένησης.

Οι άνθρωποι που ασκούνται τείνουν να έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα δεν υποφέρουν σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις φλεγμονές που προκαλεί το γήρας, λένε οι επιστήμονες.

Ίσως, η πιο σημαντική διαπίστωση στη μελέτη είναι ότι έστω και ολιγόλεπτη, τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής: μόλις 15 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης, την ημέρα, χαρίζει περίπου τρία χρόνια ζωής, μειώνοντας τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 14%.

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος επαγγελματίας αθλητής ή να ιδρώνει με τις ώρες στο γυμναστήριο ή να τρέχει σε μαραθώνιο για να έχει αυτά τα οφέλη στην υγεία του. Συστηματικό περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, αρκούν.

Ενώ η άσκηση είναι ένας από τους ευκολότερους και σίγουρους τρόπους για να διατηρηθούμε νέοι, για πολλούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, να ξέρετε ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να κάνετε την άσκηση μέρος της ρουτίνας σας, υιοθετώντας μία προπόνηση που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε:

  • Ανεβείτε ή κατεβείτε τη σκάλα αντί να παίρνετε το ασανσέρ
  • Κάντε τακτικές βόλτες έως την κοντινή αγορά
  • Κάντε ποδήλατο στατικό ή συμβατικό ή έστω ξαπλωμένοι κάντε την άσκηση «ποδήλατο» για 5 λεπτά, δύο φορές την ημέρα
  • Κάντε μαθήματα γιόγκα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσετε την ισορροπία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο των πτώσεων
  • Ακόμα και το τακτικό περπάτημα μέσα στο σπίτι, πατώντας στις φτέρνες και εναλλάξ στα δάχτυλα είναι πολύ καλό για την τόνωση της κυκλοφορίας στα άκρα.

Αν έχετε αμφιβολίες για την άσκηση που επιλέξατε να κάνετε, συμβουλευτείτε το γιατρό πριν ξεκινήσετε τις προπονήσεις σας.

Το σίγουρο είναι ότι, ανεξάρτητα από το είδος σωματικής δραστηριότητας, σύντομα, θα νιώθετε απίστευτη ευεξία, θα διαπιστώσετε βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης και μεγαλύτερη αντοχή έναντι των ιώσεων και του κρυολογήματος.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.