Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Έγκυος μετά τα 35. Πόσο επικίνδυνο είναι;

44421116_l-e1454573395156-1.jpg

Οι κίνδυνοι που συχνά ακούγονται για την εγκυμοσύνη πάνω από τα 35 χρόνια της γυναίκας είναι αρκετοί, ωστόσο αρκετές φορές υπερβολικοί. Αν βρίσκεστε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και είστε υγιής, μπορείτε κάλλιστα να έχετε μια επιτυχημένη και απόλυτα ομαλή εγκυμοσύνη, χωρίς κανένα λόγο ανησυχίας.

Το να μείνετε έγκυος είναι ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Εάν είστε ηλικίας από 35 έως 39 ετών, μπορεί να χρειαστούν ένα με δυο χρόνια προσπαθειών μέχρι να συλλάβετε, ακόμη και αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη κάθε 2 με 3 ημέρες, και δε συντρέχει και κάποιος άλλος λόγος υπογονιμότητας .

Περίπου το 82% των γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας, χρειάζεται –κατά μέσο όρο- ένα έτος μέχρι να επιτύχει τη σύλληψη, ένα ποσοστό 8% χρειάζεται ένα με δύο χρόνια μέχρι τη σύλληψη, ενώ ένα ποσοστό 10% εξακολουθεί να προσπαθεί μετά από δύο χρόνια, και να χαρακτιρίζεται ώς υπογόνιμο. Μπορεί να χρειαστεί, λοιπόν, να κάνετε υπομονή.

Αν είστε άνω των 35 ετών και γνωρίζετε ήδη ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα που θα εμποδίσουν τη σύλληψη, πρέπει να επισκεφτείτε νωρίτερα το γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε κάποια από τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Θεραπείες, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας μετά τα 35 σε σχέση με τη φυσική σύλληψη, όμως τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται καθώς πλησιάζετε τα 40.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της εγκύου, τόσο πιο πιθανές και οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης κύησης, ο προδρομικός πλακούντας, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός, ακόμα και μία αποβολή ή έκτοπη κύηση.

Αν και στατιστικά τα ποσοστά εξακολουθούν να διατηρούνται χαμηλά, ο κίνδυνος ένα μωρό να είναι θνησιγενές διπλασιάζεται όταν η έγκυος είναι μεγαλύτερη από 35 ετών και σχεδόν πενταπλασιάζεται όταν είναι άνω των 40.

Γενετικές ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι επίσης πιο πιθανές όσο μεγαλώνει η ηλικία της εγκύου, με τον κίνδυνο να γεννηθεί ένα μωρό με μια χρωμοσωμική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down, να είναι υψηλότερο για τις μαμάδες άνω των 40 ετών.

Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά και θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του προγεννητικού ελέγχου, για τους σχετικά αυξημένους κινδύνους στην περίπτωση που είστε μητέρα μεγαλύτερης ηλικίας. Θα σας ενημερώσουμε για τις διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις που είναι διαθέσιμες και θα σας συμβουλεύσουμε για το πώς να παραμείνετε υγιής σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης, χωρίς να θεωρούνται αυτονόητες, κάποιες επιπλοκές στον τοκετό είναι επίσης πιο πιθανές για τις μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες. Είναι πιθανότερος ένας τοκετός μεγαλύτερης διάρκειας, ίσως επειδή οι μύες της μήτρας ενδέχεται να μη συσπώνται το ίδιο αποτελεσματικά. Ακόμα, είναι πιο πιθανό να γίνει πρόκληση τοκετού ή τοκετός με καισαρική τομή.

Σε καμία όμως περίπτωση, εάν δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη, δε πρέπει να γίνει καισαρική τομή μόνο λόγω ηλικίας.

Τι πρέπει να θυμάστε

Δε χρειάζονται αδικαιολόγητες ανησυχίες. Οι πιθανότητες επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό είναι μικρές και υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Η σωστή προετοιμασία σε συνεργασία με τις μαίες θα σας οδηγήσει σε έναν ασφαλή, δυναμικό τοκετό.

Με μία ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, και τη σωστή προγεννητική προετοιμασία, θα έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι μέλλουσες μαμάδες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι πιθανότερο να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να προσέχουν το σώμα τους σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Να είστε βέβαιη ότι -παρά τους ελαφρώς αυξημένους κινδύνους λόγω ηλικίας- έχετε όλες τις πιθανότητες να αποκτήσετε ένα υγιές μωράκι, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.