Έλεγχος Γυναικείας Υπογονιμότητας

Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε, στα πλαίσια διερεύνησης της γυναικείας υπογονιμότητας, είναι εάν το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας λειτουργεί φυσιολογικά. Θέλουμε να βεβαιωθούμε πως η μήτρα, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες δεν εμφανίζουν κάποια παθολογία και πως δεν υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή. Υπάρχουν κάποιες βασικές εξετάσεις και κάποιες εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται βάση της διάγνωσης ή του ιστορικού υπογονιμότητας της γυναίκας.
Οι βασικές εξετάσεις που χρειάζονται είναι:
- Διακολπικό Υπερηχογράφημα και Doppler Μήτρας και Ωοθηκών με τρισδιάστατη απεικόνηση, προκειμένου να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση της μορφής και της ομαλής λειτουργίας της μήτρας και των ωοθηκών. Ο υπέρηχος αυτός πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες ημέρες του έμμηνου κύκλου. Στη φάση αυτή είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθεί ο αριθμός των ωοθυλακίων μεγέθους 2-10 mm σε διάμετρο, καθώς και το πάχος και η μορφολογία του ενδομητρίου.
- Τεστ Παπ και πλήρη καλλιέργεια κολπικού υγρού, προκειμένου να εκτιμήσουμε το κυτταρολογικό προφίλ και τη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου και του τραχήλου, ιδιαίτερα την πιθανή παρουσία μυκοπλασμάτων και χλαμυδίων.
- Ορμονικός έλεγχος που περιλαμβάνει: 1) Έλεγχο των βασικών ορμονών που διαμορφώνουν τον έμμηνο κύκλο (D3 FSH, LH, Οιστραδιόλη, Προλακτίνη, ΑΜΗ, D21 Προγεστερόνη) 2) Έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδή αδένα (Τ3, Τ4, TSH, anti-TPO, anti-TG).
- Υστεροσαλπιγγογραφία, προκειμένου να διαπιστωθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων και να αποκλεισθεί οποιαδήποτε ανωμαλία στη μήτρα και την ενδομητρική κοιλότητα. Η υστεροσαλπιγγογραφία δε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί στην περίπτωση που έχει προγραμματισθεί λαπαροσκοπικό χειρουργείο βάση διάγνωσης.
Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις είναι: