Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με προβλήματα θυρεοειδή στην εγκυμοσύνη

ΕΛΛΕΙΨΗ-ΣΙΔΗΡΟΥ-1.jpg

Η έλλειψη σιδήρου πλήττει κυρίως τις γυναίκες, αλλά στην περίοδο της κύησης χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή, καθώς πάνω από το ένα τρίτο των εγκύων παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που πιθανόν να σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο παθήσεων του θυρεοειδούς, σύμφωνα με μια μικρή βελγική μελέτη.

Με ποια προβλήματα συνδέεται η έλλειψη σιδήρου

Στη μελέτη, η ανεπάρκεια σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη φάνηκε να συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδικής αυτοανοσίας, υποκλινικού υποθυρεοειδισμού και άλλων προβλημάτων του θυρεοειδή.

Συνολικά, το 35% των γυναικών εμφάνισε έλλειψη σιδήρου, ενώ ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που είχαν ανεπάρκεια σιδήρου παρουσίασαν θυρεοειδική αυτοανοσία (10% έναντι 6%) και υποκλινικό υποθυρεοειδισμό (20% έναντι 16% ) σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν έλλειψη σιδήρου.

Διαβάστε ακόμα:
Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη;

Δυνητικά, τα αποτελέσματα της έρευνας, ίσως, παροτρύνουν τους γιατρούς να εξετάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε γυναίκες με έλλειψη σιδήρου ή αναιμία, κάτι που δε γίνεται επί του παρόντος.

Σε συγχρονική ανάλυση σε 1.900 γυναίκες, που βασίστηκε σε μια προοπτική μελέτη, με παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος και ηλικία μεταξύ των συμμετεχόντων, η έλλειψη σιδήρου ορίστηκε ως επίπεδο φερριτίνης μικρότερο από 15 μg/L, η θυρεοειδική αυτοανοσία θεωρήθηκε πως υπάρχει όταν το επίπεδο των αντισωμάτων κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης ήταν πάνω από 60 kIU/L, και o υποκλινικός υποθυρεοειδισμός θεωρείται παρών, όταν το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς είναι πάνω από 2,5 mIU/L.

Κάποιοι ειδικοί σημείωσαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση αιτιώδη συνάφεια και ότι τα επίπεδα της φερριτίνης μπορεί να είναι ενδεικτικά κάποιου άλλου ζητήματος. Για παράδειγμα, ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να είναι απλά ένδειξη κακής διατροφής, έλλειψης φροντίδας, χαμηλού ιωδίου ή άλλων πιθανών αιτιολογικών παραγόντων. Δήλωσαν, ακόμη, πως ο επόμενος στόχος είναι να εξετάσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με και χωρίς ανεπάρκεια σιδήρου, για να διαπιστωθεί αν οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, του σιδήρου, ή και των δυο επηρεάζουν την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Τέλος, τόνισαν τη σημασία του ελέγχου των επιπέδων σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υποστηρίζοντας πως κι άλλες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η ανεπάρκεια σιδήρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για πολλούς λόγους, πέρα από το συσχετισμό του με τα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Οι έρευνες πάντα διαφωτίζουν σημεία που οι γνώσεις δεν είναι επαρκείς. Μέχρι να υπάρξουν τα τελικά συμπεράσματα, καλό είναι κάθε έγκυος, να είναι τυπική με τις εξετάσεις που της ορίζει ο γιατρός και, σε συνεννόηση μαζί του, να λαμβάνει τα διατροφικά συμπληρώματα που ο γιατρός κρίνει απαραίτητα για την ασφαλή ανάπτυξη του εμβρύου και τη διατήρηση της καλής υγείας της γυναίκας.

Σχετικά άρθρα:
Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης
Ο υποθυρεοειδισμός στην εμμηνόπαυση

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.