Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου

19842789_l-1-1200x1705.jpg

54 χρόνια μετά το θάνατο του Γ. Παπανικολάου, το ΤΕΣΤ ΠΑΠ παραμένει διαγνωστική εξέταση αναφοράς

Σήμερα, 54 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου, του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα και ερευνητή, με την παγκόσμια αναγνώριση, η μέθοδος που ο ίδιος ανέπτυξε πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που φέρει το όνομά του τιμητικά («Τεστ Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπ») και έχει σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως, παραμένει σημαντικό διαγνωστικό όπλο πρώτης γραμμής στη φαρέτρα των γυναικολόγων, πολύτιμο στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Νέα διάγνωση του καρκίνου»

Το ερευνητικό του έργο στο ανατομικό εργαστήριο του ονομαστού πανεπιστημίου Κορνέλ απέσπασε την παγκόσμια επιστημονική προσοχή στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Παπανικολάου μελέτησε το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών, συνδέοντας τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων. Πρώτο «πειραματόζωο» στις κλινικές και εργαστηριακές μελέτες του για τη διαγνωστική αξία της εξέτασης στον άνθρωπο ήταν η γυναίκα του. Όταν το 1928 ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη διαγνωστική μέθοδο με τίτλο «Νέα διάγνωση του καρκίνου», αντιμετώπισε τη δυσπιστία του ιατρικού κόσμου των ΗΠΑ. Απολύτως βέβαιος ο ίδιος για τη διαγνωστική αξία της μεθόδου του στον καρκίνο της μήτρας και συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο τις έρευνές του.

Σήμερα, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς τους γυναικολόγους που καθημερινά συμπορευόμαστε μαζί με τις γυναίκες για τη νίκη ενάντια στους γυναικολογικούς καρκίνους και έχουμε πολύτιμο όπλο το ΤΕΣΤ ΠΑΠ, το οποίο είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές μεθόδους μας δίνει τις έγκυρες απαντήσεις που χρειαζόμαστε στο γυναικολογικό έλεγχο.

Το Τεστ Παπανικολάου

Είτε μόνο του ή σε συνδυασμό με το Thin Prep (ανάλογα με το ιστορικό της γυναίκας), όπου ένα δείγμα κυττάρων λαμβάνεται από τον τράχηλο, είναι το καλύτερο εργαλείο προκειμένου να ελεγχθούν αλλαγές στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με την ανίχνευση ανώμαλων κυττάρων και τη θεραπεία τους νωρίς, μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η πεντάλεπτη διαδικασία του τεστ είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθεί τη 10η με 16η ημέρα του κύκλου.

Με μια ειδική μικρή μαλακή βούρτσα, συλλέγουμε κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου της γυναίκας. Το δείγμα αυτό των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας στρώνεται σε ειδική αντικειμενοφόρα πλάκα και στη συνέχεια αποστέλλεται στο εξειδικευμένο κυτταρολογικό εργαστήριο. Εκεί, εξετάζεται λεπτομερώς κάτω από μικροσκόπιο για ανεύρεση και εντοπισμό ανώμαλων αλλαγών στα κύτταρα.

Στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί Thin Prep, το δείγμα λαμβάνεται με ένα λίγο διαφορετικό βουρτσάκι το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με ειδικό συντηρητικό, όπου ξεπλένεται καλά. Έτσι, όλα τα κύτταρα που συλλέχθηκαν μεταφέρονται στο υγρό Thin Prep, και από κει στο εξειδικευμένο κυτταρολογικό κέντρο για περαιτέρω επεξεργασία.

Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Κυτταρολογία Υγρής Φάσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν και άλλες εξετάσεις, όπως η μοριακή ανίχνευση και η ταυτοποίηση του HPV.

Το ΤΕΣΤ ΠΑΠ σε συνδυασμό με το HPV DNA τεστ

Το HPV DNA τεστ πραγματοποιείται στο ιατρείο και μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, λαμβάνοντας ξεχωριστά επίχρισμα από την περιοχή του τραχήλου, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν περιέχει γενετικό υλικό (DNA) από τους τύπους του ιού HPV που προκαλούν καρκίνο.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.