Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Έχω διαβήτη. Τι πρέπει να γνωρίζω πριν μείνω έγκυος;

ΣΥΛΛΗΨΗ-e1454908230291.jpg

Αν έχετε διαβήτη τύπου 1 ή 2, πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα πριν μείνετε έγκυος. Με την απαραίτητη προετοιμασία και προσοχή να είστε βέβαιες ότι και εσείς και το μωρό σας θα είστε υγιείς καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που προγραμματίζετε.

Πρώτο μέλημά σας είναι να παρακολουθείτε τακτικά το σάκχαρό σας, δηλαδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς όταν είστε έγκυος, υπάρχει για εσάς και το έμβρυο υψηλός κίνδυνος επιπλοκών, όπως πχ μία αποβολή.

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη έχουν, επίσης, περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.

Οι περισσότερες καρδιακές ανωμαλίες, τα προβλήματα στα νεφρά και οι δυσλειτουργίες των νεύρων και του εγκεφάλου συμβαίνουν κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι είναι πιθανόν να οφείλονται, εν μέρει, στον τρόπο και το ρυθμό αυξομείωσης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, πέραν του φυσιολογικού εύρους.

Αρχίζοντας, έτσι, άμεσα τον έλεγχο του διαβήτη και συνεχίζοντας για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχετε τη δυνατότητα της πρόληψη των επιπλοκών, κάτι το οποίο είναι απόλυτα εφικτό με τη στήριξη του γιατρού και του διαβητολόγου που σας παρακολουθεί.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, προετοιμάζετε το σώμα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για σύλληψη, δημιουργώντας παράλληλα τις ιδανικές συνθήκες για την υγεία σας:

  • Βάλτε ως στόχο τον αυστηρό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε συχνά έλεγχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου.
  • Να είστε προσεκτική και επιλεκτική στη διατροφή σας, προτιμώντας τροφές υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, και να ασκείστε τακτικά.
  • Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ, καθώς αυξομειώνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και προκαλεί ορμονικές διαταραχές.
  • Αν έχετε πολλά επιπλέον κιλά, αν ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) είναι 25 ή μεγαλύτερος, πρέπει να χάσετε οπωσδήποτε βάρος πριν τη σύλληψη, καθώς έτσι μειώνετε τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν έχετε διαβήτη και προγραμματίζετε μία εγκυμοσύνη, να λαμβάνετε καθημερινά ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη των προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν στη σπονδυλική στήλη του μωρού σας, όπως η δισχιδής ράχη.

Όλα τα φάρμακα για τον έλεγχο του διαβήτη δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν παίρνετε δισκία για τον έλεγχο του διαβήτη σας, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη θεραπεία σας με ενέσεις ινσουλίνης πριν τη σύλληψη.

Τηρώντας πιστά τις συμβουλές του γιατρού σας πριν την εγκυμοσύνη και ελέγχοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, θα είναι το σώμα σας σωστά προετοιμασμένο για τον ερχομό του μωρού σας. Μόλις μείνετε έγκυος, θα πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και να κάνετε συχνά τις εξετάσεις σας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.