Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αδενομύωση

uterus11-1.jpg

Αδενομύωση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενδομητρίωση στο μυ της μήτρας .  Η αδενομύωση βρίσκεται περίπου στο 10 % των δειγμάτων υστερεκτομής και είναι πιθανόν να ευρίσκεται σε περίπου 5 % των γυναικών σε γόνιμη ηλικία . Η έναρξη της αδενομύωσης είναι συνήθως στην ηλικία των 35 ετών . Συνήθως εκδηλώνεται μετά τον τοκετό .

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσμηνόρροια, δυσπαρευνία και μηνορραγία. Μερικές φορές, η αδενομύωση είναι σιωπηλή ασθένεια – δηλαδή δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα ή κάποια ανεπαίσθητα. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, η αδενομύωση μπορεί να προκαλέσει:

  • Βαριά ή παρατεταμένη έμμηνο ρύση.
  • Σοβαρές κράμπες και οξύ πυελικό άλγος κατά την έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια).
  • Κράμπες που διαρκούν καθ ‘όλη την περίοδο και φαίνεται να χειροτερεύουν καθώς μεγαλώνετε.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Πήγματα αίματος που απορρίπτονται κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Επίσης, η μήτρα ορισμένες φορές μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Αν και δεν μπορείτε να γνωρίζετε ότι η μήτρα σας μεγαλώνει, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το κάτω μέρος της κοιλιάς σας φαίνεται μεγαλύτερο ή έχει μεγαλύτερη ευαισθησία.

Η αιτία της αδενομύωσης παραμένει άγνωστη, αλλά η ασθένεια συνήθως εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση. Για τις γυναίκες που πάσχουν από σοβαρές παρενέργεις λόγω της αδενομύωσης, ορισμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά σε πολλές περιπτώσης η υστερεκτομή είναι η μόνη θεραπεία. Σε γενικές γραμμές, όλες οι ιατρικές θεραπείες για την ενδομητρίωση είναι κατάλληλες και για την αδενομύωση.

ενδομητρίωση  δυσμηνόρροια  δυσπαρεύνια   μηνορραγία

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.