Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αμνησία στην εγκυμοσύνη

18300069_xxl-1.jpg

Οι έγκυες πολύ συχνά παραπονιούνται πως εμφανίζουν αμνησία στην εγκυμοσύνη και ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Πράγματι, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να διακρίνετε «περίεργα φαινόμενα» γύρω από την πνευματική σας κατάσταση.

Ο «κοιμισμένος εγκέφαλος» ή «εγκέφαλος του πλακούντα»,  όπως αποκαλείται  μερικές φορές  η κατάσταση της εξασθενημένης μνήμης , φαίνεται να παρουσιάζεται στο 80% των εγκύων και κορυφώνεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε ακόμη ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ

 Tα συμπτώματα της αμνησίας στην εγκυμοσύνη:

  • Απώλεια μνήμης
  • Δυσκολία να θυμηθείτε κάτι, όπως να βρείτε την κατάλληλη λέξη
  • Αίσθηση θολούρας στο μυαλό
  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Πού οφείλεται η αμνησία στην εγκυμοσύνη;

Συμφώνα με καθηγητές ψυχιατρικής, η αμνησία οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές. Σημαντικό ρόλο παίζει η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που παράγεται κατά την εγκυμοσύνη και η οποία φαίνεται να προκαλεί αμνησία, ειδικότερα στο τρίτο τρίμηνο και κατά το θηλασμό.

Ένας άλλος παράγοντας, είναι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τον ιππόκαμπο, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Επίσης, η αύξηση της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της επινεφρίνης, προκαλεί απώλεια μνήμης. Πέρα απο τις ορμόνες όμως, για την αδυναμία συγκέντρωσης, αλλά ακόμα και τα συμπτώματα αμνησίας, ενοχοποιούνται και η μη επαρκής ξεκούραση της εγκύου και η μη ισορροπημένη διατροφή.

Τέλος, υπάρχουν έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι η απώλεια συγκέντρωσης και η αμνησία στην εγκυμοσύνη δεν σχετίζεται μόνο με τις ορμονικές μεταβολές, αλλά και με  το γεγονός πως μια μητέρα έχει στραμμένη την προσοχή της  στο μωρό της και σε θέματα σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Χρήσιμες συμβουλές, για να διαχειριστείτε την αμνησία στην εγκυμοσύνη:

  • Φροντίστε να  κάνετε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο. Οι  ώρες χαλάρωσης και ξεκούρασης είναι πολύ σημαντικές.
  • Να τρέφεστε καλά. Ακολουθείστε μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο (η έλλειψή του επηρεάζει την πνευματική διαύγεια) αλλά και σε φυλλικό οξύ, Ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε  που ενισχύουν τη μνήμη. Η μαύρη σοκολάτα, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή.
  • Να ενυδατώνεστε αρκετά. Φροντίστε να λαμβάνετε 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και σε χημικές αλλαγές που ευθύνονται για την έλλειψη μνήμης.
  • Κάντε συχνά διαλλείματα, όσο εργάζεστε.
  • Κάντε γυμναστική. Η συστηματική άσκηση προκαλεί ευεξία, βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και μειώνει το αίσθημα  της κόπωσης, λόγω των ενδορφινών που παράγονται.
  • Κρατάτε σημειώσεις. Για να μην έχετε επιπλέον άγχος για τα συμπτώματα αμνησίας που παρουσιάζετε,   φροντίστε να έχετε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου βάζετε  όλα σας τα πράγματα σας (π. χ. κλειδιά, πορτοφόλι, ταυτότητα, κινητό).

Η αμνησία στην εγκυμοσύνη και η δυσκολία συγκέντρωσης, εμφανίζονται πολύ συχνά στις έγκυες και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Ακολουθείστε ένα σταθερό πρόγραμμα με τις παραπάνω συμβουλές και η καθημερινότητά σας θα γίνει πιο εύκολη!

Διαβάστε επίσης Κάπνισμα και εγκυμοσύνη: Πώς να διακόψετε τη βλαβερή συνήθεια
Φαγούρα στην εγκυμοσύνη: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

 

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.