Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αναιμία στη λοχεία

ΑΝΑΙΜΙΑ-ΛΟΧΕΙΑ-1.jpg

Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν αναιμία στη λοχεία, δηλαδή τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης ή του αιματοκρίτη τους, είναι χαμηλότερα απο τα  φυσιολογικά.

Γιατί προκαλείται η αναιμία στη λοχεία; 

Η αναιμία στη λοχεία είναι αρκετά συνηθισμένη στις γυναίκες που δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής τους ή σε εκείνες που είχαν παρουσιάσει αναιμία ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η αναιμία μπορεί να προκληθεί επίσης, έπειτα απο μια αιμορραγία μετά τον τοκετό ή λόγω πολυτοκίας.

Ωστόσο, μετά τον πρώτο μήνα απο τον τοκετό,  το αιμοποιητικό σύστημα συνήθως επανέρχεται, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η αναιμία στη λοχεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα; 

  • Εύκολη κόπωση, η οποία διαρκεί για περισσότερο απο έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.
  • Ζάλη  ή και  κεφαλαλγία
  • Ελαττωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
  • Λιποθυμική τάση και αδυναμία
  • Υπνηλία, η οποία συχνά συνδέεται με την αϋπνία

Τρόποι αντιμετώπισης της αναιμίας στη λοχεία. 

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει να κάνετε τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχετε πράγματι αναιμία και να προσδιοριστεί αν χρειάζεται να λάβετε κάποια συμπληρώματα σιδήρου.

Αρκετές γυναίκες συνεχίζουν να παίρνουν το συμπλήρωμα σιδήρου που λαμβάνανε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά, μια φορά την ημέρα.

Οι τροφές που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι πλούσιες σε σίδηρο και να λαμβάνονται σε συνδυασμό με βιταμίνη C , η οποία ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας το κόκκινο κρέας, τις φακές, το σπανάκι, τη βρώμη κ. ά.

Να αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο (για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αμύγδαλα), διότι αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Σε περίπτωση που η αναιμία στη λοχεία συνεχίζεται και μετά τις 6 εβδομάδες απο τον τοκετό, προτείνεται συνήθως  η επανάληψη αιμοτολογικών εξετάσεων και η λήψη κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.

 

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.