Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Aντισυλληπτικά χάπια: πότε να τα σταματήσετε για να μείνετε έγκυος;

18129791_m-1-1.jpg

Αντισυλληπτικά χάπια ως μέθοδος αντισύλληψης

Εάν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο μίας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης, τότε χρησιμοποιείτε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντισύλληψης, με το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου να φτάνει το 99,9%.

Πολλές γυναίκες είναι πιθανό να λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια για να διορθώσουν τυχόν διαταραχές κύκλου,  όπως πχ. συμβαίνει στην περίπτωση πολυκυστικών ωοθηκών ή και για άλλες αιτίες.

Όμως, αν νιώθετε έτοιμη να γίνετε μητέρα και θέλετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για μία εγκυμοσύνη, ενώ λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια, πρέπει να γνωρίζετε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να διακόψετε τη λήψη τους.

Πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά χάπια

Η δράση του χαπιού έχει ως κύριο στόχο να εμποδίσει την ωορρηξία. Όταν συμβαίνει αυτό, οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάρια και κατά συνέπεια δε μπορεί να πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση.

Μερικοί τύποι αντισυλληπτικών χαπιών επιδρούν και σε άλλα τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος. Για παράδειγμα, οι ορμόνες των αντισυλληπτικών χαπιών επιδρούν στη δομή του ενδομητρίου καθιστώντας το «αφιλόξενο» για την εμφύτευση του εμβρύου.

Ταυτόχρονα, τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να επιδρούν στη φυσιολογία των ωοθυλακίων, αλλά και των ωαρίων, ενώ μπορεί να προκαλούν αλλαγές στη σύσταση της τραχηλικής βλέννης, εμποδίζοντας τη δίοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα.

Γιατί έχει σημασία αυτό;

Ο τρόπος δράσης του αντισυλληπτικού χαπιού, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Παρόλα αυτά, συνήθως μετά τη διακοπή του, η φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών επανέρχεται και πραγματοποιείται ωορρηξία.

Θεωρείται απόλυτα ασφαλές, μία γυναίκα να ξεκινήσει τις προσπάθειες για σύλληψη και εγκυμοσύνη, από τη στιγμή που θα διακόψει τα αντισυλληπτικά χάπια, αν και ορισμένες φορές συστήνουμε να περάσει η πρώτη περίοδος και μετά να ξεκινήσουν τις προσπάθειες.

Οι περισσότερες γυναίκες που παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι για αρκετό καιρό θα έχουν ωορρηξία από τον πρώτο κιόλας μήνα ή τουλάχιστον μέσα στους 2-3 μήνες από τη στιγμή που θα σταματήσουν να το παίρνουν.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη. Αν για παράδειγμα, μία γυναίκα λάμβανε τα αντισυλληπτικά χάπια επειδή παρουσίαζε ανωμαλίες στον κύκλο της, είναι πιθανό να συνεχίσει να τις εμφανίζει και μετά τη διακοπή του χαπιού. Το πιο πιθανό είναι να σχετίζονται με ανωμαλίες της ωορρηξίας.

Τι άλλο θα πρέπει να ελέγξετε πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη

Πριν σταματήσετε να λαμβάνετε τα αντισυλληπτικά χάπια, προκειμένου να επιτύχετε μία εγκυμοσύνη, υπάρχουν κάποια επιπλέον δεδομένα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.

Πρώτον, επισκεφτείτε το γιατρό για έναν γενικό έλεγχο και για να συζητήσετε μαζί του την επιθυμία σας για εγκυμοσύνη. Ξεκινήστε τη λήψη των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων πριν ακόμα μείνετε έγκυος. Οι προγεννητικές βιταμίνες θα προσφέρουν στο έμβρυο όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, συμπληρωματικά σε μία ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.

Επίσης, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η αποχή από το τσιγάρο και το αλκοόλ θα αυξήσουν τις πιθανότητές να μείνετε έγκυος το συντομότερο δυνατό. Εξάλλου, είναι αποδεδειγμένο ότι τόσο οι διαταραχές βάρους, όσο και η κακή ποιότητα ζωής επηρεάζουν το σώμα αρνητικά και έχουν όντως αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.

Τέλος, ο γιατρός, γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό σας και το είδος των αντισυλληπτικών χαπιών που λαμβάνετε, θα σας υποδείξει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να διακόψετε τη λήψη τους, ώστε να ξεκινήσετε μία εγκυμοσύνη με τις πιο ιδανικές συνθήκες.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.