Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS)

ΕΓΚΥΟΣ-e1452107295410.jpg

Τι είναι το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS) και τι μπορεί να προκαλέσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το APS είναι μία επίκτητη μορφή θρομβοφιλίας. Η επίκτητη θρομβοφιλία δεν κληρονομείται, αλλά αναπτύσσεται από μόνη της. Η πιο συνηθισμένη μορφή επίκτητης θρομβοφιλίας είναι το APS. Το APS είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από παρουσία αντισωμάτων ή αντιπηκτικό του λύκου, τα οποία οδηγούν τον οργανισμό σε υπερπηκτική κατάσταση και αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου φλεβικής και αρτηριακής θρόμβωσης, καθώς και επιπλοκών στην κύηση.

Όταν έχετε ένα αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον υγιή ιστό. Στην περίπτωση του APS, το σώμα σας παράγει αντισώματα τα οποία οδηγούν σε ενεργοποίηση του τοιχώματος των αγγείων και των στοιχείων του αίματος που οδηγούν στην παραγωγή προθρομβωτικών ουσιών.

Το APS συναντάται περίπου στο 5% των γυναικών που διανύουν μία εγκυμοσύνη, ενώ υπολογίζεται ότι σε αυτό οφείλεται το 15% των περιπτώσεων γυναικών με καθ’έξιν αποβολές.

Οι πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω APS συμπεριλαμβάνουν:

  • Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Ανάπτυξη Εμβρύου( IUGR).

Η Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Ανάπτυξη Εμβρύου παρατηρείται όταν το έμβρυο εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης στη μήτρα, μικρότερο του φυσιολογικού.

  • Ανεπάρκεια του πλακούντα.

Ο πλακούντας αναπτύσσεται στη μήτρα και τροφοδοτεί το έμβρυο με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, μέσω του ομφάλιου λώρου. Στην περίπτωση ανεπάρκειας, ο πλακούντας δε λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε και το έμβρυο δε λαμβάνει επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου.

  • Προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί μετά την 20η εβδομάδα της κύησης. Όταν μια έγκυος παρουσιάσει προεκλαμψία εμφανίζει υψηλή πίεση και μερικά από τα όργανά της, όπως τα νεφρά και το ήπαρ, δείχνουν σημάδια δυσλειτουργίας. Μερικά από αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν πρωτεινουρία, προβλήματα στην όραση και έντονη κεφαλαλγία.

  • Πρόωρος τοκετός.

Ο τοκετός θεωρείται πρόωρος όταν πραγματοποιηθεί πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης.

  • Αποβολή.

Ως αποβολή θεωρείται ο θάνατος του εμβρύου στη μήτρα πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.

  • Ενδομήτριος θάνατος.

Ως ενδομήτριος θάνατος θεωρείται ο θάνατος του εμβρύου στη μήτρα μετά τις 20 εβδομάδες κύησης.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.