Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε μειωμένη όρεξη για φαγητό στην εγκυμοσύνη.

ΕΓΚΥΟΣ-ΥΠΟΘΕΡΜΙΔΙΚΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-1.jpg

 

Η απώλεια της όρεξης για φαγητό στην εγκυμοσύνη, δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο και μπορεί να σχετίζεται με διαφορετικά αίτια, ανάλογα με το τρίμηνο που διανύετε. Το ιδανικό βάρος που πρέπει να πάρετε κατά το διάστημα της κύησης, υπολογίζεται περίπου με βάση τα κιλά που είχατε πριν τη σύλληψη.

Δηλαδή, αν είχατε φυσιολογικό βάρος, μπορείτε να πάρετε γύρω στα 12 κιλά, ενώ σε περίπτωση που είχατε κάποια παραπανίσια κιλά, μπορείτε να πάρετε μέχρι 8-10 κιλά.

Η μειωμένη όρεξη στις εγκύους παρατηρείται ιδιαίτερα στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο. Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλείται και τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε αναλυτικά το κάθε τρίμηνο:

Πρώτο Τρίμηνο:

Η απώλεια της όρεξης για φαγητό είναι κάτι αναμενόμενο κατά το πρώτο τρίμηνο μιας κύησης, καθώς  το 70-85% των εγκύων,  νιώθουν ναυτία και τάση για εμετό.  Γι’αυτό, αντί να παίρνουν κιλά, τις περισσότερες φορές χάνουν βάρος. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα οφείλονται στις ορμόνες και συνήθως υποχωρούν μετά τις 12 εβδομάδες.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς για να τα αντιμετωπίσετε, είναι να πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα (8 ποτήρια νερό) με μικρές γουλιές. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να προσθέσετε μέσα στο νερό μερικές σταγόνες λεμονιού ή ginger καθώς και τα δυο συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ναυτίας.

Δεν θα πρέπει να μένετε για πολλές ώρες με άδειο στομάχι γιατί πέφτει το σάκχαρό σας. Φροντίστε τα γεύματά σας να είναι μικρά, ελαφριά (π. χ. γιαούρτι, αμυλούχα τρόφιμα κ. ά)  και συχνά. Αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν έντονη μυρωδιά.

Για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας, καθώς έχετε μειωμένη όρεξη, επιλέξτε να πάρετε βιταμίνες κατάλληλες για την εγκυμοσύνη, οι οποίες θα σας δώσουν όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού σας θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.

Δεύτερο Τρίμηνο:

Το δεύτερο τρίμηνο είναι πιο ευχάριστο για τις εγκύους και συχνά η όρεξή τους για το φαγητό επιστρέφει. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία γυναικών, φροντίστε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη. Δηλαδή, επιλέξτε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, γαλακτοκομικά, φυτικές ίνες και  “καλά” λιπαρά (τόνο, σολομό κ. ά). Επίσης, μη ξεχνάτε να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που σας έχει υποδείξει ο γιατρός ή η μαία σας.

Τρίτο Τρίμηνο:

Η απώλεια της όρεξης μπορεί να επανεμφανιστεί κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Αυτό οφείλεται συνήθως στην αύξηση του όγκου της μήτρας, η οποία δεν αφήνει χώρο στο στομάχι και το μετατοπίζει ελαφρώς. Παράλληλα μπορεί να νιώθετε καούρες και να έχετε δυσπεψία.

Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να καταναλώνετε μικρά και συχνά θρεπτικά γεύματα. Αν έχετε δυσκοιλιότητα, η οποία επιδεινώνει το πρόβλημα, εντάξτε στη διατροφή σας τις φυτικές ίνες. Τέλος, φροντίστε να λαμβάνετε τις βιταμίνες που σας έχει δώσει ο γιατρός σας, αλλά και να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας.

 

 

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.