Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη. Μπορεί η ανεπάρκεια να επιδρά αρνητικά στο νευρικό σύστημα του εμβρύου;

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΚΑΙ-ΦΟΛΙΚΟ-ΟΞΥ-1.jpg

Η Βιταμίνη D σχετίζεται κυρίως με το μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου και παράγεται στον οργανισμό μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Η ποσότητα της βιταμίνης D που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής δεν είναι δυνατό να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου. Η ανεπάρκεια της σχετίζεται με προβλήματα στην ανάπτυξη και την υγεία των οστών αλλά έχει συσχετισθεί με πολλές ασθένειες. Η σοβαρή ανεπάρκεια σε Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη έχει συσχετισθεί με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, προεκλαμψίας, χαμηλού βάρους γέννησης και ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η συμμετοχή της Βιταμίνης D στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι αναγκαία, και ότι η έλλειψη της αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σύστημα και στη λειτουγία του.

Σημαντικά αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Neurology, κατέληξαν στο ότι όταν η Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη βρίσκεται σε ανεπαρκή επίπεδα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης στους απογόνους.

Τα αποτελέσματα αυτά, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη είναι πολύ σημαντικά και επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά τη σπουδαιότητα επάρκειας της βιταμίνης D.

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη και Μαγνήσιο: Γιατί πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα του στην εγκυμοσύνη;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.