Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η ανακάλυψη ενός γονιδιακού χαρακτηριστικού των βλαστικών κυττάρων, φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στην πραγματικότητα

ΚΥΤΤΑΡΑ-1.jpg

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονιδιακό «διακόπτη» με τον οποίο μπορούν να ελέγξουν την προκαθορισμένη λειτουργία ενός γονιδίου.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, με επικεφαλής βιολόγους του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά , η περιοχή του γονιδιώματος που απαιτείται για να μετατρέψει ένα γονίδιο σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Η ανακάλυψη αυτή, θα μπορούσε να σημαίνει μια σημαντική πρόοδο στο αναδυόμενο πεδίο της ανθρώπινης αναγεννητικής ιατρικής, καθώς το γονίδιο Sox2 είναι απαραίτητο για τη διατήρηση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου ενός ώριμου οργανισμού.

Ο καθηγητής Jennifer Mitchell , δήλωσε ότι , όπως το ίδιο το γονίδιο , η περιοχή αυτή του γονιδιώματος δίνει τη δυνατότητα στα βλαστικά κύτταρα να διατηρούν την ικανότητά τους και να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου. Η περιοχή του γονιδιώματος που ανακαλύφθηκε ονομάστηκε περιοχή ελέγχου Sox2 ή SCR .

Δεδομένου ότι ο προσδιορισμός της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος ολοκληρώθηκε το 2003, οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να καταλάβουν ποια τμήματα του γονιδιώματος  οδηγούν τους ανθρώπους στο να εκδηλώσουν ορισμένες ασθένειες. Ανακάλυψαν ότι τα τμήματα αυτά είναι οι περιοχές οι οποίες ρυθμίζουν την προκαθορισμένη λειτουργία των γονιδιωμάτων όπως ακριβώς κάνει ένας διακόπτης.

Ο καθηγητής Jennifer Mitchell δηλώνει ότι έτσι όπως όταν διαγραφεί το γονίδιο Sox2 προκαλεί το θάνατο του εμβρύου, είναι πολύ πιθανό μια ανωμαλία στην ρυθμιστική αυτή περιοχή να προκαλέσει επίσης πρώιμο εμβρυϊκό θάνατο.

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στο Genes and Development.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.