Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Γιατί δεν κατεβαίνει το μωρό μου;

9519220_m-1.jpg

Πολλές γυναίκες, οι οποίες πλησιάζουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού διατυπώνουν την ανησυχία πως ενώ πλησιάζουν σε αυτήν το μωρό τους μοιάζει να μην “κατεβαίνει”.

Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχουν κάποιοι λόγοι, οι οποίοι εξηγούν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Η κάθοδος του μωρού σας σηματοδοτεί την προετοιμασία για τον τοκετό και πως το μωρό σας συμμετέχει σε αυτήν, μπαίνοντας στην λεκάνη σας.

Με την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εγκαθίσταται ή «κατεβαίνει» στη λεκάνη της μητέρας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη γέννηση. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως   «κάθοδος». Όταν το κεφαλάκι του μωρού σας μπει μέσα στην πύελο λέμε πως το μωρό σας έχει «εμπεδωθεί».

Το μωρό ίσως να μην κατεβαίνει και να μην εμπεδώνεται μέσα στην λεκάνη εάν είναι πολύ μεγάλο, ή εάν δεν έρχεται με το κεφάλι (κεφαλική προβολή). Ακόμη μπορεί να είναι πλαγίως στην κοιλιά της μητέρας (εγκάρσιο σχήμα), να έρχεται με τα πόδια (ισχιακή προβολή) ή με επί γλουτούς προβολή.

Σημαντικό ρόλο λοιπόν παίζει η προβολή του μωρού σας και το σχήμα του προκειμένου να κατέβει και να εμπεδωθεί. Η θέση του μωρού σας στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης πιθανότητα θα είναι κατακόρυφη, μπορεί όμως να είναι εγκάρσια (το μωρό να είναι ξαπλωμένο από άκρη σε άκρη στη μήτρα σας) ή πλάγια (σε γωνία). Η κατακόρυφη θέση με τη σειρά της μπορεί να σημαίνει κεφαλική προβολή (δηλαδή να είναι το κεφάλι του μωρού στην έξοδο του τραχήλου) ή ισχιακή προβολή (στην έξοδο του τραχήλου να βρίσκονται οι γλουτοί του). Γενικότερα η θέση του μωρού αναφέρεται στη σχέση μεταξύ της σπονδυλικής στήλης του μωρού και του πίσω μέρους του κεφαλιού του (ινίο) με το εσωτερικό τοίχωμα της μητρικής κοιλότητας. Έτσι η θέση του μωρού μπορεί να είναι εμπρόσθια (προς τα μπρος), πλευρική (στο πλάι), οπίσθια (προς τα πίσω) και να βλέπει είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά.

Όπως είπαμε το είδος της προβολής ορίζεται από το τμήμα του μωρού σας που βρίσκεται πιο κοντά στη λεκάνη. Μπορεί να είναι κεφαλική προβολή (με το κεφάλι προς τα κάτω) ή ισχιακή προβολή (με τα ισχία προς τα κάνω). Αν στη μαιευτική εξέταση φαίνεται πως το μωρό σας έχει εγκάρσια προβολή σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να βρίσκεται αυτή τη στιγμή πιο κοντά στη λεκάνη, αλλά το μωρό είναι ξαπλωμένο κατά μήκος της κοιλιάς σας. Η κεφαλική είναι η συχνότερη προβολή και μέχρι το τέλος της κύησης το μεγαλύτερο ποσοστό των μωρών θα έχουν πάρουν αυτή τη θέση. Περίπου μέχρι την 38η εβδομάδα τα περισσότερα μωρά που ερχόντουσαν με τα πόδια έχουν γυρίσει με το κεφάλι. Μετά από την 35η – 36η εβδομάδα η αλλαγή της προβολής του μωρού είναι λιγότερο πιθανή επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος,ώστε να μπορέσει να γυρίσει το μωρό σας.

Όμως, ακόμα και αν το μωρό σας στις 36 εβδομάδες βρίσκεται με ισχιακή προβολή, υπάρχουν ωστόσο ακόμη πιθανότητες να γυρίσει από μόνο του μέχρι τη μέρα του τοκετού. Για το λόγο αυτό και δεν πρέπει να βιαζόμαστε να προγραμματίσουμε μία καισαρική τομή αλλά να δώσουμε στο σώμα και άλλο πολύτιμο χρόνο για τον τοκετό.

Οι συνηθισμένες θέσεις ισχιακής προβολής είναι τρεις:

  • Η γνήσια ισχιακή προβολή (ή επί γλουτών) όπου τα πόδια είναι μαζεμένα με τους μηρούς και τα γόνατα τεντωμένα ακριβώς μπροστά από το σώμα του μωρού – αυτή είναι η καλύτερη θέση για κολπικό τοκετό.
  • Η πλήρης ισχιακή προβολή όπου τα πόδια είναι μαζεμένα και διπλωμένα σφιχτά μπροστά από το μωρό – με αυτή τη θέση ο κολπικός τοκετός είναι δυνατός κάποιες φορές.
  • Η ισχιακή προβολή επί πόδας, δηλαδή τα πόδια είναι τεντωμένα κάτω από το μωρό και το ένα ή τα δυο πόδια προβάλουν πρώτα – σε αυτή την περίπτωση δεν συνιστάται η δοκιμή κολπικού τοκετού.

Αν το μωρό έχει οπίσθια προβολή μέσα στη λεκάνη σας, δηλαδή το ινίο, η κορυφή του κεφαλιού του, είναι στραμμένο προς τη σπονδυλική σας στήλη και το μωρό βλέπει προς τα μπρος, ο τοκετός αναμένεται να είναι πιο δύσκολος και πιο μακρύς. Με αυτή την προβολή το κεφάλι του μωρού δεν χωράει τόσο καλά μέσα στη λεκάνη, απορυθμίζοντας τους φυσικούς μηχανισμού του τοκετού και την κάθοδό του. Τα περισσότερα μωράκια όμως κατά τον τοκετό μπορούν να γυρίσουν κανονικά.

Συνεπώς, εάν ανησυχείτε γιατί δεν κατεβαίνει το μωρό σας , πολύ πιθανό είναι να έχει λάθος θέση. Ακόμη μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις διαστάσεις της λεκάνης σας. Μπορεί να μην μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν το μωρό σας είναι πολύ μεγάλο συγκριτικά με την πύελο σας μέχρι να αρχίσει ο τοκετός, αυτό όμως που σίγουρα χρειάζεται είναι να δράσουν οι συστολές της μήτρας, οι οποίες θα οδηγήσουν στην κάθοδο και στην εμπέδωση του στην πύελο.

Τέλος, κάποια μωράκια δεν εμπεδώνονται διότι μπορεί να έχουν πολλές σφιχτές περιτυλίξεις του ομφαλίου λώρου ή ακόμη και κόμπους καθώς και έναν σχετικά κοντό ομφάλιο λώρο.

Επίσης, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως επειδή δεν νιώθετε το μωρό σας να κατεβαίνει δεν σημαίνει πως αυτό πραγματικά δεν κατεβαίνει προς την πύελο σας.

Πολλές γυναίκες μπορούν να καταλάβουν όταν το κεφάλι του μωρού εμπεδώνεται στη λεκάνη, γιατί νιώθουν αίσθημα επιπλέον πίεσης στην πύελο ή στο ορθό, χρειάζεται να ουρούν συχνότερα και βιώνουν καούρα μετά το φαγητό ή αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή.

Εάν παρόλα αυτά ακόμη ανησυχείτε πως επειδή το μωρό σας είναι πολύ ψηλά σημαίνει ότι θα παραμείνει εκεί, ξανά δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Η καθυστέρηση της καθόδου και της εμπέδωσης του μωρού σας, δεν σημαίνει πως θα υπερβείτε απαραίτητα την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας.

Η καθυστέρηση της εμπέδωσης σημαίνει συνήθως είτε πως το μωρό σας δεν χωράει μέσα στην πύελο, είτε πως έχει λάθος θέση. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες για έναν φυσιολογικό τοκετό, εκτός βέβαια και εάν υπάρχει κάποια αντένδειξη.

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήσετε το μωράκι σας να κατέβει:

ΜΠΑΛΑ_ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣΤα βαθιά καθίσματα με την καθοδήγηση των μαιών, το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, οι κυκλικές ασκήσεις της λεκάνης είτε πάνω σε ειδική μπάλα, είτε χωρίς (φροντίστε να κρατιέστε από μια καρέκλα ή να στηρίζεστε από τον σύντροφο σας), το κάθισμα οκλαδόν, καθώς και άλλες ασκήσεις που συνήθως πραγματοποιούνται στα πλαίσια προετοιμασίας για τον τοκετό, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση.

Ορισμένες φορές μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ήχο ή εναλλαγή της θερμοκρασίας. Στόχος της μεθόδου του ήχου είναι να ακολουθήσει το μωρό τους ήχους μιας μεταλλικής μελωδικής μπάλας ή ενός κουδουνιού που παράγει ήχο.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κυλήσετε μια μεταλλική μπαλίτσα πάνω στην κοιλιά σας, ξεκινώντας τις κινήσεις σας από το σημείο όπου βρίσκεται το κεφάλι του μωρού με κατεύθυνση προς τα κάτω, προς τα γεννητικά σας όργανα. Μπορείτε επίσης να κρεμάσετε τη μεταλλική σφαίρα ή ένα κουδουνάκι με μία μακριά κορδέλα στο λαιμό σας, χαμηλά στο ύψος όπου κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται το κεφάλι του μωρού. Έτσι, η σφαίρα με τις κινήσεις του σώματός σας κάνει συνέχεια ήχους που καλούν το μωρό προς τα κάτω.

Όσον αφορά την εναλλαγή θερμότητας βάζετε ένα κρύο επίθεμα εκεί που είναι το κεφάλι του μωρού σας και ένα χλιαρό εκεί που θέλετε να πάει, κάτω δηλαδή, έτσι το μωρό σας πηγαίνει προς το πιο ζεστό σημείο.

Σε καμία περίπτωση μην κάνετε κάτι από μόνες σας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού και της μαίας σας.

Και να θυμάστε:ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ_ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Επειδή το μωρό σας φαίνεται να μην κατεβαίνει, αυτό δε σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Χαλαρώστε και προσπαθήστε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη και αυτή την υπέροχη σχέση με το μωράκι σας όσο βρίσκεται ακόμα μέσα στην κοιλίτσα σας και εμπιστευτείτε τη φύση – ξέρει τι κάνει. Δώστε ακόμη χρόνο στο μικρό σας να κατέβει και να προετοιμαστεί να σας γνωρίσει!

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.