Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί πονοκεφάλους και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε.

28201632_l-e1456914474383-1.jpg

Κάθε γυναίκα με την έναρξη του κύκλου αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα ότι οι ορμόνες εκτός από την έμμηνο ρύση προκαλούν κάποιες διαταραχές στο σώμα της, αναγνωρίσιμες με τα χρόνια ως μέρος του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου: ακμή, πονοκεφάλους, κακοδιαθεσία, στομαχικές διαταραχές, ευερεθιστότητα, πόνο στο στήθος και άλλα που συνοδεύουν τη γυναίκα σε όλη την παραγωγική της ηλικία μέχρι και την εμμηνόπαυση.

Ειδικά για την περίοδο της εμμηνόπαυσης, οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα αν και ο τύπος της κεφαλαλγίας και της σοβαρότητας της ποικίλλει από τη μία γυναίκα στην άλλη.

Πώς τα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν τους πονοκεφάλους;

Σε νεότερη ηλικία, όταν η γυναίκα έχει ωορρηξία, οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί και παρουσιάζονται μια-δυο μέρες πριν από την περίοδο ή μέσα στις πρώτες ημέρες του κύκλου, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι χαμηλά. Οι ειδικοί συσχετίζουν τα μειωμένα επίπεδα των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση με τους πονοκεφάλους που εμφανίζονται σε αυτή τη φάση.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας, τα οιστρογόνα προκαλούν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Στη συνέχεια, η προγεστερόνη προκαλεί τα ίδια τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται. Με τις συνεχείς ορμονικές διακυμάνσεις – που σε μεγάλο βαθμό συνεχίζονται και στην εμμηνόπαυση- τα αιμοφόρα αγγεία αναγκάζονται να διαστέλλονται και συστέλλονται κατ ‘επανάληψη. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα αυτής της κίνησης των αγγείων είναι ο πονοκέφαλος.

Οι διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου στην εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση μπορεί να υποφέρουν από αρκετούς διαφορετικούς τύπους πονοκεφάλων:

Ημικρανίες: Είναι η πιο έντονη μορφή της κεφαλαλγίας, με μέτριο έως σοβαρό παλλόμενο πόνο συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού ή πίσω από τα μάτια. Ναυτία, έμετος, θολή όραση και ευαισθησία στο φως και τον ήχο είναι κοινά συμπτώματα που συνοδεύουν τις ημικρανίες. Υπάρχουν δύο τύποι, με και χωρίς αύρα. Όταν συνυπάρχει αύρα, η γυναίκα αναφέρει διαταραχές της όρασης, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο ή τα δάχτυλα, διανοητική σύγχυση ή μια διαστρεβλωμένη αίσθηση της γεύσης, της οσμής ή της αφής. Αν η αύρα παρουσιαστεί πριν από την ημικρανία, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα προειδοποιητικό σημάδι. Άλλες γυναίκες βιώνουν τις ημικρανίες χωρίς αύρα και δεν αναφέρουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πονοκέφαλοι έντασης: Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου μπορεί να οφείλεται σε στρες, το άγχος ή άλλες αιτίες που δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ο πόνος περιγράφεται σαν μια σφιχτή ζώνη γύρω από το μέτωπο και το πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού και συνήθως είναι λιγότερο σοβαρός από ό, τι μια ημικρανία, χωρίς συνοδά συμπτώματα όπως εμετό, ναυτία ή αύρες.

Πονοκέφαλος προερχόμενος από τα ιγμόρια: Έντονος πονοκέφαλος που εντοπίζεται πίσω από το μέτωπο και τα ζυγωματικά, βαθιά στο κρανίο και είναι σταθερός, ενώ αυξάνεται με κάθε κίνηση του κεφαλιού.

Σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετικές οι διακυμάνσεις των ορμονών της εμμηνόπαυσης και διαφορετικά και τα συμπτώματα και στην παρουσία τους και στην έντασή τους. Μερικές γυναίκες που έχουν υποφέρει από ημικρανίες σε όλη τους τη ζωή, διαπιστώνουν ότι η έναρξη της εμμηνόπαυσης φέρνει ανακούφιση από τις μηνιαία εξουθενωτικά συμπτώματα του πονοκεφάλου. Για άλλες πάλι, οι ημικρανίες ξεκινούν για πρώτη φορά ή επιδεινώνονται κοντά στην εμμηνόπαυση, λόγω των νέων ορμονικών διακυμάνσεων. Άλλες τέλος, διαπιστώνουν ότι οι ορμονικές ημικρανίες συνήθως σταματούν μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των ορμονών είναι σταθερά χαμηλά.

Τρόποι ανακούφισης από τους πονοκεφάλους της εμμηνόπαυσης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες ανακουφίζονται από τους πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης:

Κυρίως, βοηθούν οι τεχνικές χαλάρωσης, η μείωση ή έστω ο έλεγχος του άγχους. Επίσης, ο βελονισμός αναφέρεται ως μέθοδος που έχει βοηθήσει σημαντικό αριθμό γυναικών στην καταπολέμηση του πονοκέφαλου, χωρίς φαρμακευτικά σκευάσματα.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν αποτελεσματική τη γιόγκα και το διαλογισμό. Βοηθητικές είναι και οι αλλαγές στη διατροφή, με τη μείωση του αλατιού, της ζάχαρης και των λιπαρών.

Δεδομένου ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν, επίσης, να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόκληση πονοκεφάλων, κρατώντας ένα διατροφικό ημερολόγιο μπορεί να εντοπιστούν οι τροφές εκείνες που επηρεάζουν εσάς αρνητικά.

Αν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δε φέρει αποτέλεσμα στη μείωση του πονοκεφάλου, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Υπάρχει ένας αριθμός από ειδικά παυσίπονα ή μυοχαλαρατωτικά για τον πονοκέφαλο, συνταγογραφούμενα ή μη, που μπορεί να φανούν αποτελεσματικά.

Η ορμονική θεραπεία ίσως είναι μια επιλογή για μερικές γυναίκες, αλλά σε άλλες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί ότι η θεραπεία με ορμόνες επιδεινώνει τους πονοκεφάλους.

Σε συνεργασία με το γιατρό και τους συνεργάτες μας, θα καταλήξετε στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των πονοκέφαλων στην εμμηνόπαυση, που θα είναι αποτελεσματικό στη δική σας περίπτωση.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.