Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Γιόγκα, καρκίνος μαστού και ύπνος: Πώς συνδέονται.

44046119_m.jpg

Γιόγκα, καρκίνος μαστού και ύπνος: Ποια μπορεί να είναι η σχέση τους;

Σύμφωνα με μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Cancer, ένας ορισμένος τύπος γιόγκα μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια οφέλη για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν πρόβλημα με τον ύπνο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη περιελάμβανε 227 γυναίκες που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού και οι οποίες είχαν εκχωρηθεί τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες. Μια ομάδα ασκούσε τη θιβετιανή γιόγκα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μια άλλη ομάδα έκανε ένα απλό πρόγραμμα stretching και η τρίτη ομάδα έλαβε τη συνήθη φροντίδα (η ομάδα ελέγχου).

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη αξιολογήθηκαν μία εβδομάδα μετά το πέρας του προγράμματος ενώ οι ερευνητές συνέχισαν να τις παρακολουθούν τρεις, έξι έως και 12 μήνες αργότερα.

Οι γυναίκες στην ομάδα γιόγκα ανέφεραν λιγότερα προβλήματα ύπνου και λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα προβλήματα ύπνου και η κόπωση είναι κοινά στους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Lorenzo Cohen. Είναι διευθυντής του προγράμματος ολιστικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας MD Anderson Cancer.

Στις  γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θιβετιανής γιόγκα ή το πρόγραμμα stretching είχαν προσφερθεί τέσσερις εβδομάδες 75 έως 90 λεπτών άσκησης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας τους.

Διαβάστε περισσότερα:

Καρκίνος Μαστού: Πως να προστατέψεις τον εαυτό σου

Εκείνες που έλαβαν μέρος στη θιβετιανή γιόγκα διδάσκονταν μία προς μία από εκπαιδευμένο εκπαιδευτή. Οι γυναίκες αυτής της ομάδας διδάσκονταν ελεγχόμενη αναπνοή, οραματισμό, διαλογισμό και στάσεις σώματος και ενθαρρύνθηκαν να ασκούν καθημερινά γιόγκα στο σπίτι.

“Ακόμα και αν τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης ήταν μέτρια, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι γυναίκες που ασκούσαν γιόγκα έξω από την τάξη είχαν βελτιώσει τα δεδομένα του ύπνου τους με την πάροδο του χρόνου”, ανέφερε ο δρ Cohen.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η γιόγκα μειώνει αποτελεσματικά τις διαταραχές του ύπνου για τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά οι μελέτες αυτές δεν είχαν συμπεριλάβει ομάδες ενεργού ελέγχου ή μακροχρόνια παρακολούθηση. Για αυτό και η νέα αυτή μελέτη έρχεται να αποκαταστήσει κάποιους προηγούμενους περιορισμούς”

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.