Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Γονιμότητα και ύπνος: Μπορούν οι διαταραχές ύπνου να σχετίζονται με τη γονιμότητα σας;

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ-ΥΠΝΟΣ-1.jpg

Γονιμότητα και ύπνος: Πώς σχετίζονται; Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο πως ο καλός ύπνος ενισχύει τη γενικότερη υγεία και  την ευημερία. Αν και ένας 8ωρος ύπνος κάθε βράδυ θεωρείται απαραίτητος, πολλοί υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, διαφόρων βαθμών. Οι γυναίκες, ιδίως, υποφέρουν συχνά από θέματα ύπνου κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του μήνα που αντιστοιχούν σε ορισμένα στάδια του κύκλου τους. Όμως, το ερώτημα είναι, μπορεί οι συνήθειες ύπνου να συνδέονται με τη γονιμότητα;

Ποιος ο ρόλος της προγεστερόνης;

Η απάντηση βρίσκεται στην ορμόνη προγεστερόνη. Η προγεστερόνη παράγεται μετά την ωορρηξία και είναι απαραίτητη για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, γιατί βοηθάει στην εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο. Όταν τα επίπεδα αυτής της προγεστερόνης είναι χαμηλά, τότε είναι δύσκολο το έμβρυο να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο. Η προγεστερόνη δρα ως ένα είδος «ηρεμιστικού» που βοηθά να προετοιμαστεί το σώμα για την ωορρηξία. Όταν τα επίπεδα προγεστερόνης στο σώμα είναι υψηλά, οι γυναίκες μερικές φορές αισθάνονται έντονη υπνηλία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακριβώς πριν από την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται απότομα και είναι πολύ πιθανό να παρατηρείτε διαταραχές στον ύπνο.

Αϋπνία και Χαμηλή προγεστερόνη

Ωστόσο, οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ πιθανό να συνδέονται με χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικές γυναίκες βιώνουν ανακούφιση από τα προβλήματα ύπνου μετά από τη λήψη προγεστερόνης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας μιας και οι διαταραχές στα επίπεδα της προγεστερόνης, όπως προαναφέρθηκε δυσκολεύουν την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.