Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

6 βήματα για να επιτύχεις πιο γρήγορα μία εγκυμοσύνη

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-1.jpg

Νιώθεις ότι το βιολογικό σου ρολόι έχει αρχίσει να χτυπά και μαζί με το σύντροφο σου, έχετε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να γίνετε γονείς . Γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να έρθει το πολυπόθητο μωράκι στην αγκαλιά σας ακόμα πιο γρήγορα;

1# Κάνε μία επίσκεψη στο γυναικολόγο σου

Για να επιτύχεις, όσο πιο εύκολα γίνεται, μία υγιή εγκυμοσύνη θα πρέπει να φροντίσεις για αυτήν, πολύ πριν γίνει η σύλληψη. Αν προστατεύεις τη γενικότερη υγεία σου αλλά και την υγεία του αναπαραγωγικού σου συστήματος ειδικότερα, θα καταφέρεις πιο εύκολα να μείνεις έγκυος και θα διασφαλίσεις σε μεγάλο βαθμό την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης σου.

Προγραμμάτισε τον ετήσιο γυναικολογικό σου έλεγχο και συμβουλέψου το γιατρό για τον καλύτερο προγραμματισμό που μπορείς να έχεις, όπως και για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, που θα μπορούσε να βοηθήσει. Μη διστάζεις να κάνεις ερωτήσεις για πράγματα που δε γνωρίζεις και εμπιστεύσου τους ανθρώπους που είναι ειδικοί σε θέματα αναπαραγωγής.

2# Συμβουλέψου μας για κάθε τι που αφορά τη γονιμότητα σου

Η προγεννητική συμβουλευτική είναι ένα σημαντικό εφόδιο που κάθε μέλλουσα μαμά πρέπει να έχει στη διάθεση της. Η προγεννητική συμβουλευτική είναι μια ευκαιρία για εσένα και το σύντροφό σου να βελτιώσετε την υγεία σας και να ελέγξετε κάθε πιθανό κίνδυνο, προτού ξεκινήσετε την προσπάθεια για ένα μωρό.

Η προγεννητική συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμη αν το ζευγάρι:

  • αντιμετωπίζει ήδη κάποια προβλήματα στη σύλληψη
  • θέλει να ενημερωθεί για το πώς κάποιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η θρομβοφιλία μπορεί να επηρεάσουν μία εγκυμοσύνη
  • χρειάζεται γενετική συμβουλευτική λόγω κινδύνου εμφάνισης γενετικών παθήσεων, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή η κυστική ίνωση.

3# Προετοιμάσου για μία υγιή εγκυμοσύνη

Την περίοδο που προσπαθείς να συλλάβεις , το καλύτερο που έχεις να κάνεις ως μέλλουσα μανούλα είναι να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θρέψου σωστά, διατήρησε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, γυμνάσου και προσπάθησε να διακόψεις όλες τις βλαβερές συνήθειες (αναψυκτικά, αλκοόλ, κάπνισμα κτλ.).

Σχετικά με τον καφέ, καλό θα ήταν να περιορίσεις την κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Ενημέρωσε τον γιατρό για πιθανά προβλήματα της υγείας σου και φάρμακα που μπορεί να λαμβάνεις για αυτά και προγραμμάτισε να κάνεις τις εξετάσεις, που πιθανώς θα σε παραπέμψει.

Ο γιατρό είναι εκείνος που θα κρίνει αν πρέπει να λάβεις οποιαδήποτε επιπλέον φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η λήψη φυλλικού οξέος  και η λήψη ειδικών βιταμινών όπως το IOFOLEN για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη σύλληψη, μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης.

4# Μάθε τα πάντα για την ωορρηξία σου

Το μεγάλο μυστικό για μία εύκολη σύλληψη είναι να γνωρίζεις καλά ότι έχει να κάνει με την ωορρηξία σου. Η ωορρηξία σου γίνεται μία φορά το μήνα και στην πραγματικότητα έχεις στη διάθεση σου μόνο λίγες μέρες κατά τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η σύλληψη.

Αν γνωρίζεις την ημέρα της ωορρηξίας σου θα μπορέσεις να έχεις σίγουρα επαφές τις ημέρες αυτές με τον σύντροφο σου, ώστε να μη σου ξεφεύγει ούτε μία γόνιμη ημέρα. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ώστε να υπολογίσεις την ωορρηξία σου. Παρόλα αυτά αν ο κύκλος σου δεν είναι σταθερός θα είναι δύσκολο να κάνεις έναν επιτυχημένο υπολογισμό, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

5# Φρόντισε να έχεις μία καλή σεξουαλική ζωή με το σύντροφο σου

Μία υγιής σεξουαλική ζωή εκτός του ότι θα φέρει το ζευγάρι πιο κοντά θα προετοιμάσει και το σώμα ώστε να μπει σε αναπαραγωγική διαδικασία. Αν έχεις καταφέρει να προσδιορίσεις την ημέρα της ωορρηξίας σου θα πρέπει σίγουρα να έχεις επαφές με τον σύντροφο σου 2 με 3 ημέρες πριν από την ωορρηξία καθώς και την ημέρα της ωορρηξίας.

Τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν για τρεις έως έξι ημέρες στο σώμα σου. Αν δεν μπορείς να προσδιορίσεις την ωορρηξία σου, λόγω ασταθούς κύκλου θα ήταν καλό να έρχεστε σε επαφή κάθε 2 με 3 μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου.

Αυτό θα εξασφαλίσει την ύπαρξη υγιούς σπέρματος στις σάλπιγγες, όταν συμβεί η ωορρηξία. Δώσε προσοχή στη χρήση κολπικών λιπαντικών τα οποία μπορεί να περιέχουν συστατικά που επιβραδύνουν το σπέρμα και συμβουλέψου τον γιατρό σου ώστε να σου συστήσει κάποιο ενδεδειγμένο προϊόν.

6#  Ενδυνάμωσε το σπέρμα

Για να εξασφαλίσει ο σύντροφο σου μία καλύτερη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος θα πρέπει να:

  • αποφύγει το αλκοόλ. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να αυξήσει τον αριθμό των μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων .
  • αποφύγει το κάπνισμα. Οι ουσίες που εμπεριέχονται στον καπνό μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος.
  • διατηρήσει ένα υγιές βάρος . Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να επιβραδύνει το σπέρμα .
  • λαμβάνει τις βασικές θρεπτικές ουσίες. Ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο και οι βιταμίνες C και D βοηθούν στην παραγωγή μιας καλής ποιότητας και ποσότητας σπέρματος.
  • αποφεύγει την έκθεση των όρχεων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένεις προτού ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας;

Ο χρόνος αναμονής σου μέχρι να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία σου. Ενώ συστήνεται ένα ζευγάρι να διερευνήσει τη γονιμότητα του μετά από ένα χρόνο ανεπιτυχούς προσπάθειας για επίτευξη εγκυμοσύνης, αν είσαι μεγαλύτερη από 35 ετών θα πρέπει το χρονικό διάστημα αναμονής να μειωθεί στους έξι μήνες.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.