Διαβήτης κύησης: Μπορεί να προληφθεί;
Ο διαβήτης κύησης είναι μία από τις συχνότερες ανησυχίες που μπορεί να έχει μία έγκυος. Ωστόσο, κάθε μέλλουσα μητέρα μπορεί πραγματοποιώντας τον απαραίτητο αιματολογικό έλεγχο να προσδιορίσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση,όσο συντομότερα γίνεται, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης και έναν επιτυχή τοκετό.
Ο διαβήτης κύησης είναι μία πάθηση που σχετίζεται με τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προκαλείται όταν το πάγκρεας δε δύναται να παράγει την απαιτούμενη ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μία ιδιαίτερα σημαντική ορμόνη, γιατί βοηθά την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα και τη διατήρηση των ενεργειακών αποθεμάτων, ούτως ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η κυτταρική λειτουργία, η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή.
Πότε μπορεί να εμφανιστεί ο διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης κύησης, συνήθως, εμφανίζεται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και πολλές φορές χωρίς να υπάρχει κανένας επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου. Για το λόγο αυτό, όλες οι έγκυες, θα πρέπει να ελέγχονται για την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας. Ο έλεγχος αυτός γίνεται με την πραγματοποίηση μίας καμπύλης ανοχής στη γλυκόζη. Η καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη ή αλλιώς καμπύλη σακχάρου, είναι μία εξέταση που ανιχνεύει τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα σε τρεις διαφορετικές μετρήσεις. Η μία μέτρηση γίνεται μετά από 12 ώρες νηστείας και οι άλλες δύο, μία και δύο ώρες μετά τη λήψη 75γρ. γλυκόζης.
Αν και σπάνια θα εμφανιστεί διαβήτης κύησης πριν τις 20 εβδομάδες κύησης, ο γιατρός σας είναι εκείνος που με βάση το ιατρικό σας ιστορικό και τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα κρίνει πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για εσάς, να πραγματοποιήσετε την καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη.
Τι προκαλεί τον διαβήτη κύησης;
Η ακριβής αιτία εμφάνισης του διαβήτη κύησης είναι άγνωστη. Ωστόσο, φαίνεται ότι μία πιθανή αιτία του διαβήτη κύησης είναι η ανάπτυξη του πλακούντα, καθώς και των ορμονών που παράγει. Οι ορμονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναγκάζουν το πάγκρεας να παράξει έως και διπλάσια ποσότητα ινσουλίνης. Παρόλα αυτά, μερικές φορές παρουσιάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μην απορροφάται επιτυχώς από τα κύτταρα και να ανιχνεύονται στο αίμα μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές ποσότητες.
Μπορείτε να τον αποφύγετε;
Δυστυχώς, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τον διαβήτη κύησης. Ωστόσο, συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται το πρόχειρο φαγητό, καθώς και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη.
Αν οι εξετάσεις σας υποδεικνύουν ότι πάσχετε από διαβήτη κύησης, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γατρού σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει επακριβώς για το τι πρέπει να κάνετε.