Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Διαπιστώθηκε o τρόπος με τον οποίο ο ιός Ζίκα μολύνει τον πλακούντα στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

52780862_m-1.jpg

Οι συνέπειες της μόλυνσης από τον ιό Ζίκα φαίνονται εφιαλτικές, καθώς απειλούν την υγεία εκατομμύριων εμβρύων στην περίπτωση που η μητέρα μολυνθεί και δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος προστασίας τους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ο μηχανισμός που η μόλυνση από τον ιό προκαλεί μικροκεφαλία και άλλες αναπτυξιακές ανωμαλίες στο έμβρυο ελέγχεται από τους επιστήμονες, των οποίων τα συμπεράσματα βλέπουν τακτικά το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός Ζίκα μπορεί να μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από τον πλακούντα και να πολλαπλασιαστεί σε αυτά, χωρίς να τα καταστρέψει. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει πώς ο ιός μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα μιας εγκύου γυναίκας και να μολύνει τα αναπτυσσόμενα εγκεφαλικά κύτταρα του εμβρύου.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι ο ιός περνούσε στον πλακούντα. Αλλά δε γνωρίζαμε πολλά σχετικά με το πού και σε τι τύπο κυττάρων αναπαράγεται ο ιός. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, σε κυτταρική καλλιέργεια, ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει τα μακροφάγα του πλακούντα, που ονομάζονται κύτταρα Hofbauer, καθώς επίσης και ένα άλλο είδος κυττάρων του πλακούντα, που ονομάζεται κυτταροτροφοβλάστη, αλλά μόνο μετά από μια δυο μέρες και όχι τόσο εύκολα.

Η έρευνα

Τα κύτταρα για τα πειράματα προήλθαν από πλακούντες υγιών γυναικών με τελειόμηνα έμβρυα, που γέννησαν με καισαρική τομή. Τα επίπεδα πολλαπλασιασμού του ιού διέφεραν σημαντικά από δότρια σε δότρια, που σημαίνει ότι πλακούντες ορισμένων γυναικών μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ιογενείς λοιμώξεις από άλλους. Δε μεταδίδουν τον ιό στο έμβρυο όλες οι έγκυοι που έχουν μολυνθεί από το Ζίκα. Άλλοι μη-ιικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, καθώς και οι συγκυρίες μπορεί να επηρεάσουν τη μολυσματικότητα. Μια καλύτερη κατανόηση των παραγόντων αυτών θα μπορούσε να επιτρέψει το σχεδιασμό προληπτικών μέτρων και αντι-ιικών θεραπειών.

Η ιδιαιτερότητα του ιού Ζίκα

Στους ιούς που σχετίζονται με το Ζίκα (φλαβoϊοί) όπως ο ιός του δάγγειου πυρετού, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός του κίτρινου πυρετού, είναι σπάνιο για τη μόλυνση να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο. Αυτό οφείλεται στον προστατευτικό ρόλο του πλακούντα, ο οποίος διαχωρίζει τα κυκλοφορικά συστήματα της μητέρας και του εμβρύου. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως ο Ζίκα ίσως είναι μοναδικός στην ικανότητά του να μολύνει τα κύτταρα του πλακούντα και να διαπερνά το φράγμα του πλακούντα, σε σύγκριση με άλλους φλαβοϊούς.

Τα κύτταρα Hofbauer προέρχονται από το έμβρυο, σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού που βρίσκονται στον πλακούντα (μακροφάγα του φθαρτού υμένα), τα οποία είναι μητρικής προέλευσης. Θεωρούνται πιο ανθεκτικά και λιγότερο επιρρεπή σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις από τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η ομάδα των ερευνητών ανίχνευσε σημάδια αντι-ιικών και φλεγμονωδών αποκρίσεων σε μολυσμένα κύτταρα Hofbauer.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως θα συνεχίσουν οι έρευνες στα κύτταρα Χοφβάουερ και την ανοσολογίας τους, καθώς πρέπει να δοθούν απαντήσει σε ερωτήματα όπως: « Ποιοι είναι οι υποδοχείς που επιτρέπουν στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα Hofbauer;» ή «Μήπως το ανοσολογικό καθεστώς των κυττάρων αυτών αλλάζει στις διάφορες φάσεις της εγκυμοσύνης;»

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.