Εγκυμοσύνη: Είστε παχύσαρκες; Το γάλα μπορεί να καθυστερήσει…
Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες όταν μένουν έγκυοι, σίγουρα έχουν ακούσει ότι το περιττό βάρος μπορεί να δημιουργήσει διάφορες επιπλοκές στην εγκυμοσύη και στον τοκετό.
Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι το βάρος τους μπορεί να έχει μία άγνωστη έως τώρα συνέπεια: μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή του γάλακτος.
Το γάλα φυσιολογικά αρχίζει να παράγεται στο μέσον της εγκυμοσύνης με τη μορφή του πρωτογάλακτος. Αυτό συνήθως συμβαίνει κάποια στιγμή μεταξύ της 16ης και 22ης εβδομάδας, αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν το αντιλαμβάνονται διότι δεν έχουν διαφυγή από τους μαστούς.
Μετά τον τοκετό, συνήθως χρειάζονται 30-40 ώρες για να αρχίσει να «κατεβαίνει», δηλαδή να αυξηθεί η ποσότητά του και να αρχίσει να μετατρέπεται από πρωτόγαλα σε ώριμο γάλα. Η αλλαγή αυτή συνήθως ολοκληρώνεται 2-3 ημέρες έπειτα από τον τοκετό, αν και στο περίπου 25% των γυναικών μπορεί να χρειασθούν έως 5 ημέρες.
Στη νέα μελέτη εξετάσθηκε αν η παχυσαρκία θα μπορούσε να επεμβαίνει στην όλη διαδικασία.
Επιστήμονες από τη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, παρακολούθησαν περισσότερες από 200 εγκύους, οι οποίες προγραμμάτιζαν να θηλάσουν τα μωρά τους.
Όπως διαπίστωσαν, η γαλακτογένεση ήταν πιθανότερο να καθυστερήσει σε όσες ήταν παχύσαρκες. Στην πραγματικότητα, ενώ καθυστερημένη γαλακτογένεση παρατηρήθηκε σε σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες με φυσιολογικό βάρος ή λίγα περιττά κιλά (υπέρβαρες), στις παχύσαρκες παρατηρήθηκε σε σχεδόν έξι στις δέκα.
Το εύρημα αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως ο θηλασμός είναι στην αρχή δύσκολος για τις περισσότερες νέες μητέρες, σχολίασε η παιδίατρος Dr. Sophia Jan, διευθύντρια στο Cohen Children’s Medical Center της Νέας Υόρκης.
«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο θηλασμός είναι ακόμα δυσκολότερος για τις μητέρες που ήταν παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες και για τα μωρά, διότι τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες αργούν να “κατεβάσουν” γάλα, μπορεί να χάσουν περισσότερο βάρος κατά τις πρώτες ημέρες ή λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό», είπε.
Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, τα μωρά αυτά τρέφονται αναγκαστικά με τεχνητό γάλα, το οποίο μετά δεν είναι πάντοτε εύκολο να κόψουν, πρόσθεσε.
Στη νέα μελέτη, η καθηγήτρια Διατροφής Dr. Diane Spatz και οι συνεργάτες της κατέγραψαν την έναρξη της παραγωγής ώριμου γάλακτος σε 216 γυναίκες με μονήρη εγκυμοσύνη.
Η πλήρης παραγωγή γάλακτος καθυστέρησε πέραν των 3 ημερών στο σχεδόν 46% των γυναικών που δεν ήσαν παχύσαρκες. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό σε όσες ήσαν παχύσαρκες έφθασε το σχεδόν 58%.
«Δεδομένου ότι μία στις τέσσερις γυναίκες αρχίζουν την εγκυμοσύνη όντας ήδη παχύσαρκες, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης των γυναικών αυτών, ώστε να μην πάρουν πολλά κιλά, να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εγκυμοσύνη τους και να αρχίσουν ομαλά τον θηλασμό», δήλωσε η Dr. Spatz.
Τα κιλά που μπορεί με ασφάλεια να λάβει μια έγκυος κατά την εγκυμοσύνη εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το βάρος που είχε πριν μείνει έγκυος, σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG).
Οι γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (λιποβαρείς) που κυοφορούν ένα μωρό μπορούν να πάρουν από 12,5 έως 18 κιλά.
Όσες έχουν φυσιολογικό βάρος, μπορούν να πάρουν από 11,5 έως 16 κιλά, ενώ οι υπέρβαρες από 7 έως 11 κιλά.
Οι παχύσαρκες, όμως, πρέπει να περιορίζονται σε 5-9 κιλά.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Human Lactation.