Εγκυμοσύνη και Θηλασμός
Θηλάζετε το μωράκι σας κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης εγκυμοσύνης;
Τα ερωτήματα που έχετε αν θηλάζετε το μωρό σας και πρόκειται να γίνετε μανούλες για δεύτερη φορά, σίγουρα είναι πολλά. Πιθανότατα να αναρωτιέστε εάν είναι ασφαλές να θηλάζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και πώς κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο.
Οι αποφάσεις που θα πάρετε γύρω απο το θέμα του θηλασμού έχουν να κάνουν με διάφορους παράγοντες και πρόκειται καθαρά για μια προσωπική επιλογή. Εμείς ωστόσο θα σας δώσουμε μια μικρή καθοδήγηση απαντώντας στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των μαμάδων που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.
Πόσο ασφαλές είναι;
Ως γνωστόν, ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει ήπιες συσπάσεις της μήτρας. Ωστόσο, σε μια ομαλή εγκυμοσύνη, αυτές οι συστολές δεν προκαλούν ανησυχία ούτε θα έπρεπε να σας αποθαρρύνουν να θηλάσετε ενώ είστε έγκυες, δεδομένου ότι γενικά δεν προκαλούν πρόωρο τοκετό.
Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι η ίδια που προκαλεί και τις συστολές, αλλά συνήθως απελευθερώνεται σε τόσο μικρό ποσοστό κατά το θηλασμό, που δεν αρκεί για να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Ταυτόχρονα, οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης στη μήτρα δεν είναι ώριμοι στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Επίσης, τέτοιες συσπάσεις είναι ακίνδυνες για το έμβρυο και σπάνια αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής. Και παρά το γεγονός ότι μπορεί να περάσει στο γάλα σας μια μικρή ποσότητα ορμονών, οι ορμόνες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για το παιδί σας.
Πότε θεωρείται σκόπιμος ο απογαλακτισμός:
Προτού λάβετε οποιαδήποτε απόφαση καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας. Σε κάποιες περιπτώσεις ο απογαλακτισμός είναι απαραίτητος.
- Εάν υπάρχει κίνδυνος για αποβολή ή πρόωρο τοκετό.
- Εάν κυοφορείτε δίδυμα.
- Εάν ο γιατρός σας έχει απαγορεύσει τις ερωτικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Εάν έχετε αιμορραγία ή πόνο στη μήτρα.
Είναι έτοιμο το παιδί να απογαλακτιστεί;
Ο απογαλακτισμός θεωρείται μια διαδικασία δύσκολη και πολλές φορές απαιτητική, ειδικά αν το μεγαλύτερο παιδί δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος μειώνεται συνήθως κατά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο γάλα και να το κάνει ακόμα και δυσάρεστο ( η γεύση του γάλακτος μπορεί να αλλάξει λόγω των ορμονών) για το μωρό σας. Για το λόγο αυτό, το μωρό σας μπορεί να απογαλακτιστεί νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν.
Ωστόσο, θα πρέπει να αφουγκραστείτε και τις δικές σας ανάγκες. Δηλαδή, μπορεί εσείς να μη νιώθετε έτοιμες για τον απογαλακτισμό του παιδιού σας και να σκέφτεστε πώς η εγκυμοσύνη σας μπορεί να επηρέασει τη σχέση σας.
Προτού αποφασίσετε για τη διακοπή ή όχι του θηλασμού, θα πρέπει να συνυπολογίσετε κι άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού σας. Είναι επίσης σημαντικό, να αναλογιστείτε αν θηλάζει για να τραφεί ή για την ασφάλεια και την άνεση που νιώθει και να παρακολουθήσετε όλες τις σωματικές και ψυχολογικές του αντιδράσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη σας.
Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι τα βρέφη που είναι μικρότερα των έξι μηνών, καλό είναι να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για την ανάπτυξή τους. Τα μεγαλύτερα μωρά, τα οποία ήδη τρώνε άλλα τρόφιμα και μπορεί να προτιμούν τις στερεές τροφές και τις κρέμες αντί του μητρικού γάλακτος, μάλλον είναι έτοιμα να απογαλακτιστούν.
Βασικές Συμβουλές
- Είναι σημαντικό για το νέο μωρό να πάρει αρκετό πρωτόγαλα κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του. Γι’ αυτό βάλτε στο στήθος πρώτα το νεογέννητο και μετά συνεχίστε με το μεγαλύτερο παιδί. Για να μη δημιουργηθούν ψυχολογικά προβλήματα στο πρώτο σας παιδί, φροντίστε την ώρα που θηλάζετε το νεογέννητο, να υπάρχει κάποιος για να του αποσπά την προσοχή, με παιχνίδια και δραστηριότητες.
- Σχεδόν το 75% των μητέρων βιώνουν επώδυνες θηλές. Προμηθευτείτε ειδικές κρέμες για την προστασία και την επούλωση των θηλών ή χρησιμοποιήστε θηλές σιλικόνης εάν είναι επώδυνες.
- Ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην εντονότερη κόπωση, καθώς απαιτείται περισσότερη ενέργεια. Γι’αυτό προτιμήστε να θηλάζετε κυρίως ξαπλωμένη ή καθιστή.
- Αν αποφασίσετε να θηλάσετε στην εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να τρώτε καλά και σωστά και να ενυδατώνεστε, τόσο για την υγεία των μωρών σας όσο και τη δική σας.
- Φροντίστε για την κατάλληλη πρόσληψη θερμίδων, η οποία εξαρτάται απο την ηλικία του παιδιού σας.
Θα χρειαστείτε περίπου 500 θερμίδες επιπλέον ανά ημέρα, εάν το παιδί σας τρώει και άλλα τρόφιμα εκτός από μητρικό γάλα ή 650 θερμίδες, αν είναι μικρότερο των έξι μηνών.
Αυτές οι θερμίδες είναι επιπρόσθετες των 350 επιπλέον θερμίδων που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και των 450 θερμίδων που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου. - Καθώς θα μεγαλώνει η κοιλιά σας, θα αρχίσετε να αναζητάτε εναλλακτικές θέσεις θηλασμού. Δοκιμάστε να θηλάσετε όντας ξαπλωμένες στο πλάι ή με το παιδί σας καθισμένο στο γόνατο σας.
- Μην νιώσετε ενοχές σε περίπτωση που αισθανθείτε πιο προστατευτική και τρυφερή με το νεογέννητο συγκριτικά με το μεγαλύτερο παιδί σας, γιατί πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση καθώς το μικρό σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη.
- Κάποια παιδιά δείχνουν ευχαριστημένα, όταν το γάλα της μαμάς αυξάνεται λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, επειδή έχουν συνηθίσει τη χαμηλότερη προσφορά ενδέχεται ακόμη και να απογαλακτιστούν.
- Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πρώτο σας παιδί έχει πολύ χαλαρές εντερικές κινήσεις κατά τις πρώτες εβδομάδες , διότι το πρωτόγαλα και το πρώτο γάλα δρουν σαν καθαρτικά.
- Σε περίπτωση που δείτε το πρώτο σας παιδί να εκφράζει ζήλεια, να κάνει παράπονα και να θυμώνει, μην ταραχτείτε. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή θηλάζετε το άλλο μωρό, αλλά γιατί το να έχει ένα αδερφάκι του προκαλεί στρες. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.