Ενδομητρίωση: Συμπτώματα και διάγνωση
Ο πυελικός πόνος είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα της ενδομητρίωσης και σε πολλές περιπτώσεις πολύ βασανιστικό. Συναντάμε, ωστόσο, πολλά περιστατικά γυναικών, που ενώ πάσχουν δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.
Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ιστός που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες στα τριάντα και στα σαράντα τους χρόνια ή τότε γίνεται η διάγνωση όταν δεν υπάρχει πόνος, καθώς αποτελεί μία βασική αιτία υπογονιμότητας.
Συμπτώματα
[vc_row][vc_column][ultimate_fancytext strings_textspeed=”35″ strings_backspeed=”0″ fancytext_strings=”Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της ενδομητρίωσης και άλλων συμπτωμάτων. “][/vc_column][/vc_row]
Μερικές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν αντιμετωπίζουν κανένα σύμπτωμα. Στις γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα, τα πιο συχνά είναι ο πυελικός πόνος και η δυσκολία στη σύλληψη. Εκτιμάται ότι περίπου το 75% των γυναικών που αναφέρουν έντονο πυελικό πόνο έχουν ενδομητρίωση. Έως και το 50% των γυναικών με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας ή δυσκολία να μείνουν έγκυοι.
Άλλα συχνά συμπτώματα της ενδομητρίωσης:
- Επώδυνη και βαριά έμμηνος ρύση. Ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος έως αβάσταχτος και να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.
- Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.
- Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
- Επώδυνες κινήσεις του εντέρου ή επώδυνη ούρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης.
- Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.
- Εξάντληση ή υπερβολική κόπωση.
Σε μερικές γυναίκες, τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης υποχωρούν από μόνα τους μετά την εμμηνόπαυση.
Πως γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν έχετε ενδομητρίωση είναι να υποβληθείτε σε λαπαροσκόπηση, δηλαδἠ μία ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση αυτή ο δρ Μπιλάλης θα κάνει μια μικρή τομή στην κοιλιά και θα εισάγει το λαπαροσκόπιο για να εξετάσει αν υπάρχει παθολογικός ιστός ενδομητρίωσης.
Όμως, πριν τελικά καταφύγετε στη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός είναι πολύ πιθανό να σας προτείνει μια σειρά από βήματα για να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματά σας και να δει αν η χειρουργική επέμβαση είναι πραγματικά απαραίτητη.
Η πορεία της ορθής διάγνωσης για την ενδομητρίωση
Υπέρηχος. Ελέγχεται υπερηχογραφικά αν υπάρχουν κύστες ωοθηκών ή μη φυσιολογική ανάπτυξη ιστών. Αυτό γίνεται συνήθως με κολπικό υπερηχογράφημα αλλά μπορεί να χρειαστεί και κοιλιακός υπέρηχος.
Πυελική εξέταση. Ο γιατρός εξετάζει αν υπάρχουν μεγάλες κύστες ή εξογκώματα ουλώδους ιστού γύρω από τη μήτρα σας.
Μαγνητική τομογραφία. (MRI) Είναι άλλη μια συχνή εξέταση απεικόνισης που συνιστούν οι γιατροί για να ελεγχθεί το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης.
Φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια ορμονικά σκευάσματα, όπως τα αντισυλληπτικά, για να ελαττωθούν, σε περίπτωση που υπάρχουν, οι επώδυνες περίοδοι. Άλλα φάρμακα που δίνονται, συνήθως, είναι και οι GnRH αγωνιστές. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στη μείωση του πυελικού πόνου, αναστέλλοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο και μειώνοντας την ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα.
Χειρουργική επέμβαση. Η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση, όπως αναφέραμε ήδη. Με την εισαγωγή του λαπαροσκόπιου στην κοιλιά, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει την επιφάνεια των αναπαραγωγικών και άλλων οργάνων της γυναίκας για τυχόν εστίες ενδομητρίωσης εκτός μήτρας, στις περιοχές αυτές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να κάνει και βιοψία για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει ένα μικρό δείγμα ιστού από την περιοχή που έχει πρόβλημα προκειμένου να εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Η βιοψία μπορεί να αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ενδομητρίωση που, ενδεχομένως, καθορίσουν και την πορεία της θεραπείας της γυναίκας εξατομικευμένα.