Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να επιδρά αρνητικά στην επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής;

IVF-1.jpg

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, η διαβίωση σε μεγαλουπόλεις με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση, στην επιτυχία των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η μόλυνση του αέρα δεν είναι παράγοντας της καθημερινότητας που μπορεί ένα ζευγάρι να ελέγξει, όταν βρίσκεται στην προσπάθεια επίτευξης μιας εγκυμοσύνης. Αν και είναι εφικτό να αυξήσουμε οι πιθανότητας γονιμοποίησης ενισχύοντας την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα, μέσω της λήψης βιταμινών και της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, δεν είναι πάντα εφικτό να επιλέξουμε τις συνθήκες του τόπου διαβίωσης μας. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ , πώς μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να επηρεάσει τα αποτελέσματα μίας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Που καταλήγουν τα επιστημονικά δεδομένα;

Μελέτη που διεξήχθη από το College of Medicine στο Penn State, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερες από 7000 γυναίκες, κατέληξε στο ότι οι γυναίκες που ζουν σε περιβάλλοντα με υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εισπνέουν σε μόνιμη βάση καυσαέρια και τοξικά κατάλοιπα, εμφανίζουν 25% λιγότερες πιθανότητες να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη, μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε σχέση με γυναίκες που ζουν σε περιοχές με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Για να καταλήξουν σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα, οι επιστήμονες  μελέτησαν τα ποσοστά επιτυχίας σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και τα επίπεδα έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύποuς, των γυναικών που έκαναν IVF.

Ποια είναι τα πιθανά αίτια;

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με ακρίβεια στο ποια είναι τα αίτια που η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδρά αρνητικά στην επιτυχία μίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, θεωρούν ότι τα τοξικά αέρια, ως ορμονικοί διαταράκτες εμποδίζουν τη φυσιολογική παραγωγή ορμονών, αλλά και τη λειτουργία των κυττάρων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον,  πιστεύουν ότι οι αναθυμιάσεις μπορούν ενδεχομένως να εμποδίζουν τη ροή του αίματος στη μήτρα ή στον αναπτυσσόμενο πλακούντα, και να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα της έρευνας για το θέμα αυτό βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και σίγουρα είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη γονιμότητα.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί προτρέπουν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται σε σχέση με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, αν κάποια γυναίκα που πρόκειται να ακολουθήσει μία θεραπεία υπογονιμότητας με εξωσωματική γονιμοποίηση, ζει σε μια περιοχή με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, θα είναι καλό να ενημερώσει το γιατρό της, ο οποίος θα τη συμβουλέψει, ώστε να μειώσει στο βαθμό που είναι δυνατό, τις αρνητικές επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Η αραίωση του αίματος μειώνει δραστικά τις πιθανότητες αποβολής και αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.