Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Η αραίωση του αίματος μειώνει δραστικά τις πιθανότητες αποβολής και αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, περίπου τα μισά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά πολύ τις πιθανότητες σύλληψης με τη χρήση ηπαρίνης. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη, ότι το 44% των ατόμων που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση είναι φορείς μιας γονιδιακής μετάλλαξης που συνδέεται με αποβολές, επικίνδυνη πήξη του αίματος και προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι ενέσεις ηπαρίνης, που είναι ένα αντιθρομβωτικό φάρμακο, μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια που έχουν αγωνιστεί για χρόνια να αποκτήσουν παιδιά. Το φάρμακο αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης έως και 40% ανά κύκλο.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι γενετικές μεταλλάξεις του άντρα μπορεί να προκαλέσουν αποβολή στη γυναίκα, καθώς η ανωμαλία περνάει στο έμβρυο και τελικά εμποδίζει την κανονική ανάπτυξη του πλακούντα και την ικανότητα του εμβρύου να στερεώνεται στη μήτρα, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε αποβολή.
Διαβάστε ακόμα:
Τα 6 πιο κοινά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή στην εγκυμοσύνη
Το μεταλλαγμένο γονίδιο, που ονομάζεται C4M2, προκαλεί πήξη του αίματος, η οποία τελικά οδηγεί σε αποβολή του εμβρύου από τον οργανισμό. Οι ειδικοί που ηγήθηκαν της έρευνας δήλωσαν ότι για πρώτη φορά απέδειξαν πως όταν εντοπίζεται αυτός ο γενετικός δείκτης, θα πρέπει να ακολουθείται θεραπεία.
Η χορήγηση της ηπαρίνης αρκετά νωρίς, όταν υπάρχουν ενδείξεις, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των γεννήσεων ζώντων μωρών σε γυναίκες που έχουν ιστορικό ανεπιτυχών κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η μελέτη εξέτασε 103 ζευγάρια, στα οποία ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι εμφάνιζαν το συγκεκριμένο «δείκτη αποβολής» (C4M2), και η γυναίκα είχε χάσει το μωρό της σε εγκυμοσύνη μετα από έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ηπαρίνη
Η ηπαρίνη χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό στην πρόληψη και τη θεραπεία θρόμβωσης και εμβολής. Είναι παρεντερικό αντιπηκτικό φάρμακο με ταχεία δράση. Επειδή τα σκευάσματα ηπαρίνης είναι αρκετά ευμεγέθη για να διασχίσουν τον πλακουντικό φραγμό, είναι τα προτιμώμενα αντιπηκτικά σε έγκυες γυναίκες. Τόσο η κλασική ηπαρίνη όσο και οι χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνες δε διέρχονται τον πλακούντα και συνεπώς θεωρούνται ασφαλείς για το έμβρυο. Επειδή η ηπαρίνη απορροφάται φτωχά από την γαστρεντερική οδό, συνήθως χορηγείται ενδοφλέβια ή υποδόρια.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτή η μελέτη αφορά ακόμα μικρό αριθμό περιστατικών, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την όποια εφαρμογή της και να επιλέγουμε τα περιστατικά που θα πραγματοποιηθεί η εφαρμογή με απόλυτη εξατομίκευση. Γιατί δεν πρεπει να ξεχνάμε ότι η υπογονιμότητα αποτελεί πολυπαραγοντική νόσο και για το λόγο αυτο απαιτείται σωστή διερεύνηση και διάγνωση για να είναι αποτελεσματική μία θεραπεία.
Σχετικά άρθρα:
Φάρμακα στην κύηση
Διερεύνηση υπογονιμότητας