Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής η έναρξη και παύση της περιόδου;

ΒΙΟΨΙΑ-ΤΡΑΧΗΛΟΥ-1.jpg

Συνήθως, η πρόωρη έναρξη της περιόδου συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι γυναίκες στις οποίες η περίοδος και η εμμηνόπαυση έρχονται καθυστερημένα είναι πιο πιθανό να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων η αναπαραγωγική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα.

Στο παρελθόν, αρκετές αμερικανικές έρευνες έχουν καταγράψει μείωση της ηλικίας έναρξης της περιόδου στα κορίτσια τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ωστόσο, η πρώτη περίοδος (εμμηναρχή) εξακολουθεί να εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε ηλικία 12-13 ετών στα περισσότερα κορίτσια, αν και η έναρξη του κύκλου μεταξύ 10-15 θεωρείται φυσιολογική.

Συχνά, αναρωτιόμαστε αν η χρονική στιγμή που λαμβάνουν χώρα τα ορόσημα της αναπαραγωγικής περιόδου επηρεάζει τη μακροζωία, αλλά καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν είχε αξιολογήσει αυτή τη σχέση, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, Aladdin Shadyab, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Διαβάστε ακόμα:
Πρόωρη εμμηνόπαυση: Πού μπορεί να οφείλεται;

Η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 16.251 συμμετέχοντες, από το 1993 έως και το 1998 μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Όλες οι γυναίκες είχαν γεννηθεί πριν από το Σεπτέμβριο του 1924. Οι 8.892, δηλαδή ποσοστό 55%, έφτασαν μέχρι τα 90 χρόνια της ζωής τους.

Εμμηναρχή, εμμηνόπαυση και προσδόκιμο ζωής

Οι γυναίκες που ήταν τουλάχιστον 12 ετών κατά την εμμηναρχή είχαν περίπου 9% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σύγκριση με αυτές που η εμμηναρχή τις βρήκε σε μικρότερη ηλικία.

Ακόμα, οι γυναίκες που ήταν τουλάχιστον 50 ετών όταν μπήκαν στην εμμηνόπαυση είχαν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σύγκριση με αυτές που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40. Αυτό ίσχυε και για τη φυσιολογική εμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση με χειρουργική επέμβαση.

Η μεγαλύτερη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, επίσης, συνδέθηκε με τη μακροζωία. Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόρροια για περισσότερα από 40 χρόνια είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σχέση με εκείνες των οποίων τα αναπαραγωγικά χρόνια ήταν λιγότερα από 33.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί τα χαρακτηριστικά αυτά συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά υποθέτουν ότι επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες ή από τον τρόπο ζωής (συνήθειες όπως το κάπνισμα μπορεί να καθορίσουν την εμμηνόπαυση). Είναι πιθανό ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία είναι μεγαλύτερα στις γυναίκες με εμμηναρχή και εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι ειδικοί αναφέρουν ακόμα ότι, ίσως, να υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν τόσο την έναρξη της περιόδου, όσο και την εμμηνόπαυση και τη διάρκεια ζωής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι λόγοι για τους οποίους αναπαραγωγικοί παράγοντες μπορούν να προβλέψουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών.

Σε ό,τι είναι γενετικά καθορισμένο δεν μπορούμε να επέμβουμε. Μπορούμε, όμως, να μην επιδεινώσουμε με τον τρόπο ζωής μας ό,τι θετικό έχει προδιαγράψει για εμάς ο γενετικός μας κώδικας. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το υπερβολικό στρες είναι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Προσέχουμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας για να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σχετικά άρθρα:
Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση;
Το συναισθηματικό αντίκτυπο της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.