Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οι ερωτικές επαφές στην εγκυμοσύνη

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΣΕΞ-1.jpg

Οι ερωτικές επαφές  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  αντιμετωπίζονται με φόβο, όχι μόνο από τις γυναίκες,  αλλά και από τους συντρόφους τους. Όταν μια γυναίκα διανύει αυτή την τόσο σημαντική περίοδο στη ζωή της, μπορεί να έχει μειωμένη όρεξη για σεξουαλική επαφή, λόγω των αλλαγών που υφίσταται το σώμα της ή επειδή ανησυχεί μήπως και προκαλέσει κάποια βλάβη στο έμβρυο ή έναν πρόωρο τοκετό.

Αν μία εγκυμοσύνη είναι  φυσιολογική τότε δεν υπάρχει λόγος να διακοπούν οι ερωτικές επαφές του ζευγαριού, καθώς το έμβρυο  μέσα στη μήτρα είναι προστατευμένο από το αμνιακό υγρό. Ωστόσο, οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη μια γυναίκα, διαφοροποιούνται ανά τρίμηνο, όπως και τα πράγματα τα οποία πρέπει να προσέξει.

Ερωτικές επαφές το Πρώτο Τρίμηνο. 

Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου, όπως η πρωινή αδιαθεσία, η κόπωση και το πρησμένο στήθος , δεν σας επιτρέπουν να νιώθετε ποθητές  ή να έχετε διάθεση για έρωτα. Αν οι ερωτικές επαφές δεν είναι προτεραιότητά σας, φροντίστε να εκδηλώνετε διαφορετικά την αγάπη σας, με το να είστε συντροφικές, να αγκαλιάζετε και να φιλάτε το σύντροφό σας.

Αν πάλι έχετε διάθεση για ερωτική επαφή κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, φτάνει να μην έχετε αιμοραγία, κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή ιστορικό αποβολών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει η επαφή να γίνεται χωρίς υπερβολές στην ένταση.

Ερωτικές επαφές το Δεύτερο Τρίμηνο

Κάτα τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, θα αρχίσετε να έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Γι’αυτό και μπορεί να εκδηλώνετε εντονότερη επιθυμία για ερωτικές επαφές, οι οποίες θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη απόλαυση αφού οι ορμόνες σας συμβάλλουν στην καλύτερη συναισθηματική και σωματική κατάσταση.

Ο σύντροφός σας ωστόσο, ο οποίος παρατηρεί την κοιλιά σας να μεγαλώνει, ενδέχεται να φανεί λίγο διστακτικός, φοβούμενος μην βλάψει το μωρό μέσω της σεξουαλικής επαφής. Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα όμως, διότι το πέος δεν φτάνει μέχρι αυτό το σημείο και το μωρό είναι προστατευμένο.

Έτσι, οι ερωτικές επαφές επιτρέπονται και στο δεύτερο τρίμηνο μιας κύησης, εκτός κι αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Τέλος, δοκιμάστε στάσεις που σας βολεύουν, όπως το να είστε εσείς απο πάνω όπου δεν επιβαρύνεται η κοιλιά σας.

Ερωτικές Επαφές το Τρίτο Τρίμηνο

Στο τρίτο τρίμηνο, λόγω της μεγάλης κοιλίτσας και της γενικότερης αύξησης βάρους σας, δεν κινείστε εύκολα και είναι πιθανό να μην έχετε πολύ διάθεση για ερωτικές επαφές. 

Σε αυτή την περίπτωση, μην καταπιεστείτε, αλλά μιλήστε με ειλικρίνεια στο σύντροφό σας για τις συναισθηματικές και σωματικές σας επιθυμίες.

Και σε αυτό το τρίμηνο, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τις στάσεις σας, κατά την ερωτική επαφή. Καλύτερη στάση  θεωρείται,  να είστε στο πλάι αγκαλιά (κουτάλι), καθώς δεν ασκείται πίεση στην κοιλία σας και ο σύντροφος σας μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα.

Μετά την ερωτική πράξη ή κατά τον οργασμό ενδέχεται να νιώσετε συστολές. Μην ανησυχήσετε,  είναι φυσιολογικό και μετά από λίγο θα περάσουν.

Τέλος, εάν έχει περάσει η πιθανή ημερομηνία τοκετού  και δεν έχετε γεννήσει, δοκιμάστε να έχετε πιο συχνές ερωτικές επαφές. Το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, που συμβάλλουν στις ορμονικές μεταβολές που προκαλούν την έναρξη των συστολών καθώς μαλακώνουν και τον τράχηλό σας. Εάν  έχετε απορίες ή κάποια ανησυχία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό ή τη μαία σας.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.