Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η έλλειψη της Β12 στην εγκυμοσύνη συνδέεται με προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά

έλλειψη-της-Β12-1.jpg

Η έλλειψη της Β12 στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για μεταβολικά προβλήματα στο παιδί, όπως ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, στο Brighton. Τα ευρήματα της έρευνας πιθανόν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των σημερινών δεδομένων σχετικά με τις αναγκαίες ποσότητες βιταμίνης Β12 για τις εγκύους, είτε μέσω καλής διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Φυσικές πηγές βιταμίνης Β12 αποτελούν ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και το γάλα, που σημαίνει ότι η ανεπάρκεια της Β12 είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή. Παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι οι μητέρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με χαμηλό βάρος και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Τα συγκεκριμένα παιδιά εμφάνιζαν, επίσης, υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη από μικρή ηλικία, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2.

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Warwick υπέθεσαν ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με την έλλειψη της Β12 μπορεί να είναι αποτέλεσμα των μη φυσιολογικών επιπέδων της λεπτίνης – της ορμόνης που μας ειδοποιεί ότι χορτάσαμε μετά το φαγητό. Η λεπτίνη παράγεται από τα λιποκύτταρα του οργανισμού μας και τα επίπεδά της αυξάνονται σαν αντίδραση στην κατανάλωση τροφής. Ενώ η διατροφή χαμηλών λιπαρών σχετίζεται με φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης, η παχυσαρκία προκαλεί αύξηση αυτών των επιπέδων, τα οποία παραμένουν σταθερά υψηλότερα από το κανονικό. Αυτό μπορεί, τελικά, να οδηγήσει σε αντίσταση στη λεπτίνη, διαρκή υπερφαγία και αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες και οι γιατροί αντιμετωπίζουν τη λεπτίνη ως έναν αποτελεσματικό «δείκτη» του σωματικού λίπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης από τα φυσιολογικά. Αυτό υποδηλώνει ότι η έλλειψη της Β12 στη μητέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το γονίδιο της λεπτίνης, αλλάζοντας τα επίπεδα στα οποία παράγεται η ορμόνη καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται.

Το διατροφικό περιβάλλον που παρέχεται από τη μητέρα μπορεί να προγραμματίσει οριστικά την υγεία του μωρού. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα νεογέννητα παιδιά γυναικών που τρέφονται ελλιπώς ή υπερβολικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ενώ έχουν, επίσης, παρατηρήσει ότι η ανεπάρκεια της Β12 στη μητέρα μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του λίπους στα παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη και βιταμίνη Β12. Ποιος ο ρόλος της στην αναιμία;

Τα επόμενα βήματα της μελέτης θα είναι να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το πώς και γιατί η αύξηση της λεπτίνης παρατηρείται στα μωρά μητέρων με χαμηλά επίπεδα Β12. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η λεπτίνη μπορεί να αυξηθεί για δύο λόγους:

  • είτε τα χαμηλά επίπεδα Β12 προκαλούν συσσώρευση λίπους στο έμβρυο, κάτι που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα λεπτίνης
  • ή τα χαμηλά επίπεδα Β12 προκαλούν χημικές αλλαγές στα γονίδια του πλακούντα που παράγουν τη λεπτίνη, κάνοντάς τα να παραγάγουν μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μάλλον πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση, καθώς η βιταμίνη B12 συμμετέχει σε αντιδράσεις μεθυλίωσης στο σώμα που επηρεάζουν την ενεργοποίηση των γονιδίων.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκυος θα πρέπει αμέσως μόλις αντιληφθεί την εγκυμοσύνη, να μιλήσει με το γιατρό της και να ζητήσει τη συμβουλή του, εκτός των θεμάτων που αφορούν τις εξετάσεις και για τα θέματα διατροφής ή συμπληρωμάτων, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα προσλαμβάνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για το έμβρυο και την ίδια. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος και υπεύθυνος να κατευθύνει τη γυναίκα, καθώς συμβουλές οικείων, όπως «πρέπει να τρως για δύο», όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμες αλλά μπορεί να είναι και βλαπτικές. Οι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μωρού βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία δεν εξασφαλίζονται με την ποσότητα αλλά με την ισορροπημένη και κατάλληλη διατροφή.

Σχετικά άρθρα:
Εγκυμοσύνη: Ποιές είναι οι 7 ελλείψεις που θα πρέπει να αποφύγετε;
Κρύβει τον κίνδυνο αυτισμού για τα παιδιά η εκτεταμένη λήψη φυλλικού οξέος στη εγκυμοσύνη;
Καμπύλη σακχάρου: Μια απαραίτητη εξέταση στην κύηση!

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.