Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΕΣ ΜΕ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ – ΣΩΣΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μία πρόσφατη μετα-ανάλυση, οι γιατροί που παρακολουθούν έγκυες γυναίκες με διαβήτη κύησης θα πρέπει να καθοδηγούν τις γυναίκες να ακολουθήσουν μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η έρευνα έδειξε, ότι μια δίαιτα χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη συσχετίστηκε όχι μόνο με την μείωση της χρήσης της ινσουλίνης αλλά και με χαμηλότερο βάρος γέννησης για τα μωρά. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, βασίστηκε σε δεδομένα από εννέα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, γεγονός που πιστοποιεί την εγκυρότητα των ευρημάτων.
Σε μία προηγούμενη ανασκόπηση (Cochrane Review) δεν είχε διαπιστωθεί σημαντικό διαιτητικό όφελος από μία διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, αυτή η τελευταία μέτα-ανάλυση περιλάμβανε περισσότερες μελέτες απ᾽ ότι η ανάλυση Cochrane, επισήμαναν χαρακτηριστικά δύο συγγραφείς.
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, μία δίαιτα που περιορίζει μονάχα τις θερμίδες ή/και τη συνολική πρόσληψη τροφής καθώς και μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, δεν έχουν παρόμοιο όφελος για την υγεία της μητέρας και του βρέφους, όπως χαρακτηριστικά διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, μια δίαιτα με τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μείωσε το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται ινσουλίνη (σχετικός κίνδυνος, 0,767 [95% CI 0.597, 0.986]? P = 0,039).
«Η μείωση όσον αφορά την χρήση της ινσουλίνης σημαίνει ότι 13 από τους 100 ασθενείς με διαβήτη κύησης δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη αν υιοθετήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,” ανέφεραν οι συγγραφείς.
Επιπλέον, το μέσο βάρος γέννησης των βρεφών που γεννήθηκαν από έγκυες γυναίκες με διαβήτη κύησης οι οποίες ακολουθούσαν μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ήταν 161.9 g μικρότερο από εκείνο των βρεφών που γεννήθηκαν από τις γυναίκες στην ομάδα ελέγχου που δεν ακολουθούσαν παρόμοια δίαιτα (95% CI: -246,4, -77,4? P = 0.000).
Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα που κατατάσσει τις τροφές ανάλογα με το γλυκαιμικό τους δείκτη από 0 έως 100, ανάλογα με το βαθμό στον οποίο ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό, οι συγγραφείς κατηγοριοποίησαν τα τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη μικρότερο του 55 ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ψωμί σικάλεως, πλιγούρι βρώμης, μούσλι, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι, γιαμ, φασόλια lima, μπιζέλια, φακές, τα περισσότερα φρούτα και τα καρότα είναι από τα τρόφιμα που θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία.
Μια δίαιτα χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη, ωστόσο, δεν φάνηκε να επηρέασε την αύξηση του σωματικού βάρους της μητέρας ή τα ποσοστά Καισαρικής Τομής, σημειώνουν οι συγγραφείς.
Στο ιατρείο, πιστεύουμε στην αξία μιας υγιεινής διατροφής σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανάλωση ζάχαρης και τροφών χωρίς καμία διατροφική αξία και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος. Αντίθετα, ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στη συνολική υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Οι συμβουλές μας είναι οι παρακάτω:
Κρατώντας/ ρυθμίζοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας όσο πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.
Εάν έχετε διαβήτη, η καλύτερη στιγμή για τον έλεγχο του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας, είναι πριν μείνετε έγκυος. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό σας ακόμα και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, προτού καν να γνωρίζετε ότι είστε έγκυος. Τα φυσιολογικά επίπεδα, όσο το δυνατόν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μείνετε υγιείς και να έχετε ένα υγιές μωρό.
Προτού να μείνετε έγκυος, μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε στην προσπάθεια σας αυτή.
Εάν έχετε διαβήτη και είστε ήδη έγκυος, οργανωθείτε σωστά και βεβαιωθείτε ότι κάνετε ότι μπορείτε ώστε να φροντίσετε τον εαυτό σας και το διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Τακτικές επισκέψεις στους ειδικούς που σας παρακολουθούν για το διαβήτη και την εγκυμοσύνη θα εξασφαλίσουν ότι παίρνετε την καλύτερη φροντίδα.
Η ομάδα μας ( ιατρός, ενδοκρινολόγος, διαιτολόγος, μαία, γυμνάστρια με ειδίκευση στην κύηση) μπορεί να σας καθοδηγήσει υπεύθυνα ώστε να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, καθώς και εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή, μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την επίτευξη των στόχων του σακχάρου στο αίμα σας, πριν, κατά αλλά και μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως, προτού καν φροντίσετε το μωράκι σας, θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας. Εκτός από τη φροντίδα του διαβήτη σας και τη σωστή διατροφή, μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας με μία ευχάριστη σωματική δραστηριότητα ή ενασχόληση με κάποιο χόμπυ. Η καλή σωματική αλλά και ψυχική κατάσταση, σε συνδυασμό με την κατάλληλη προετοιμασία, αποτελούν τις σωστές προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό τοκετό.