Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η κατανάλωση πατάτας πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται με τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

gynaika_patata-e1452843744123-1.jpg

Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πατάτας πριν την εγκυμοσύνη διατρέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης -τη μορφή του διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερες πατάτες, διαπιστώνει μια νέα μελέτη του National Institutes of Health (NIH), της οποίας τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal (BMJ).

Οι ερευνητές μάλιστα, προτείνουν να αντικαταστήσουν οι γυναίκες στο γεύμα τους τις πατάτες με άλλα λαχανικά, όσπρια ή δημητριακά ολικής αλέσεως ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στη μητέρα. Η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας για τη μητέρα και το παιδί. Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη -το δείκτη που μετρά την αύξηση τω επιπέδων του σακχάρου στο αίμα- με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης ή διαβήτη τύπου 2. Παρόλα αυτά, η επίδραση της πατάτας, ως τροφίμου υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, στην ανάπτυξη διαβήτη κύησης ήταν άγνωστη.

Η μελέτη

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αξιολόγησαν περισσότερες από 15.000 γυναίκες, για τη μελέτη Nurses’ Health Study II. Ανέλυσαν στοιχεία, από τα έτη 1991 έως 2001, γυναικών που δεν είχαν ιστορικό της ασθένειας πριν από την εγκυμοσύνη και δεν είχαν εκδηλώσει διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι γυναίκες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα είδη των τροφίμων που είχαν καταναλώσει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Αναφορικά με τις πατάτες, οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν αν είχαν καταναλώσει πατάτες μαγειρεμένες με όλους τους τρόπους: ψητές, βραστές, πουρέ, τηγανιτές ή πατατάκια, με τις πιθανές απαντήσεις να κυμαίνονται από “ποτέ” μέχρι “έξι ή περισσότερες φορές την ημέρα.”

Τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες πατάτες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης. Η δυνατότητα μείωσης του κινδύνου διαβήτη κύησης εκτιμήθηκε με την αντικατάσταση της πατάτας από τα ακόλουθα τρόφιμα για δύο μερίδες πατάτες ανά εβδομάδα:

  • 9% για άλλα λαχανικά
  • 10% για τα όσπρια
  • 12% για τροφές ολικής αλέσεως

Οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν, ωστόσο, ότι επειδή η μελέτη τους δε σχεδιάστηκε για να αποδείξει τον τρόπο που η αιτία οδηγεί στο αποτέλεσμα, τα συμπεράσματά τους δεν αποδεικνύουν αναλυτικά πώς η κατανάλωση της πατάτας οδηγεί απευθείας σε διαβήτη κύησης. Προσθέτουν τέλος, ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.