Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η πέμπτη νόσος στην εγκυμοσύνη

50026830_l-e1458712932333-1.jpg

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την έγκυο για να μη νοσήσει. Δεν είναι όλες οι λοιμώξεις επικίνδυνες για το μωρό, ωστόσο, καλό είναι να φροντίζει η μητέρα την υγεία της, ώστε να μη χρειαστεί να πάρει κανένα φάρμακο, αν είναι δυνατόν.

Ανάμεσα στις ασθένειες που μπορεί να κολλήσει η έγκυος είναι η Πέμπτη νόσος, για αυτό είναι καλό να αποφεύγει άτομα (μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας) που νοσούν από λοιμώδες ερύθημα.

Η πέμπτη νόσος -που ονομάζεται επίσης λοιμώδες ερύθημα- είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ανθρώπινο παρβοϊό Β19 και μεταδίδεται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή των σωματικών υγρών. Είναι αρκετά συχνή σε παιδάκια και σε αυτό οφείλει το όνομά της, Πέμπτη νόσος, επειδή κατατάσσεται μέσα στις πέντε “κλασικές” παιδικές αρρώστιες: Ιλαρά, Ερυθρά, Παρωτίτιδα, Οστρακιά. Προσβάλλει, κυρίως, παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών και, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να εμφανιστεί σε μορφή επιδημίας.

Καλό είναι γυναίκες σε εγκυμοσύνη να αποφεύγουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με παιδιά που νοσούν. Μελέτες έδειξαν ότι το 50% των ενηλίκων έχουν περάσει τη νόσο. Επειδή, όμως, ένα μεγάλο ποσοστό την περνά χωρίς να εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, οι περισσότεροι δε θυμούνται ότι νόσησαν.

Η Πέμπτη νόσος δεν είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η πλειοψηφία των εγκύων που προσβάλλονται κάνουν υγιή μωρά, ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε ασθένεια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα, τις θεραπευτικές επιλογές και τις πιθανές επιπτώσεις της νόσου τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Εμείς σας δίνουμε κάποιες συμβουλές πρόληψης και θεραπείας για την Πέμπτη νόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα της πέμπτης νόσου

• Πόνος στις αρθρώσεις για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες
• Πυρετός
• Πονοκέφαλος
• Πονόλαιμος
• Κόκκινα εξανθήματα στα μάγουλα, τα πόδια, την κοιλιά και το λαιμό

Συνήθως, το κόκκινο εξάνθημα εμφανίζεται στα παιδιά, ενώ τα άλλα συμπτώματα εντοπίζονται συχνότερα σε ενήλικες. Τα συμπτώματα είναι κοινά σε όλους τους ενήλικες, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εγκυμοσύνης.

Η διάγνωση της Πέμπτης νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε εκτεθεί στο συγκεκριμένο ιό, αλλά δεν έχετε εξανθήματα, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί αν έχετε μολυνθεί. Η ανησυχία, σε περίπτωση μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφορά την υγεία του μωρού σας.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο γιατρός θα προτείνει περαιτέρω έλεγχο κυρίως, υπερηχογραφικό, ιδιαίτερα εάν βρίσκεστε μεταξύ 8ης έως 12ης εβδομάδας της κύησης, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν επιπλοκές. Αν το υπερηχογράφημα δείξει σημάδια της ασθένειας στο μωρό σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αμνιοπαρακέντηση για να επιβεβαιωθεί η μόλυνση και η σοβαρότητά της.

Πιθανές επιπλοκές της Πέμπτης νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν και είναι σπάνιο, περίπου στο 5% των περιπτώσεων, η Πέμπτη νόσος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υπ’ αριθμόν ένα επιπλοκή της νόσου στο αγέννητο παιδί είναι η αναιμία. Η αναιμία χαρακτηρίζεται ως έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού σας, καθώς μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναιμία δεν είναι σοβαρή και μπορεί απλά να εξεταστεί το παιδί για προβλήματα υγείας μετά τη γέννηση. Ωστόσο, εάν το μωρό έχει σοβαρή αναιμία, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ύδρωπα.

Ο εμβρυϊκός ύδρωπας περιλαμβάνει τη συσσώρευση υγρού στο σώμα του μωρού. Η ανάπτυξη του ύδρωπα είναι σοβαρή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και ενδεχομένως θάνατο. Ορισμένοι γιατροί επιλέγουν για την καταπολέμηση του ύδρωπα με μετάγγιση αίματος, ενώ το μωρό είναι στη μήτρα. Αν το μωρό σας έχει ύδρωπα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε πρόωρα.

Πώς να διαχειριστείτε την ασθένεια ενώ είστε έγκυος

Να θυμάστε ότι η Πέμπτη νόσος προσβάλλει περίπου 1 στις 400 εγκύους, σύμφωνα με αμερικανικά επιδημιολογικά δεδομένα. Από αυτές, μόνο το 5% παρουσιάζουν κάποια επιπλοκή. Συνήθως, η νόσος είναι ήπια και περνάει από μόνη της, χωρίς καμία θεραπεία σε υγιή παιδιά και ενήλικες. Τα μωρά εξετάζονται για συμπτώματα λοίμωξης και πιθανή αναιμία. Σε σπάνιες περιπτώσεις που η κατάσταση επιδεινώνεται, ο γιατρός κάνει μετάγγιση αίματος στο μωρό, ενώ βρίσκεται στη μήτρα.

Πώς να προστατευτείτε από την Πέμπτη νόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εμβόλιο κατά της Πέμπτης νόσου, έτσι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Για το λόγο αυτό:
• Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό
• Πετάτε προσεκτικά χαρτομάντιλα ή άλλα αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με σωματικά υγρά
• Άτομα που νοσούν πρέπει να καλύπτουν με το εσωτερικό του αγκώνα το στόμα τους όταν φτερνίζονται ή βήχουν.
• Περιορίστε την επαφή σας με άτομα που πάσχουν από την ασθένεια

Να θυμάστε ότι αυτά τα μέτρα προστασίας δεν αφορούν μόνο την Πέμπτη νόσο. Σας προφυλάσσουν, επίσης, κι από άλλα βακτήρια, ιούς και λοιμώξεις.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.