Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΣΩΣΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

breastfeeding111-1.jpg

Πρόσφατες διατροφικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες για την σωστή διατροφή των παιδιών πρέπει να αρχίσουν πριν καν αυτά μάθουν να περπατούν. Οι διατροφικές συνήθειες ενός μωρού μπορούν να συνεχίσουν πολύ περισσότερο από ότι νομίζαμε έως σήμερα.

Οι προτιμήσεις μας για φρούτα, λαχανικά, ζαχαρούχα ροφήματα φαίνεται να αντέχουν στο χρόνο. Η ποιότητα της διατροφής, οι συνήθειες για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να προσδιοριστούν μόλις απο τον πρώτο χρόνο της ζωής του βρέφους. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics και χρηματοδοτήθηκε απο το Centers of Disease Control and Prevention and the Food an Drug Administration των ΗΠΑ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.500 παιδιά ηλικιάς 6 ετών, συγκρίνοντας τις διατροφικές τους συνήθειες με αυτές που βρέθηκαν σε μια έρευνα που έγινε σε παιδιά 1 έτους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, μέχρι τώρα ήταν άγνωστο ότι οι διατροφικές συνήθειες ενός βρέφους μπορούν να επηρεάσουν την διατροφή για αρκετά χρόνια μετά. 

Για παράδειγμα όταν το βρέφος καταναλώνει σπάνια φρούτα και λαχανικά, την ίδια διατροφική συνήθεια θα έχει και στα 6 χρόνια του. Οι ερευνητές συνιστούν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στην διατροφή ενός παιδιού στους πρώτους 10-12 μήνες τις ζωής του. 

Η έρευνα έγινε λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η φυλή, το οικογενειακό εισόδημα και ο θηλασμός. Άλλος παράγοντας που μπορεί να παίζει σημαντικο ρόλο είναι πιθανός φόβος του παιδιού να δοκιμάσει καινούριες τροφές. Είναι σημαντικό οι γονείς να μην αποθαρρύνονται απο την αρχική άρνηση του παιδιού. 

Το 2007 έγινε μια έρευνα που έβαλε τα παιδιά να δοκιμάσουν πράσινα φασόλια. Η πρώτη αντίδραση ήταν γκριμάτσες στο πρόσωπό τους, αλλά στην συνέχεια συμφώνησαν να δοκιμάσουν με την πίεση των γονιών τους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να μην έχουν κανένα πρόβλημα αργότερα. 

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα μωρά που κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά ήταν δύο φορές πιο πιθανό να πίνουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα στην ηλικία των 6 χρόνων. Μια τρίτη μελέτη διαπίστωσε ότι τα βρέφη ηλικίας 10-12 μηνών στα οποία δόθηκαν ζαχαρούχα ποτά περισσότερες απο 3 φορές την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ειναι παχύσαρκα στην ηλικία των 6 ετών. 

Ακόμα δεν είναι γνωστό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο θηλασμός στις μελλοντικές διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού. Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας αντικατοπρίζονται στη γεύση του μητρικού γάλακτος. Έτσι διευκολύνει την μετάβαση το μωρού απο το μητρικό γάλα σε άλλες τροφές. 

Βρέφη που θηλάζουν είναι πιό εύκολο να δεχθούν καινούριες γεύσεις παρά απο εκείνα που δεν θήλασαν και έπιναν την ίδια γεύση καθημερινά. 

Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως αρκετοί γονείς δεν ξέρουν πως να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους να δοκιμάσουν πικρά λαχανικά, τα οποία είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι όμως σημαντικό να το προσπαθήσουν επιμένοντας, όσο αυτά είναι ακόμα πολύ μικρά.

Επίσης, δυστυχώς, δεν είναι προφανές για όλους τους γονείς ότι τα ανθρακούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται κατά το πρώτο έτος. Είναι γεγονός ότι το 9% έρχεται σε επαφή με ανθρακούχα ποτά πριν απο τους 6 μήνες της ζωής του. 

Αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να θυμάστε είναι πως τα παιδιά δοκιμάζουν πιο εύκολα κάτι όταν βλέπουν και τους ενήλικες να τα τρώνε. Δεν είναι μόνο ο σκοπός να αλλάξει το μωρό σας τις διατροφικές του συνήθειες, είναι ότι όλη η οικογένεια πρέπει να μάθει να δοκιμάζει και να τρώει όλα εκείνα τα φαγητά με υψηλή διατροφικη αξία.

 

ΠΗΓΗ

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.