Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη νέα μαμά να προτιμήσει το θηλασμό;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ-ΘΗΛΑΣΜΟΥ-1.jpg

Υποστηρίζοντας ότι ο θηλασμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που η νέα μαμά μπορεί να χαρίσει στο μωρό της, δεν αναφερόμαστε μόνο στη διαδικασία που δένει μητέρα και παιδί, αλλά κυρίως στην ποιότητα του γάλακτος που ένα μωρό παίρνει με το θηλασμό, στην πιο σημαντική φάση της ζωής του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αλλά και ζωντανά κύτταρα. Κάθε σταγόνα μητρικού γάλακτος περιέχει 4000 ζωντανά κύτταρα με διαφορετικές λειτουργίες, όπως η καταστροφή βακτηριδίων και η μεταφορά σημαντικών, για την άμυνα του οργανισμού, αντισωμάτων. Επίσης, το μητρικό γάλα περιέχει πολλές ορμόνες, όπως για παράδειγμα, οι προστανγλανδίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη. Ακόμα, στο μητρικό γάλα περιέχονται παράγοντες σημαντικοί για δύο λόγους: για την ανάπτυξη του μωρού και για την προστασία του γυναικείου στήθους.

Γνωρίζοντας τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία οι νέες μητέρες, θα ήταν λογικό να προτιμούν το θηλασμό –εκτός αν για κάποιους λόγους αυτό δεν είναι εφικτό– ωστόσο, είναι μεγάλο το ποσοστό των νέων γυναικών παγκοσμίως που επιλέγουν να μη θηλάσουν και να δώσουν στο μωρό τους έτοιμο βρεφικό γάλα. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Chapman, σχετικά με το πώς διαφέρουν τα ποσοστά θηλασμού μεταξύ των λευκών, μαύρων και λατινοαμερικάνων μητέρων.

Εθνοτικές και φυλετικές διαφορές στα ποσοστά θηλασμού

Η μελέτη εξέτασε κατά πόσο οι εθνοτικές και φυλετικές διαφορές στο θηλασμό θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τις διαφορές στη χρήση του έτοιμου γάλακτος στα νοσοκομεία, το οικογενειακό ιστορικό θηλασμού, την πεποίθηση της μητέρας ότι ο μαστός είναι ο καλύτερος τρόπος θηλασμού και δημογραφικούς παράγοντες, όπως τα ποσοστά φτώχειας, το μορφωτικό επίπεδο και τις σχέσεις των δύο φύλων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες να δοθεί έτοιμο γάλα από το νοσοκομείο στις μαύρες μητέρες ήταν εννέα φορές μεγαλύτερες από ότι στις λευκές μητέρες. Αυτό από μόνο του εξηγεί περίπου το 20% των εθνοτικών διαφορών ως προς τη διάρκεια του θηλασμού μεταξύ μαύρων και λευκών μητέρων. Οι διαφορά αυτή αποδόθηκε και στα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και τα χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης, που συχνά καθορίζουν αν οι μητέρες ξεκίνησαν το θηλασμό εξ’ αρχής.

Είναι γνωστό, ακόμα, ότι οι διαφορές στα ποσοστά θηλασμού είχαν και διαφορετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών. Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, οι λόγοι πίσω από αυτές τις διαφορές στο θηλασμό παρέμεναν μυστήριο, καθώς δεν ερμηνεύονταν από τους παραπάνω παράγοντες. Ιδιαίτερα αινιγματικό είναι το γεγονός ότι οι μαύρες και λατινοαμερικάνες μητέρες έχουν πολλά κοινά οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά οι λατινοαμερικάνες μητέρες εμφανίζουν σταθερά ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά θηλασμού στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να υποστηρίξει ο μπαμπάς την θηλάζουσα

Η οικογενειακή παράδοση ενισχύει το θηλασμό

Ο ερευνητές αποφάνθηκαν ότι οι μητέρες στη Λατινική Αμερική ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν κάποιο μέλος στην οικογένεια που να θηλάζουν. Αυτός ο παράγοντας αποδείχθηκε ότι είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη πίσω από αυτά τα μεγάλα ποσοστά θηλασμού». Ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό θηλασμού, ειδικά από την πλευρά της μητέρας, φάνηκε να βοηθά τις μητέρες αυτές να ξεπεράσουν ορισμένα από τα εμπόδια στο θηλασμό που αντιμετωπίζουν συχνά οι φτωχές γυναίκες.

Ο αποκλειστικός θηλασμός συνιστάται για τους πρώτους έξι μήνες, συνεχίζοντας (αν όχι αποκλειστικά) τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού. Έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός ωφελεί την ανάπτυξη του νευρολογικού, ανοσολογικού και πεπτικού συστήματος και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Παρ ‘όλα αυτά, περίπου τα μισά παιδιά στις ΗΠΑ και ένα παρόμοιο ποσοστό στην Ευρώπη σταματούν να θηλάζουν στους έξι μήνες.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα νοσοκομεία και οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να περιορίσουν τη χορήγηση έτοιμου γάλακτος στα νοσοκομεία και να εξετάζουν το οικογενειακό ιστορικό και τα δημογραφικά στοιχεία που αφορούν τις μητέρες για τη μείωση των εθνοτικών διαφορών στο θηλασμό.

Εκτός από τους φορείς, η ενημέρωση της γυναίκας από το γυναικολόγο και τη μαία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για να πάρει τη σωστή απόφαση, γνωρίζοντας όλους τους παράγοντες οφέλους του βρεφικού θηλασμού.

Σχετικά άρθρα:
Θηλασμός σε δημόσιους χώρους
Άμυνα κατά των λοιμώξεων παρέχει το μητρικό γάλα

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.