Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κολπίτιδα στην εγκυμοσύνη

50026830_l-e1458712932333-1.jpg

Η κολπίτιδα, είναι μια φλεγμονή του κόλπου,  η οποία συχνά τρομοκρατεί τις μέλλουσες μανούλες. Για να σας εφησυχάσουμε, θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.  Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των γυναικών, το οποίο εμφανίζεται αρκετά συχνά και στην εγκυμοσύνη.

Που οφείλεται αυτό; Στο γεγονός ότι αλλάζουν οι συνθήκες του κόλπου (π.χ αλλάζει το PH), απο τις αυξημένες ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα μιας εγκύου. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη κάποιων μικροβίων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;

Αν παρατηρήσετε αύξηση των κολπικών υγρών σας, κάποια δυσοσμία (τα υγρά έχουν μυρωδιά ψαριού ή και άλλη) και αλλαγή στο χρώμα τους (λευκό, κίτρινο, πράσινο κ. ά),  παρουσιαστεί ερυθρότητα στο κόλπο και το αιδοίο σας και  νιώσετε έντονη φαγούρα και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, τότε επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό και τη μαία σας, για να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Η διάγνωση της κολπίτιδας γίνεται με βάση τα συμπτώματα και με την καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Στις εγκύους εμφανίζεται συνήθως η μυκητιασική κολπίτιδα, λόγω της αύξησης των οιστρογόνων, αλλά και η βακτηριακή. Τα διάφορα βακτήρια, οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια είναι μερικά απο τα συχνότερα αίτια που προκαλούν κολπίτιδες.

Η αντιμετώπιση της κολπίτιδας στην εγκυμοσύνη. 

Η αντιμετώπιση της κολπίτιδας διαφέρει ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε. Σε περίπτωση που οφείλεται σε μύκητες, συνήθως συστήνεται η χρήση τοπικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων (κρέμες/κολπικά υπόθετα). Τα ενοχλητικά συμπτώματα υποχωρούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το μωρό σας δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Η τοπική κολπική χορήγηση σκευασμάτων (με μετρονιδαζόλη ή κλινδαμυκίνη) ή η χορήγηση αγωγής απο το στόμα συστήνεται κυρίως σε εγκύους οι οποίες έχουν βακτηριακή κολπίτιδα. Αν και κάποια βακτήρια ενοχοποιούνται απο κάποιους για πρόωρο τοκετό ή πρόωρη ρήξη των υμενών, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχίας, εφόσον θα έχετε φροντίσει για την άμεση διάγνωση και θεραπεία της κολπίτιδας. Σε περίπτωση που η κολπίτιδα οφείλεται σε τριχομονάδες ή χλαμύδια, τότε  χρειάζεται η χορήγηση αντιβίωσης.

Προληπτικά μέτρα

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής, οι οποίοι θα αποτρέψουν την πιθανότητα να εμφανίσετε κολπίτιδα. Πρώτα απ’όλα πρέπει να διατηρείτε καθαρή και στεγνή την περιοχή της ευαίσθητης περιοχής, αποφεύγοντας  σαπούνια και άλλα αρωματικά προϊόντα. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Οι πολύ συχνές πλύσεις καταστρέφουν τη φυσική μικροχλωρίδα. Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, φροντίστε να σκουπίζεστε με τη σωστή φορά (απο εμπρός προς τα πίσω).

Να επιλέγετε να φοράτε ρούχα τα οποία δεν σας στενεύουν, αλλά είναι άνετα (τα σφιχτά τζιν και κολάν δεν κάνουν καλό). Τα εσώρουχά σας θα πρέπει να είναι βαμβακερά (όχι nylon) και σιδερωμένα.  Να κολυμπάτε σε καθαρές παραλίες και να αλλάζετε αμέσως μαγιό (δεν πρέπει να στεγνώνει πάνω σας). Να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων ζάχαρης, αλλά φρούτα και προβιοτικά.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.