ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ/ΒΙΟΨΙΑ
Κολποσκόπηση: Τι είναι, πως γίνεται και τι σημαίνουν τα αποτελέσματα.
Ορισμένες φορές το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου παραπέμπει σε περαιτέρω διερεύνηση, και συγκεκριμένα κολποσκόπηση, λόγω εύρεσης ανώμαλων κυττάρων στο τραχηλικό δείγμα.
Στην πράξη, περίπου ένα στα δέκα ΠΑΠ τεστ δεν είναι φυσιολογικό, δηλαδή έχουν βρεθεί κάποιες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Στο σύνολο τους, οι αλλαγές αυτές είναι γνωστές ως δυσκαρύωση και προειδοποιούν εγκαίρως για πιθανή εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο μέλλον.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε, πως οι αλλοιώσεις αυτές πολύ σπάνια εξελίσσονται σε καρκίνο του τραχήλου, και πως η πρόληψη στην περίπτωση αυτή, με όλες τις απαραίτητες, βάση του ιστορικού της γυναίκας, εξετάσεις είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, σχετικά γρήγορη και τις περισσότερες φορές ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται, επιτρέπει στο γιατρό να δει το είδος και την έκταση των κυτταρολογικών αλλοιώσεων και να αποφασίσει αν θα χρειαστεί περαιτέρω και ποια ακριβώς θεραπεία. Πραγματοποιείται με τη χρήση ενός εξειδικευμένου οργάνου που ονομάζεται κολποσκόπιο, το οποίο έχει την ικανότητα να εστιάζει και να μεγεθύνει την πάσχουσα περιοχή. Το όργανο αυτό δεν εισέρχεται στον κόλπο, και για το λόγο αυτό η εξέταση σε γενικές γραμμές δεν πονάει. Ποιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια των μεγεθυντικών φακών και μετά από χρώση με ένα ειδικό υγρό διάλυμα του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός αναζητά τις περιοχές εκείνες που μπορεί να έχουν υποστεί αλλοίωση και από τις οποίες προέρχονται τα ανώμαλα κύτταρα που βρέθηκαν στο τεστ ΠΑΠ. Αν πράγματι διαπιστωθούν τέτοιες περιοχές, ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα ιστού από την συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή να πραγματοποιήσει μία βιοψία, ώστε να ελέγξει με μεγαλύτερη ακρίβεια την έκταση της βλάβης. Σε γενικές γραμμές, ούτε οι βιοψίες αυτές είναι επώδυνες, και αυτό που συνήθως η γυναίκα νοιώθει είναι ένα ελαφρύ τσίμπημα. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης και το αποτέλεσμα των βιοψιών καθορίζεται και το πλάνο παρακολούθησης και θεραπείας.
Τι δείχνει η εξέταση
Με τη κολποσκόπηση διαπιστώνουμε το είδος και την έκταση της παθολογίας στον τράχηλο της μήτρας. Τα αποτελέσματα καθορίζουν αν χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση ή/και άμεσα θεραπεία και τι είδους. Αν δεν βρεθεί καμία απολύτως αλλοίωση, το αποτέλεσμα θεωρείται φυσιολογικό. Σε περίπτωση που βρεθούν αλλοιώσεις και ανάλογα με τη σοβαρότητα τους, οι αλλοιώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ελαφρού βαθμού (Τραχηλική Ενδοεπιθηλική Νεοπλασία 1ου βαθμού ή CIN 1), μετρίου βαθμού (CIN 2) ή σοβαρού βαθμού (CIN 3). Πιο αναλυτικά:
- CIN 1: μονάχα το 1/3 των κυττάρων στην πάσχουσα περιοχή παρουσιάζουν ανωμαλίες. Τις περισσότερες φορές , κι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζετε, οι βλάβες αυτές θα επανέλθουν αυτόματα από μόνες τους στο φυσιολογικό χωρίς κάποια θεραπεία, εκτός και αν ο γιατρός κρίνει διαφορετικά. Απλά, στην περίπτωση αυτή κρίνεται σκόπιμη επανάληψη του τεστ ΠΑΠ και κολποσκόπηση μέσα σε 4 έως 6 μήνες.
- CIN 2 / CIN 3 : τα 2/3 ή το σύνολο των κυττάρων στην πάσχουσα περιοχή εμφανίζουν ανωμαλίες. Συνιστάται άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.
————————————————————————————————————————————-
Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο μας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας, αλλά είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται μετά από ύποπτα ή παθολογικά αποτελέσματα στο τεστ ΠΑΠ.
Η κολποσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση των παρακάτω παθολογικών καταστάσεων:
• Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
• Καρκίνο του τραχήλου.
• Τραχηλίτιδα καθώς και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.
• Προκαρκινικές αλλαγές ή/και καρκίνο στον κόλπο και το αιδοίο.
Κατά την κολποσκόπηση, αρχικά τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας, για να γίνει η εξέταση του τραχήλου με τη βοήθεια του κολποσκοπίου (μια ειδική κάμερα με δυνατότητα μεγέθυνσης 10-40 φορές). Στη συνέχεια η περιοχή καθαρίζεται με ειδικό διάλυμα ώστε να εμφανιστούν, εφόσον υπάρχουν, οι πάσχουσες περιοχές οι οποίες μετά την εφαρμογή του διαλύματος γίνονται λευκές.
Αφού βρεθούν οι περιοχές που έχουν παρουσιάσει αλλοιώσεις, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί λήψη δείγματος για βιοψία. Τα αποτελέσματα της βιοψίας χρειάζονται μια εβδομάδα με δέκα ημέρες και ανάλογα με το τι θα δείξουν μπορεί να χρειαστεί απλή παρακολούθηση ή θεραπεία στο νοσοκομείο.
Τι να περιμένετε μετά τη βιοψία
Η βιοψία μπορεί να αποβεί φυσιολογική, δηλαδή να μη βρεθεί καμία απολύτως αλλοίωση, ή παθολογική δηλαδή να βρεθούν αλλοιώσεις που διαβαθμίζονται από CIN1 έως CIN3 ανάλογα με τη σοβαρότητα τους.
Οι αλλοιώσεις CIN1 είναι ελαφρού βαθμού και τις περισσότερες φορές το μόνο που απαιτείται είναι επανάληψη του τεστ ΠΑΠ ή/και της κολποσκόπησης σε 4 έως 6 μήνες. Οι αλλοιώσεις αυτού του τύπου, συνήθως θεραπεύονται αυτόματα αλλά ίσως χρειαστούν και κάποιας μορφής θεραπεία.
Οι αλλοιώσεις CIN2 & 3, χαρακτηρίζονται μετρίου έως σοβαρού βαθμού και απαιτείται άμεσα θεραπεία.
Γενικές Οδηγίες:
• Η κολποσκόπηση ιδανικά πραγματοποιείται στα μισά του κύκλου, 10η-14η ημέρα και σε καμία περίπτωση όταν η γυναίκα έχει περίοδο.
• Απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή για 1-2 ημέρες πριν.
• Απαγορεύεται η χρήση κολπικών σκευασμάτων, πλύσεων ή φαρμάκων, για τις 2 ημέρες πριν την εξέταση.
• Μπορείτε να πάρετε ένα ήπιο παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη, μια ώρα πριν την εξέταση.
Στο ιατρείο μας η κολποσκόπηση πραγματοποιείται με τους αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές της Βρετανικής Εταιρίας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης.