Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο μας.
Η κολποσκόπηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας, αλλά είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται μετά από ύποπτα ή παθολογικά αποτελέσμα-τα στο τεστ Παπ.

Η κολποσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση των παρακάτω παθολογικών καταστάσεων:

• Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
• Καρκίνο του τραχήλου
• Τραχηλίτιδα καθώς και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας
• Προκαρκινικές αλλαγές ή/και καρκίνο στο κόλπο και το αιδοίο.

Κατά τη κολποσκόπηση, αρχικά τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας, για να γίνει η εξέταση του τραχήλου με τη βοήθεια του κολποσκόπιου (μια ειδική κάμερα με δυ-νατότητα μεγέθυνσης 10-40 φορές). Στη συνέχεια η περιοχή καθαρίζεται με ειδικό διάλυμα ώστε να εμφανιστούν, εφόσον υπάρχουν, οι πάσχουσες περιοχές, οι οποί-ες μετά την εφαρμογή του διαλύματος γίνονται λευκές.

Αφού βρεθούν οι περιοχές που έχουν παρουσιάσει αλλοιώσεις, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί λήψη δείγματος για βιοψία. Τα αποτελέσματα της βιοψίας χρειάζονται μια εβδομάδα με δέκα ημέρες και ανάλογα με το τί θα δείξουν μπορεί να χρειαστεί απλή παρακολούθηση ή θεραπεία στο νοσοκομείο.

Τι να περιμένετε μετά τη βιοψία

Η βιοψία μπορεί να αποβεί φυσιολογική, δηλαδή να μη βρεθεί καμία απολύτως αλ-λοίωση ή παθολογική, δηλαδή να βρεθούν αλλοιώσεις που διαβαθμίζονται από CIN 1 έως CIN 3 ανάλογα με τη σοβαρότητα τους.

Οι αλλοιώσεις CIN 1 είναι ελαφρού βαθμού και τις περισσότερες φορές το μονο που απαιτείται είναι επανάληψη του τεστ Παπ ή/και της κολποσκόπησης σε 4 έως 6 μή-νες. Οι αλλοιώσεις αυτού του τύπου συνήθως θεραπεύονται αυτόματα αλλά ίσως χρεισατούν και κάποιας μορφής θεραπεία.

Οι αλλοιώσεις CIN 2 & 3, χαρακτηρίζονται μετρίου έως σοβαρού βαθμού και απαι-τείται άμεσα θεραπεία.
Γενικές Οδηγίες:

• Η κολποσκόπηση ιδανικά πραγματοποιείται στα μισά του κύκλου, 10-14η ημέρα και σε καμία περίπτωση όταν η γυναίκα έχει περίοδο.
• Απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή για 1-2 ημέρες πριν.
• Απαγορεύεται η χρήση κολπικών σκευασμάτων, πλύσεων ή φαρμάκων για τις 2 ημέρες πριν την εξέταση.
• Μπορείτε να πάρετε ένα ήπιο παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη, μια ώρα πριν την εξέταση.
Στο ιατρείο μας η κολποσκόπηση πραγματοποιείται με τους αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές της Βρετανικής Εταιρίας Παθολογίας Τραχήλου και Κολπο-σκόπησης.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.