Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τα κονδυλώματα μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία;

-1.jpg

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από HPV που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων θα περάσει από μόνη της. Συνήθως, χρειάζεται ένα διάστημα από μερικούς μήνες έως δύο χρόνια. Τα κονδυλώματα μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους ή με θεραπεία, ωστόσο ο ιός μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει στο σώμα και να μεταδίδεται.

Τι είναι ο ιός HPV

O ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα από περισσότερους από 100 τύπους του ιού, με περισσότερους από 40 τύπους που αφορούν τα γεννητικά όργανα. Η μετάδοση του ιού είναι πολύ συχνή. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα μολυνθούν από HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Διαβάστε ακόμα:
Ποια σημεία προσβάλλει ο HPV – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

 

Οι κίνδυνοι από τη μόλυνση

Τις περισσότερες φορές , η μόλυνση από HPV δεν είναι σοβαρή, δεν έχει κανένα σύμπτωμα και θα περάσει από μόνη της χωρίς θεραπεία. Επειδή ο HPV συχνά δεν έχει συμπτώματα, είναι εύκολο ένα άτομο να κολλήσει ένα άλλο χωρίς να το γνωρίζει, για αυτό και οι περιπτώσεις των μολύνσεων είναι σχεδόν ανεξέλεγκτες.

Όταν ο ιός δίνει συμπτώματα

Τα συμπτώματα των γεννητικών κονδυλωμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν ανώδυνα εξογκώματα στα γεννητικά όργανα ή και γύρω από αυτά. Κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν κοντά στο άνοιγμα της ουρήθρας, κάτω από την ακροποσθία, πάνω στον άξονα του πέους, κοντά στο άνοιγμα του κόλπου και μέσα στον πρωκτό.

Τα κονδυλώματα μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Μερικά μοιάζουν με επίπεδα άσπρα “μπαλώματα” και άλλα με μικροσκοπικά κλωναράκια κουνουπιδιού. Μετά την επαφή με τον ιό, μπορεί να μεσολαβήσει ένα διάστημα από τέσσερις εβδομάδες έως και οκτώ μήνες ή και περισσότερο, για να εμφανιστούν τα κονδυλώματα. Μερικές φορές, τα κονδυλώματα δεν εμφανίζονται ή δεν μπορείτε να τα δείτε. Ωστόσο, είτε είναι ορατά κονδυλώματα είτε όχι, ο ιός μπορεί ακόμα να μεταδοθεί.

Συχνά, δεν υπάρχουν συμπτώματα σε αρχικό στάδιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που προέρχεται από τον HPV. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ασυνήθιστη ή βαριά αιμορραγία από τον κόλπο και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γυναικολόγο, αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα.

Ενημερωθείτε σχετικά:
HPV DNA Τεστ

Θεραπεία των κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με τοπικά φάρμακα, είτε με μηχανικές μεθόδους, όπως κρυοπηξία, laser, ηλεκτροδιαθερμία, χειρουργική εκτομή.

Μπορεί να χρειαστεί μια περίοδος θεραπειών 4 έως 16 εβδομάδων. Μετά την κλινική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούμε, συζητάμε με την πάσχουσα τις επιλογές που έχει και συστήνουμε την καλύτερη θεραπεία για κάθε περίπτωση.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οι γυναίκες μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αφαίρεσης κονδυλωμάτων που μπορούν να αγοράσουν από το φαρμακείο για να αντιμετωπίσουν μόνες τους τα κονδυλώματα. Δεν προορίζονται για την περιοχή των γεννητικών οργάνων και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

Σχετικά άρθρα:
Προστασία από τον HPV
Ποια σημεία προσβάλλει ο HPV – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Έχω HPV – κονδυλώματα. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.