Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κρύβει τον κίνδυνο αυτισμού για τα παιδιά η εκτεταμένη λήψη φυλλικού οξέος στη εγκυμοσύνη;

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΚΑΙ-ΦΟΛΙΚΟ-ΟΞΥ-1.jpg

Πιο συγκεκριμένα, στις εγκύους συνιστάται να παίρνουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος στη διατροφή τους ή μέσω συμπληρωμάτων βιταμινών, ώστε να προστατεύσουν τα μωρά τους από γενετικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.

Ωστόσο νέα έρευνα υποστηρίζει πως οι υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Β9 και βιταμίνης Β12 στο σώμα της μητέρας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής του φάσματος του αυτισμού στο παιδί.

Το ερώτημα που προκύπτει από την έρευνα είναι ποια είναι η ιδανική δόση.

Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι μια ποσότητα το φυλλικό οξύ είναι ωφέλιμο, αλλά αν ξεπεράσει κάποιο όριο στο σώμα μπορεί να γίνει επιβλαβές. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για συμπληρώματα βιταμινών στις εγκύους ή τις γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι και διευκρινίζουν ότι τα πορίσματα της έρευνάς τους δεν αποτελούν αποτροπή από τη λήψη συμπληρωμάτων.

Η έρευνα

Στην έρευνα, οι μητέρες που είχαν πολύ υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα κατά τον τοκετό, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό σε σύγκριση με τις μητέρες με φυσιολογικά επίπεδα φυλλικού οξέος. Και μάλιστα βρήκαν ότι οι γυναίκες με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να κάνουν μωρό με αυτισμό. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες με πολύ υψηλά επίπεδα και των δύο βιταμινών (17 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με τις γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα).

Ωστόσο, αν και η έρευνα διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ υπερβολικής λήψης φολικού οξέος και περιστατικών αυτισμού, δεν αποδεικνύει ότι τα υψηλά αυτά επίπεδα προκάλεσαν τον αυτισμό.

Το φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ συνιστάται στις έγκυες γυναίκες για τη αποφυγή τυχόν ανωμαλιών ή δυσπλασιών του  νευρικού σωλήνα, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι οι βιταμίνες Β9 και Β12 στις σωστές ποσότητες προστατεύουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο από τον αυτισμό.

Οι έγκυες θα πρέπει να συζητούν με το γιατρό για τη διατροφή και τα συμπληρώματά τους, καθώς και το πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των διάφορων στοιχείων στον οργανισμό. Είναι αναμφισβήτητα τα οφέλη του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12 στις γυναίκες που παίρνουν ειδικά συμπληρώματα για την εγκυμοσύνη όπως συνιστάται βάση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ανατρέπουν ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα, ότι η λήψη των συνιστώμενων βιταμινών μειώνει συνολικά τους κινδύνους για την υγεία του εμβρύου.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.