Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Η κύστη βαρθολινείου είναι ένας μικρός σάκος γεμάτος υγρό και βρίσκεται στο άνοιγμα του κόλπου της γυναίκας. Η κύστη αυτή αρχικά μπορεί να μην προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα, όμως μπορεί να μολυνθεί και να προκαλέσει απόστημα. Η κύστη δεν είναι συνήθως αισθητή γιατί σπάνια είναι μεγαλύτερη από 1cm.

Οι αδένες του βαρθολινείου εκκρίνουν υγρό που δρα ως λιπαντικό κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το υγρό αυτό μεταφέρεται μέσα στον κόλπο από μικροσκοπικούς αγωγούς. Εάν οι αγωγοί αυτοί μπλοκαριστούν μπορεί να γεμίσουν υγρό και να σχηματιστεί η κύστη. Οι κύστες αυτές έχουν συνδεθεί με βακτηριακές λοιμώξεις.

Οποιοδήποτε εξόγκωμα στην περιοχή του κόλπου πρέπει να ελεγχθεί. Η διάγνωση συνήθως γίνεται κατά την διάρκεια της εξέτασης.  Η διάνοιξη και αφαίρεση της κύστης γίνεται στην κλινική με χρήση αναισθησίας. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, ανάλογα με την εικόνα της κύστης και την ηλικία της γυναίκας, μπορεί να χρειαστεί να γίνει λήψη ενός μικρού δείγματος για βιοψία, προκειμένου να ελέγξουμε  αν υπάρχει μια σπάνια μορφή καρκίνου του αιδοίου.

Εάν δεν έχετε κάποια συμπτώματα το πιο πιθανό είναι να μην χρειαστεί να κάνετε κάποια θεραπεία. Σε περίπτωση που η κύστη επιμένει θα πρέπει να πλένετε την περιοχή με χλιαρό νερό καθημερινά για λίγες ημέρες.  Σε περίπτωση φλεγμονής θα χρειαστεί γίνει η διάνοιξη όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Η κύστη εμφανίζεται με συχνότητα 1 σε κάθε 50 γυναίκες  που είναι σεξουαλικά ενεργές ηλικίας 20-40. Οι πιθανότητες εμφάνισης της κύστης μειώνονται με ασφαλή σεξουαλική επαφή και τήρηση κανόνων υγιεινής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.