Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μάρσιπος αγκαλιάς: Για αξέχαστες βόλτες με το μωρό σου

ΜΑΡΣΙΠΟΣ-ΑΓΚΑΛΙΑΣ-1.jpg

Ο μάρσιπος αγκαλιάς αποτελεί ένα απο τα πιο αγαπημένα αξεσουάρ των γυναικών που βιώνουν τη μητρότητα, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν εύκολα και παντού το μωρό τους. Πολλές νέες μητέρες, μας ρωτάτε συχνά, προτού προβείτε σε κάποια αγορά, ποιός είναι ο ασφαλέστερος, αλλά και ο πιο εξυπηρετικός για το παιδί σας.

Γενικά, οι μάρσιποι αγκαλιάς  είναι κατάλληλοι και ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τα νεογέννητα. Χαρίζουν ελευθερία κινήσεων και ασφάλεια, ενώ συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ακόμα ισχυρότερου δεσμού ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Εκτός από τους μάρσιπους αγκαλιάς ή slings, υπάρχουν και οι συμβατοί μάρσιποι.

Οι μάρσιποι αγκαλιάς παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα. Σε περίπτωση που το μωρό σας πεινάσει, ενώ βρίσκεστε σε κάποιο δημόσιο χώρο, Θα σας επιτρέψουν να το θηλάσετε ευκολότερα και πιο διακριτικά.  Βοηθούν επίσης, στον καλύτερο θηλασμό. Λέγεται ότι μερικά μωρά – ειδικά εκείνα τα οποία έχουν σχεδόν τεντωμένη την πλατούλα τους- θηλάζουν καλύτερα όσο η μητέρα βρίσκεται εν κινήσει. Επίσης, τα μωρά, τα οποία δεν έχουν πάρει ακόμα το ιδανικό βάρος, νιώθοντας την επαφή με τη μητέρα τους, αρχίζουν σιγά σιγά να έχουν μεγαλύτερη διάθεση για τροφή.

Τα μωρά, όπως είναι λογικό,  κουράζονται ή να αναστατώνονται ευκολότερα σε μέρη με πολυκοσμία. Όταν όμως βρεθούν μέσα σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς, είτε αυτός βρίσκεται πάνω στη μαμά είτε στον μπαμπά (και ο πατέρας δένεται έτσι περισσότερο με το παιδί του)τους, ηρεμούν. Το κλάμα τους μειώνεται, ακόμη κι αν προέρχεται απο κολικούς.

Τα νεογέννητα που βγαίνουν απο το περιβάλλον του σπιτιού, συγκεντρώνουν περισσότερες εικόνες απο τα υπόλοιπα,  λαμβάνουν ποικίλους ήχους και  ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μια πολύ καλή γνωστική ανάπτυξη και ανάπτυξη του λόγου. Οι μάρσιποι αγκαλιάς, δεν είναι τυχαία δημοφιλείς. Ενδείκνυνται για μωρά έως δύο ετών. Είναι πρακτικοί, ωφέλιμοι και έχουν μεγάλη διάρκεια χρήσης.  Φροντίστε απλά να αγοράσετε τον κατάλληλο μάρσιπο ή sling, ανάλογα με τα κιλά του μωρού σας.

Ποια είναι η σωστή χρήση του μάρσιπου αγκαλιάς; 

Μία άλλη φοβία που έχετε εκφράσει αρκετές νέες μανούλες, έχει να κάνει με το εάν η θέση του μωρού στο μάρσιπο, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κάποιων προβλημάτων στο σωματάκι του. Αν φροντίσετε το μωρό σας να έχει τη σωστή θέση στο μάρσιπο αγκαλιάς (οι καταλληλότεροι είναι οι τύπου ring sling, pouch και mei tai) θα καλύψετε με απόλυτη ασφάλεια τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Ένα νεογέννητο, είτε προτιμά την  όρθια θέση είτε την ξαπλωτή, πρέπει να μην καμπουριάζει. Το σαγόνι του δεν πρέπει να ακουμπά στο στήθος του και η πλάτη του να έχει μια  φυσιολογική χαλαρή στάση (“στρογγυλή”).

Προς αποφυγή λαθών, σας παροτρύνουμε να φροντίσετε να επιλέξετε το σωστό μέγεθος και τύπο μάρσιπου αγκαλιάς. Είναι πολύ σημαντικό το να απευθύνεται στην ηλικία και το βάρος του. Έπειτα, πρέπει να διαβάσετε προσεχτικά όλες τις οδηγίες χρήσης που εμπεριέχονται στο προϊόν. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να τον τοποθετήσετε σωστά. Σε περίπτωση που συναντήσετε οποιαδήποτε δυσκολία, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας μάρσιπος αγκαλιάς τοποθετείται πολύ χαληλότερα απ’όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να κουράζει τη μέση σας. Επίσης, όταν τον φοράτε μπροστά,  δεν θα πρέπει να κουράζεται το στήθος σας, ενώ όταν τον φοράτε στην πλάτη, δεν θα πρέπει να βαραίνουν οι ώμοι σας.

Μία λάθος θέση ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα του μωρού. Γι’αυτό και πρέπει να υποστηρίζεται σωστά. Αυτό συμβαίνει διότι τα μωρά δεν μπορούν να κρατήσουν απο μόνα τους το κεφαλάκι τους. Πολλές φορές μάλιστα, ακουμπώντας το πιγούνι τους στο στήθος της μητέρας, δυσκολεύονται στην αναπνοή.

Σε περίπτωση που τα πόδια τους κρέμονται σε ευθεία γραμμή, υπάρχει ο κίνδυνος για ανάπτυξη δυσπλασίας του ισχίου. Γι’αυτό και το ιδανικό είναι να έχει τα ποδαράκια του ελαφρώς λυγισμένα. Όσον αφορά στη σωστή απόσταση, θα πρέπει να είναι τέτοια που να σας επιτρέπει να φιλήσετε το μωρό σας αν θελήσετε.

Αφότου βρείτε τον κατάλληλο μάρσιπο αγκαλιάς και την ιδανική θέση για εσάς και το μωρό σας, δεν θα πρέπει να αμελήσετε δυο βασικά πράγματα. Το να αλλάζετε συχνά θέσεις. Ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, είναι σημαντικό να τοποθετείτε το κεφαλάκι του και στις δύο κατευθύνσεις εξίσου. Και να παρατηρείτε συνεχώς το μωρό σας. Το προσωπάκι του δεν θα πρέπει να καλύπτεται, αλλά να βρίσκεται σε θέση όπου δεν εμποδίζεται η πρόσληψη οξυγόνου.

 

Διαβάστε επίσης:

Το σώμα σας μετά τον τοκετό
Υποστήριξη μετά τον τοκετό

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.