Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μακροζωία στις γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία;

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ-ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-1.jpg

Τις τελευταίες δεκαετίες, αυξάνεται διαρκώς, για τη γυναίκα, η ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού εξαιτίας, συνήθως, επαγγελματικών και οικονομικών λόγων, χωρίς να παραβλέπουμε λόγους υγείας ή κοινωνικούς λόγους. Οι συνέπειες από την «καθυστέρηση» αυτή μπορεί να είναι πολλές και συνήθως αφορούν τις δυσκολίες σύλληψης που προκύπτουν όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας.

Κάποιες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις μας δίνει πρόσφατη αμερικανική μελέτη παρατήρησης, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που περιμένουν περισσότερο για να κάνουν το πρώτο τους παιδί μπορεί να ζουν περισσότερο από τις μητέρες που ξεκινούν τη δημιουργία οικογένειας σε πολύ μικρή ηλικία.

Μπορεί οι εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών και γενετικών ανωμαλιών, αλλά η μελέτη διαπίστωσε πως οι γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 25 ετών, έχουν 11% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στα 90 έτη ζωής από ό, τι οι γυναίκες που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες σε μικρότερες ηλικίες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι πιθανό οι επιτυχείς τοκετοί σε μεγαλύτερη ηλικία να αποτελούν ένδειξη της ήδη καλύτερης υγείας της γυναίκας, παρά να είναι αιτία της μακροζωίας τους.

Διαβάστε επίσης: Επηρεάζει η ηλικία της μητέρας την ποιότητα του μητρικού γάλακτος;

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Aladdin Shadyab, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αναφέρει ότι «τα ευρήματα δε δείχνουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να καθυστερούν την τεκνοποίηση, καθώς ο κίνδυνος επιπλοκών είναι αυξημένος σε αυτές τις περιπτώσεις», ενώ προσθέτει πως «είναι πιθανό οι συμμετέχουσες στη μελέτη, οι οποίες έφεραν εις πέρας επιτυχώς μια εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία, να ήταν ούτως ή άλλως πριν την εγκυμοσύνη υγιέστερες συνολικά και κατά συνέπεια είχαν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο». Προσθέτει, τέλος, άλλον ένα παράγοντα της μακροζωίας που διαπιστώθηκε: οι γυναίκες που έκαναν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία να ήταν σε καλύτερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, και ως εκ τούτου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά έχει αυξηθεί δραματικά στις ΗΠΑ, με εξαπλάσια ποσοστά των πρώτων γεννήσεων από γυναίκες 35 ετών και άνω, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό American Journal of Public Health.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 20.000 γυναίκες την περίοδο 1993-1998.

Οι γυναίκες ήταν περίπου 75 ετών όταν εντάχθηκαν στην μελέτη και παρακολουθούνταν για διάστημα έως και 21 χρόνων. Συνολικά, το 54% των γυναικών στη μελέτη έζησαν μέχρι τα 90.

Μεταξύ των περίπου 15.000 γυναικών που συμμετείχαν, για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες για την ηλικία τους κατά τον τοκετό, το 47% ήταν ηλικίας κάτω των 25 ετών, όταν έκαναν το πρώτο τους παιδί και ένα ποσοστό 37% ήταν μεταξύ 25 και 29 ετών.

Οι γυναίκες που είχαν δύο έως τέσσερα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από ό, τι οι μητέρες με μόνο ένα παιδί – τουλάχιστον στις λευκές γυναίκες. Τα πράγματα δεν ήταν ίδια για τις μαύρες γυναίκες.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι γυναίκες που έφτασαν μέχρι τα 90 έτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι απόφοιτοι κολεγίου, παντρεμένες, να έχουν υψηλότερο εισόδημα και είχαν μικρότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες ή να έχουν ιστορικό κάποιας χρόνιας νόσου.

Η προκειμένη μελέτη παρατήρησης δεν αποδεικνύει πώς η ηλικία στην πρώτη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μακροζωία τις γυναίκες.

Η σχέση μεταξύ της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία και της μακροζωίας θα μπορούσε να εξηγηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες υγείας, κοινωνικούς και οικονομικούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Καταλήγουν –και σωστά– οι ερευνητές, υποστηρίζοντας πως «οι γυναίκες δε θα πρέπει σίγουρα να επηρεαστούν στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη τους, βάσει αυτών των ευρημάτων».

Σχετικά άρθρα:

Ο απαραίτητος έλεγχος της μαμάς μετά την εγκυμοσύνη
Αντισυλληπτικά χάπια: πότε να τα σταματήσετε για να μείνετε έγκυος;
Κυήσεις υψηλού κινδύνου

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.